ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕρώτηση Μυλωνάκη στη Βουλή για τις καταστροφές σε σιτηρά στη Θήβα λόγω παγετού

Ερώτηση Μυλωνάκη στη Βουλή για τις καταστροφές σε σιτηρά στη Θήβα λόγω παγετού

Ερώτηση Μυλωνάκη στη Βουλή για τις καταστροφές σε σιτηρά στη Θήβα λόγω παγετού

Στον Βουλευτή απάντησε τόσο ο Υπ.ΑΑΤ, κ. Λιβανός, όσο και ο ΕΛΓΑ

Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής της Α Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης, κ. Αντώνης Μυλωνάκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, με θέμα ««Καταστροφές σε σιτηρά στην Θήβα λόγω παγετού», όπου ερωτά τον Υπουργό εάν δύναται να επισπευστούν οι  διαδικασίες καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 20/04/2021

Του:       Αντώνιου Μυλωνάκη, Βουλευτή Α' Ανατολικής Αττικής

ΠΡΟΣ:   Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Καταστροφές σε σιτηρά στην Θήβα λόγω παγετού»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών από την Θήβα και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του διαδικτύου, το 60%-70% της παραγωγής των καλλιεργειών σιτηρών στην Θήβα καταστράφηκε, πρόσφατα, εξαιτίας δριμύτατου παγετού. Αυτός ενέσκηψε κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ της 8ης-10ης Απριλίου, με συνέπεια να πλήξει καίρια την παραγωγή σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή. Επακόλουθο της άνω καταστροφής θα είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και η σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να επισπεύσετε τις διαδικασίες καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί σιτηρών της Θήβας την αναπάντεχη απώλεια εισοδήματος, που προέκυψε από καταστροφές που προξένησε στην σοδειά τους το σπάνιο για αυτήν την περιοχή φαινόμενο παγετού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, απάντησε στην ερώτηση του κ. Μυλωνάκη, αναφέροντας πως «Το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ' επέκταση στο εισόδημα τους.» Παράλληλα τόνισε ότι «Σαν Υπουργείο αποσκοπούμε να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε στους Έλληνες παραγωγούς και αυτή τη φυσική καταστροφή με ταχύτητα, αμεσότητα και δικαιοσύνη».

ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση σιτοπαραγωγών της Θήβας λόγω ζημιών στις καλλιέργειες από τον παγετό»

ΣΧΕΤ:     Η Ερώτηση 6162/20-4-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Μυλωνάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ' επέκταση στο εισόδημα τους.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έσκυψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε περιοχές και βρέθηκε σε χωράφια που έχουν πληγεί από τον παγετό, αρχικά στις 17.4.2021, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός συνόδευσε τον Πρωθυπουργό σε περιοχές της Κορινθίας και στη συνέχεια στις 22.4.2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Οικονόμου επισκέφθηκε περιοχές της Αρκαδίας.

Θέση του Υπουργείου είναι, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, να αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

Σαν Υπουργείο αποσκοπούμε να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε στους έλληνες παραγωγούς και αυτή τη φυσική καταστροφή με ταχύτητα, αμεσότητα και δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρέθηκαν αμέσως στις πληγείσες περιοχές για την έγκαιρη και δίκαιη αποτύπωση της ζημιάς. Προς περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 3804/22-4-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το στίγμα της τα δύο τελευταία χρόνια, με το απόλυτο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και την πρωτοφανή βέβαια καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020.

Περαιτέρω, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, «Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας για να μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών που έρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή.»

Σχετικά με το θέμα αυτό, σας παραπέμπουμε και στην τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, κατά την απάντησή του στη Βουλή στις 19.4.2021 στην επίκαιρη ερώτηση 683/12.4.2021 και αντίστοιχα στις 21.4.2021 στην επίκαιρη ερώτηση 690/12.4.2021.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε δια τηλεδιασκέψεως, τη Δευτέρα, 26 Απριλίου:

  • υπογράμμισε την ανάγκη να σταθεί η Ευρώπη αλληλέγγυα στους αγρότες που υπέστησαν πρωτοφανείς καταστροφές από τα έκτακτα κλιματικά φαινόμενα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία.
  • Χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις ζημιές με άμεσο και έμμεσο κόστος, καθώς δεν αφορούν μόνο στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
  • Τόνισε ότι οι πρόσφατοι, σπάνιοι για την εποχή, παγετοί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Ελλάδα, με επίκεντρο τη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επέφεραν καταστροφές που μπορεί να φτάνουν και στο 100% σε διάφορες καλλιέργειες.
  • Εκτίμησε, δε, ότι, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, ιδιαίτερα στους οπωρώνες, τεκμηριώνεται η ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων και πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, όπως το άρθρο 221 της ΚΟΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Αλλωστε, η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλία επικοινωνίας και συνεργασίας, με τους ομόλογους Υπουργούς των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που και αυτές επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή διεκδίκηση εξεύρεσης κονδυλίων για αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων.

