ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Πούλου: «Αυθαίρετες διεκδικήσεις στην περιοχή Τσέσμα Ζάλτσας από την Ι.Μ. Οσίου Σεραφείμ Δομβούς!»

Γ. Πούλου: «Αυθαίρετες διεκδικήσεις στην περιοχή Τσέσμα Ζάλτσας από την Ι.Μ. Οσίου Σεραφείμ Δομβούς!»

Γ. Πούλου: «Αυθαίρετες διεκδικήσεις στην περιοχή Τσέσμα Ζάλτσας από την Ι.Μ. Οσίου Σεραφείμ Δομβούς!»

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021

Γιώργος Πέππας

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, αλλά και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα «Συνεχίζεται η εκκρεμότητα με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις εκτάσεων στην περιοχή Τσέσμα Δήμου Λεβαδέων από την Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς». Την ερώτηση της κ. Πούλου συνυπογράφουν 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας εξέδωσε, αναφορικά με την Ερώτηση και την ΑΚΕ που κατέθεσε, την παρακάτω ανακοίνωση:

«Κατέθεσα Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή, που συνυπογράφουν 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, σχετικά με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις εκτάσεων στην περιοχή Τσέσμα Ζάλτσας του Δήμου Λεβαδέων από την Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς.

Είναι η δεύτερη Ερώτηση που καταθέτω για το θέμα, αφού ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέφυγε να δώσει απάντηση στην πρώτη Ερώτηση που κατέθεσα στις 26 Οκτωβρίου 2020, ενώ ταυτόχρονα την απευθύνω και στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει πλέον την ευθύνη του Κτηματολογίου.

Οι εκτάσεις αυτές παραχωρήθηκαν από την Ι. Μονή στο Υπουργείο Γεωργίας το 1952 και διανεμήθηκαν το 1957 σε ακτήμονες καλλιεργητές, που έκτοτε τις νέμονται, τις κατέχουν και τις καλλιεργούν. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πρώτη Ερώτηση μου, όσο και από σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Μέχρι και την προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων από το Γραφείο Κτηματογράφησης του Δήμου Λεβαδέων το 2020, η Ι. Μονή ουδέποτε είχε προβάλλει αξιώσεις επί των εκτάσεων. Μετά όμως ισχυρίστηκε ότι διαθέτει δικαιώματα που τις είχαν παραχωρηθεί με σουλτανικό φιρμάνι…

Οι αυθαίρετες αυτές διεκδικήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί πρέπει να λάβουν μέτρα για την άμεση διευθέτηση του θέματος, ώστε να μην συνεχιστεί η ταλαιπωρία των νόμιμων ιδιοκτητών!»

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Εσωτερικών

Θέμα: «Συνεχίζεται η εκκρεμότητα με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις εκτάσεων στην περιοχή Τσέσμα Δήμου Λεβαδέων από την Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς»

Η Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς στην Βοιωτία προχώρησε το 2020, μετά από την προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων από το Γραφείο Κτηματογράφησης Δήμου Λεβαδέων, στην προβολή αξιώσεων επί εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή «Τσέσμα» του Δήμου Λεβαδέων.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι συγκεκριμένες εκτάσεις, οι οποίες ανήκαν στην Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, παραχωρήθηκαν από αυτήν στο Ελληνικό Δημόσιο το 1952. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 104 του Συντάγματος του 1952 προβλέφθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ή εκμίσθωση των αγροτικής φύσεως κτημάτων των ευαγών ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα ρυθμιζόταν με πολιτειακή πράξη κοινού νομοθετικού περιεχομένου. Σε εκτέλεση της συνταγματικής αυτής επιταγής εκδόθηκε το Β.Δ. 2185/1952 (ΦΕΚ Α 217/15-08-1952) «περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως κτημάτων προς αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών».

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 36 και 37 του Β.Δ., καταρτίσθηκε μεταξύ του Δημοσίου και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος η από 18-9- 1952 Σύμβαση, που κυρώθηκε με το από 269/8-10-1952 Β.Δ. (ΦΕΚ 289/8-10- 1952, τ. Α΄), με την οποία παραχωρήθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Γεωργίας), έναντι ανταλλάγματος, για την αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, καλλιεργούμενες ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις (αγροί, βοσκότοποι κ.λπ.), ανήκουσες στην εκκλησιαστική εν γένει περιουσία, οι οποίες προσδιορίζονται κατ’ έκταση, είδος, τοποθεσία ή περιφέρεια στους συνημμένους στη Σύμβαση πίνακες, ενώ σε ιδιαίτερους πίνακες, συνημμένους επίσης στην ίδια Σύμβαση, προσδιορίζονται και οι παραμένοντες στην Εκκλησία της Ελλάδος καλλιεργούμενοι ή καλλιεργήσιμοι αγροί και βοσκότοποι.

Σύμφωνα με τους συνημμένους πίνακες αγρών και λιβαδιών («Πίνακας Α»), που εμπεριέχονται στην Σύμβαση, και αφορούν τις παραχωρούμενες εκτάσεις από την Εκκλησία προς το Δημόσιο, η Ι. Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς είχε στην κατοχή της μία έκταση στην περιοχή «Μπαμπλάκι Αρβανίτσα Κουκαρίου», εκτάσεως 30.000 στρεμμάτων, την οποία παραχώρησε ανάμεσα στα υπόλοιπα στο Υπουργείο Γεωργίας. Επίσης, σύμφωνα με τους συνημμένους πίνακες αγρών και λιβαδιών («Πίνακας Γ»), που εμπεριέχονται στην Σύμβαση, και αφορούν τους αγρούς και τα λιβάδια που παραμένουν στην κυριότητα της Εκκλησίας μετά την παραχώρηση, η Ι. Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς είχε πλέον στην κατοχή της: (α) έναν αγρό πέριξ της Μονής εκτάσεως 36 στρεμμάτων, (β) έναν αγρό στη θέση «Σουργιές Χελίων», εκτάσεως 36 στρεμμάτων και (γ) ένα χερσολίβαδο στη θέση «Σουργιές Φίκιζα Χελίων» εκτάσεως 7 στρεμμάτων.

Οι εκτάσεις που αφορούν την περιοχή «Τσέσμα» περιλαμβάνονται στην παραχωρηθείσα έκταση των 30.000 στρεμμάτων. Το έτος 1957 παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας σε ακτήμονες καλλιεργητές της περιοχής, βάσει συμπληρωματικού πίνακα διανομής που εξέδωσε το Υπουργείο και ο οποίος συνοδευόταν από το αντίστοιχο τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης, στο οποίο φαίνονταν αριθμημένα τα τεμάχια και το όνομα του καλλιεργητή που το λάμβανε.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών οι καλλιεργητές, νέμονται, κατέχουν και καλλιεργούν αυτά τα αγροκτήματα, έχουν γίνει μεταβιβάσεις σε τρίτους, έχουν κατασκευάσει οικοδομές εντός αυτών, και με τις βεβαιώσεις χαρακτηρισμού του Δασαρχείου ως μη δασικές έχουν νομίμως εκδοθεί άδειες. Επίσης, ουδέποτε οι καλλιεργητές είχαν την πεποίθηση ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκαν στην Ιερά Μονή, αφού αυτή βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την περιοχή, και οι ιερομόναχοι παρατηρούσαν τις εργασίες που πραγματοποιούνταν στα αγροκτήματα από τους καλλιεργητές, ήταν εν γνώσει αυτών και ουδέποτε μέχρι σήμερα τους είχαν οχλήσει κατά κανένα τρόπο.

Μάλιστα, όταν πραγματοποιήθηκε το έργο του Μόρνου, κατά το έτος 1974, οι αποζημιώσεις δόθηκαν στους ακτήμονες και όχι στην Εκκλησία. Οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις του 1973 και 1975, που επισυνάπτουμε στο παρόν, αναγνωρίζουν τους δικαιούχους ως ιδιοκτήτες, τους αποζημιώνουν για την παραγωγή και την ιδιοκτησία και ουδέποτε προσβλήθηκαν.

Τέλος, θα ήταν σκόπιμο να υπογραμμιστεί ότι ακόμη και όταν το Δασαρχείο πρόβαλε αξιώσεις με πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής κατά κάποιων καλλιεργητών, η Ι. Μονή δεν παρενέβαινε ως τρίτη για να διεκδικήσει τις εκτάσεις, ενώ ουδέποτε και εκείνη αξίωσε δικαστικά τις εκτάσεις αυτές από τους ακτήμονες.

Ως εκ τούτων:

Επειδή μέχρι και την προανάρτηση από το Γραφείο Κτηματογράφησης του Δήμου Λεβαδέων, η Ι. Μονή ουδέποτε είχε προβάλλει αξιώσεις επί των εκτάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ τώρα ισχυρίζεται ότι διαθέτει δικαιώματα, τα οποία τις έχουν παραχωρηθεί –σύμφωνα με του ίδιους ισχυρισμούς– με σχετικό σουλτανικό φιρμάνι.

Επειδή η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη από τις όψιμες διεκδικήσεις της Ι. Μονής που αντίκεινται στις τοπικές ανάγκες.

Επειδή για το συγκεκριμένο ζήτημα είχαμε καταθέσει στις 26 Οκτωβρίου 2020 Ερώτηση, με Αριθ. Πρωτ. 1054, και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, με Αρ. Πρωτ. 213, χωρίς όμως να λάβουμε απάντηση από τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επειδή στην απάντηση του κ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με Αρ. Πρωτ. 1401/326020 2 , που λάβαμε για την προαναφερθείσα Ερώτηση & ΑΚΕ, περιλαμβάνεται η απάντηση του Τμήματος Πολιτικής Γης και Αναδασμών, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Βοιωτίας, στην οποία επιβεβαιώνεται το ιστορικό της υπόθεσης, όπως αυτό εκτίθεται στο κείμενο της Ερώτησης & ΑΚΕ.

Επειδή η Ερώτηση & ΑΚΕ άπτονται ζητημάτων που αφορούν και την «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.», απευθυνόμαστε με το παρόν και προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφού με το Π.Δ. «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και μετονομασία Γενικών Γραμματειών» (ΦΕΚ τ. Α΄/3/6.1.2021) η εποπτεία του εν λόγω νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου εμπίπτει πλέον στην δική του δικαιοδοσία.

Επειδή επιβαρύνονται με πρόσθετες διαδικασίες για την υποβολή ενστάσεων οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των εκτάσεων, η προθεσμία των οποίων λήγει στις 10/07/2021.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποια είναι η θέση τους για τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Ι. Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, η οποία όψιμα και εντελώς αιφνίδια ισχυρίζεται ότι κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας που χρονολογούνται από την οθωμανική περίοδο;

2) Επειδή οι ιδιοκτήτες δεν είναι στο σύνολό τους ενημερωμένοι για την αμφισβήτηση της ιδιοκτησία τους και τη διαδικασία των ενστάσεων, προτίθενται οι κ.κ. Υπουργοί να δώσουν σχετική παράταση στην υποβολή ενστάσεων πέραν της 10 ης Ιουλίου 2021;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Επίσης, παρακαλούμε να κατατεθούν τα παρακάτω έγγραφα:

1. Αντίγραφο κάθε τίτλου ιδιοκτησίας που έχει καταθέσει η Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς σε κάθε αρμόδια Αρχή.

2. Αντίγραφο κάθε εγγράφου που έχει καταθέσει η Ιερά Μονή στο Κτηματολόγιο και στο Δασαρχείο, σε σχέση με προβαλλόμενα δικαιώματα και την οριοθέτηση της αυθαίρετα διεκδικούμενης περιοχής.

3. Τα σχετιζόμενα με τον χαρακτηρισμό και την διαχείριση των συγκεκριμένων εκτάσεων έγγραφα που έχουν εκδοθεί από το αρμόδιο Δασαρχείο.

4. Το ΦΕΚ του διανεμητηρίου (1957) για τις εκτάσεις από το πρώην Υπουργείο Γεωργίας (νυν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές

Πούλου Γιώτα

Φάμελλος Σωκράτης

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Μάλαμα Κυριακή

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία