ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Πούλου: «Επικοινωνιακά «τρικ» χωρίς στρατηγική για το δεύτερο άνοιγμα του τουρισμού!»

Γ. Πούλου: «Επικοινωνιακά «τρικ» χωρίς στρατηγική για το δεύτερο άνοιγμα του τουρισμού!»

Γ. Πούλου: «Επικοινωνιακά «τρικ» χωρίς στρατηγική για το δεύτερο άνοιγμα του τουρισμού!»

«Τελευταίο παράδειγμα, η διάλυση του ΙΚΑ Οινοφύτων-Σχηματαρίου, που θα αναγκάσει τους πολίτες να εξυπηρετούνται στη Θήβα, χιλιόμετρα μακριά»

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, εξέδωσε ομιλία, την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, στη Βουλή, αναφορικά με το ν/σ «Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19», επισημαίνοντας πως το Πιστοποιητικό για τις εγχώριες μετακινήσεις είναι λίγοτερο αυστηρό συγκριτικά με το Πιστοποιητικό της Ε.Ε.

Η κ. Πούλου στηλιτεύει την Κυβέρνηση αναφέροντας πως «Η επιλογή της να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, αλλά και να αφήσει αβοήθητο τον τουριστικό κλάδο, δείχνει την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για το δεύτερο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου!»

Η Βουλευτής Βοιωτίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με την ομιλία της στη Βουλή των Ελλήνων.

«Στην ομιλία μου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19», τόνισα ότι η κυβέρνηση υιοθετεί ένα «εγχώριο» υγειονομικό Πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, που είναι πολύ λιγότερο «αυστηρό» σε σχέση με το Πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Οι εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και πέρυσι, όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα.  

Η επιλογή της να μην ενισχύσει το ΕΣΥ, αλλά και να αφήσει αβοήθητο τον τουριστικό κλάδο, δείχνει την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για το δεύτερο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου!  

Επεσήμανα ότι οι μικρομεσαίες τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς, στη Βοιωτία και τη Φωκίδα, στους Δελφούς, στην Αράχωβα, αλλά και στις παραλιακές ζώνες του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού, ζητούν άμεσα οικονομική ενίσχυση και σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης!

Η κυβέρνηση, όμως, ούτε καν το εμβληματικό έργο της αναστήλωσης του αρχαίου Θεάτρου των Δελφών, του «ομφαλού της γης», δεν προχωρά δύο χρόνια τώρα!

Τέλος, τόνισα ότι στην ίδια κατάσταση εγκατάλειψης βρίσκονται και οι δημόσιες δομές υγείας. Τελευταίο παράδειγμα, η διάλυση του ΙΚΑ Οινοφύτων-Σχηματαρίου, που θα αναγκάσει τους πολίτες να εξυπηρετούνται στη Θήβα, χιλιόμετρα μακριά…»

Η ομιλία της κ. Πούλου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εδώ και μήνες διεξάγεται σε ολόκληρη την Ευρώπη η συζήτηση για τη θέσπιση και χρήση ενός λειτουργικού «πιστοποιητικού» για τον COVID-19.

Ενός εγγράφου με συγκεκριμένες πληροφορίες για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών που θα διασφαλίζει την υγειονομική ασφάλεια των μετακινήσεων εντός της Ένωσης.

Η συζήτηση αυτή αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά σε συγκεκριμένες πολιτικές, που διατυπώθηκαν από

την Επιτροπή, ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων και οδήγησαν στην επικείμενη υιοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID-19».

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τη χώρα μας, για την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το δημόσιο ταμείο, όσο και για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Παρά τα όσα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, ποια ήταν όμως η πραγματική συμβολή του σε αυτή τη η διαδικασία, στην οποία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο;

Η πρόταση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, για ένα «υγειονομικό διαβατήριο», απορρίφθηκε πανηγυρικά από όλα τα θεσμικά όργανα της Ένωσης! Δεν δίστασαν μάλιστα να την απορρίψουν και οι συνοδοιπόροι του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης!

Γιατί πώς να αποδεχτούν μια πρόταση που άφηνε «παράθυρα» για παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ενώ δημιουργούσε και ζητήματα παράνομων διακρίσεων μεταξύ των πολιτών;

Προφανώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται, κυβερνά και νομοθετεί στην Ελλάδα, είναι κατάλληλος και για την Ευρώπη! Έμαθε, όμως, ότι η επικοινωνιακή διαχείριση ακόμη και των πιο σοβαρών ζητημάτων, η προχειρότητα, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, και κυρίως η βαθιά περιφρόνηση του κράτους δικαίου, είναι …νομίσματα που δεν περνάνε στην Ευρώπη!

Αντίθετα, η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν αποφασιστικής σημασίας!

Η λύση του «Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού» προήλθε ουσιαστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη στρατηγική συνεργασία των αριστερών και των σοσιαλδημοκρατών!

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στο εθνικό κοινοβούλιο, όσο και στο Ευρωπαϊκό, επεξεργαστήκαμε ένα σύνολο σχετικών προτάσεων, με ομοιόμορφη διαχείριση των μετακινήσεων, με υιοθέτηση κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων, με αδιάκοπη ενημέρωση των τεχνικών ιχνηλάτησης, με επιτάχυνση των εμβολιασμών και, βέβαια, με άρση της προστασίας των πατεντών.

Ειδικά μάλιστα για την προστασία της εθνικής τουριστικής βιομηχανίας, υποστηρίξαμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την άφιξη των τουριστών πρέπει να είναι το αρνητικό τεστ πριν την είσοδο στη χώρα μας. Παράλληλα, για την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων, ζητήσαμε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους, τα συνεχή διαγνωστικά τεστ στους χώρους εργασίας και, φυσικά, την ενίσχυση των δομών υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας δούμε όμως ποιο είναι το δικό μας «Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19», που εισάγεται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και ποια σχέση έχει με το αντίστοιχο «Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19».

Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να μας πείσει ότι το δικό μας το «Ψηφιακό» δηλαδή ταυτίζεται με το «Ευρωπαϊκό», η σύγκριση ανάμεσά τους, αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές…

Συγκεκριμένα, διαπιστώνουμε ελλείψεις και στις τρεις περιπτώσεις του, στο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, Διαγνωστικού Ελέγχου και Ανάρρωσης.

Απουσιάζουν, δηλαδή, οι απαραίτητες αναφορές στον «SARS-CoV-2» και στις παραλλαγές του, στην αγωγή προφύλαξης, στον αριθμό εμβολιαστικών δόσεων, στο κράτος μέλος εμβολιασμού, και, τέλος, στον φορέα έκδοσης του πιστοποιητικού, καθώς και στο αναγνωριστικό του.

Ειδικά από το Πιστοποιητικό Ανάρρωσης, απουσιάζουν επίσης οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης ισχύος του...

Επιπλέον έχουν τεχνηέντως αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές δικλείδες του Αρθρου 3 του Κανονισμού και για τις τρείς περιπτώσεις, δηλαδή η διάρκεια ισχύος του, η υπόμνηση ότι δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, και τέλος η απαίτηση για έκδοση ξεχωριστού Πιστοποιητικού, για κάθε νέο εμβολιασμό, διαγνωστικό έλεγχο και ανάρρωση που απαιτεί κάθε φορά μία επαναλαμβανόμενη διαδικασία.

Βέβαια, φαίνεται ότι οι «κουτσουρεμένες» προδιαγραφές που ορίζονται από την ΠΝΠ, αν δεν είναι σκόπιμες «κουτοπονηριές», δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη ούτε και σε εσάς τους ίδιους, κύριοι Υπουργοί!

Πως εξηγείτε ότι τα πιστοποιητικά της κυβερνητικής ψηφιακής πύλης, «gov.gr», αντιγράφουν πιστά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και όχι αυτές της ΠΝΠ που καταθέσατε;

Είναι μήπως δική μας στείρα αντιπολίτευση; Είναι μία δική σας επιπλέον προχειρότητα ή μία «περίεργη» κυβερνητική πρακτική; Ή μήπως μετά την ψήφιση της ΠΝΠ πρόκειται να αναμορφώσετε την πλατφόρμα;

Όχι φυσικά. Προφανώς προσπαθείτε να ψαρέψετε στα θολά νερά της φετινής τουριστικής αγοράς πάλι με επικοινωνιακά τρυκ και μας εγκαλείτε κιόλας για την δική σας …. αβελτηρία!

Στέλνετε το σήμα στις τουριστικές πελατείες της Ευρώπης ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι και τόσο αυστηρή στις υγειονομικές απαιτήσεις της…τουλάχιστον όχι μέχρι την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού…

Λέτε στον Ευρωπαίο τουρίστα «αν βρίσκεις τις απαιτήσεις του “Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού” πολύ καταπιεστικές, τότε “All you want is Greece”»!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε πολλά από το περσινό άνοιγμα του τουρισμού και τις συνέπειές του στην πορεία της πανδημίας. Οι απαράδεκτες υγειονομικές «εκπτώσεις» της στα Πιστοποιητικά,

αποτελούν μια σπασμωδική και απελπισμένη επιλογή, που μαρτυρά την απουσία συνολικής στρατηγικής για τον τουρισμό...

Επιπλέον η μη ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των δομών όλης της χώρας, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στο δεύτερο άνοιγμα του Τουρισμού.

Πού, πώς και από ποιον θα γίνονται τα απαραίτητα χιλιάδες διαγνωστικά τεστ ανά ημέρα, όταν η τουριστική περίοδος φτάσει στην κορύφωσή της; Ποιες δομές Υγείας στα νησιά ή στην ενδοχώρα που σήμερα δεν ανταποκρίνονται στην καθολική περίθαλψη του ντόπιου πληθυσμού, θα περιθάλψουν και τα εκατομμύρια των επισκεπτών;

Δεν διαλύετε μόνο τις δομές Υγείας, άλλωστε ακούσαμε τους σχεδιασμούς σας, από τον πρωθυπουργό. Μόλις με ενημέρωσαν σχετικά οι πολίτες της Περιφέρειάς μου ότι διαλύετε και το ΙΚΑ Οινοφύτων-Σχηματαρίου, της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής της χώρας! Θα

εξυπηρετούνται πλέον μετακινούμενοι στη Θήβα, χιλιόμετρα μακριά….

Κυρίες και κύριοι

Ταυτόχρονα όμως μαζί με την περίθαλψη θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει και για την διαμονή των τουριστών.

Με ποιο σχέδιο στήριξε η κυβέρνηση τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που δεν βρίσκονται μόνο στους δημοφιλείς προορισμούς «πρώτης γραμμής», αλλά και στην υπόλοιπη χώρα;

Πόσες τελικά έλαβαν ενισχύσεις και κατάφεραν να ανοίξουν;

Οι μικρομεσαίες τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα τουριστικά καταλύματα σε όλη την χώρα, στην Περιφέρεια Στερεάς, στη Βοιωτία και τη Φωκίδα, στους Δελφούς, στην Αράχωβα, αλλά και στις παραλιακές ζώνες του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού, που υψώνουν φωνή αγωνίας, την οποία συστηματικά η κυβέρνηση δεν ακούει!

Εναγωνίως ζητούν οικονομική ενίσχυση αλλά και ένα στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών τους με απαραίτητη αναβάθμιση των υποδομών.

Κύριοι της κυβέρνησης

Εσείς όμως, δεν έχετε καταφέρει ούτε καν το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου Θεάτρου των Δελφών να προχωρήσετε, του «ομφαλού της γης»… Καθυστερεί δύο χρόνια τώρα, και για το οποίο έχω καταθέσει σχετική Ερώτηση στην κ. Υπουργό Πολιτισμού!

Φαίνεται ότι πέρα από το «τσιμεντάρισμα» της Ακρόπολης, για το «περάστε κόσμε» και τον διαμελισμό, των αρχαιοτήτων που αποκάλυψε το Μετρό της Θεσσαλονίκης, δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε πολλά για τα μνημεία μας.

Αν όμως σχεδιάζετε τέτοια παρέμβαση και στους Δελφούς, καλύτερα να επιμείνετε στην απραξία σας!

Σας ευχαριστώ.»