Τέλος, παραπέμπουμε και στο προαναφερθέν με αριθμ. πρωτ. 3804/22-4-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ


Η απάντηση του ΕΛΓΑ στην ερώτηση του κ. Μυλωνάκη

ΘΕΜΑ:1. Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΡΩΤ. 6162 /20-4-2021

Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1.Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς του Απριλίου του 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Βοιωτίας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή της Θήβας), ζημιές προξενήθηκαν σε σιτοκαλλιέργειες όπως αναφέρεται στην ερώτηση. Για αυτές τις ζημιές διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ενώ η ζημιωθείσα έκταση υπολογίζεται σε 4.000 στρέμματα . Η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δηλώσεων είναι η 25 Απριλίου 2021

2.Επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις, διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Στο ποσοστό της ζημιάς, περιλαμβάνεται εκτός από την απώλεια της παραγωγής , (ποσοτική ζημιά ) και η ζημιά που προέρχεται από την ποιοτική υποβάθμισή της, που προκαλείται «από την επίδραση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιογόνων αιτίων, εξαιτίας των οποίων προκαλείται μείωση του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος του παραγωγού» καθώς και η υπολειμματική αξία .

Επιπλέον , επιδίωξη του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό . Μάλιστα δε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. πέρα από την πρόσληψη των 146 εποχικών γεωτεχνικών από την λίστα του ΑΣΕΠ για τις ανάγκες των Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές που προέκυψαν και θα προκόψουν πρόκειται να ξεκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη επιπλέον 50 εποχικών γεωτεχνικών ενεργοποιώντας το άρθρο για τις έκτακτες ανάγκες άρθρο 20 του ν. 2190/1994.

Η δε οδηγία του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. και της πολιτείας είναι η έγκαιρη διαδικασία των ελέγχων .Και για το σκοπό αυτό το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Λαμίας εάν χρειαστεί θα ενισχυθεί θα ενισχυθεί άμεσα πέρα του μονίμου προσωπικού με επιπρόσθετο γεωτεχνικό προσωπικό. Σκοπός όλων είναι να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε έγκαιρα να δοθούν οι αποζημιώσεις στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι, η εκτιμητική διαδικασία θα ξεκινήσει το πρώτο10ημερο του Μαΐου 2021 . Σημειώνεται ότι μετά την εκτιμητική διαδικασία στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς ..

Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ (που σημειωτέων αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του Φθινοπώρου εκάστου χρόνου), ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε.

3.Επιπλέον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενος για τους παγετούς από τις αυτοψίες που έκανε σε διάφορες παγόπληκτες περιοχές είπε ότι << οι παγετοι που έπληξαν περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και μεγάλα τμήματα της Βορείου Ελλάδας, και ένα κομμάτι της Θεσσαλίας και Στερεάς ήταν πρωτόγνωρες. Ήταν απανωτοί παγετοί, πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και στις προηγούμενες φυσικές καταστροφές, δείχνει απόλυτη ευαισθησία και συμπαράσταση. Είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση και την εξέλιξή της. Όπως είπε κι εκείνος ήδη οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν αυξηθεί. Έχουμε προσλάβει όλους όσους μπορούσαμε για να έχουμε μια καλή εποπτεία σε όλα τα χωράφια τα οποία έχουν πρόβλημα. Τον επόμενο μήνα που θα έχουν καρπίσει τα δένδρα μας και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα, θα γίνει αποτίμηση. Οι αναγγελίες θα προχωρήσουν και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημά του. Επειδή αυτή είναι μια μεγάλη καταστροφή που ξεφεύγει από τις συνήθεις, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς - παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται η χώρα- θα μπορέσουμε να απλώσουμε και πάλι το δίκτυ προστασίας προς όλους τους παραγωγούς μας».

Επιπρόσθετα τέλος ο Πρωθυπουργός της χώρας σε επίσκεψη του στην Π.Ε. Κορινθίας στις 17/4/2021 όπου μεταξύ των άλλων επισκέφθηκε και πληγείσες περιοχές από τον παγετό , δήλωσε ότι για τις ζημιές που προξενήθηκαν στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας υπάρχει στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς ΥΠΑΑΤ, ΥΠΟΙΚ και τον ΕΛ.Γ.Α. για την αποτύπωση των ζημιών από τους παγετούς της άνοιξης ,ενώ με την εμπειρία που υπήρξε με τον Ιανό θα δοθούν οι κατευθύνσεις για την έγκαιρη διαδικασία των εκτιμήσεων καθώς και των αποζημιώσεων για τις εν λόγω ζημιές από τους παγετούς στους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας.