ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΟ Γ. Μουλκιώτης στηλιτεύει την απάντηση του Υπ. Υποδομών για τους αντισεισμικούς ελέγχους σε κτίρια στο Δ. Θηβαίων

Ο Γ. Μουλκιώτης στηλιτεύει την απάντηση του Υπ. Υποδομών για τους αντισεισμικούς ελέγχους σε κτίρια στο Δ. Θηβαίων

Ο Γ. Μουλκιώτης στηλιτεύει την απάντηση του Υπ. Υποδομών για τους αντισεισμικούς ελέγχους σε κτίρια στο Δ. Θηβαίων

«Η Κυβέρνηση κρατά τους πολίτες σε σκοτάδι, όσον αφορά τυχόν διενεργηθέντες ελέγχους των σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών στη Βοιωτία, ένεκα και της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στο Δήμο Θηβαίων»

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, στηλιτεύει την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική του ερώτηση, στην οποία ζητούσε τα δεδομένα, εάν είχαν λάβει χώρα έλεγχοι στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια της Βοιωτίας, με στόχο την θωράκιση της προστασίας των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ενημερώνει ότι «με βάση το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο αρμόδια για τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών στα δημόσια κτίρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η ΚΤΥΠ ΑΕ».

Επιπλέον, ότι «η ΚΤΥΠ ΑΕ έχει διεξάγει μέχρι σήμερα άνω των 8.000 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ σε στατικά ανεξάρτητες εκπαιδευτικές και άλλες μονάδες».

Η Κυβέρνηση αρέσκεται σε γενικόλογες απαντήσεις,αναφέρει ο κ. Μουλκιώτης, που δεν αφορούν την Π.Ε. Βοιωτίας, παρόλο την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, που παρατηρείται στη περιοχή του Δήμου Θηβαίων τους τελευταίους μήνες, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία και απασχολεί τους τους πολίτες.

Καμία απάντηση για τις ενέργειες του Υπουργείου όσον αφορά τους αντισεισμικούς - προσεισμικούς και μετασεισμικούς - ελέγχους στα σχολεία του Δήμου Θηβαίων, σε όλα τα σχολεία της Π.Ε. Βοιωτίας, καθώς και στα υπόλοιπα δημόσια κτίρια.

Επίσης, απόλυτη σιωπή για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με τις άμεσες ενέργειες για τις μονάδες που κρίνονται ακατάλληλες, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα κτιριακές κρατικές ασφαλείς εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία και οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, σημειώνει ο κ. Μουλκιώτης.

Η ερώτηση, ενώ αφορούσε συγκεκριμένα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων και των δημοσίων υπηρεσιών της Βοιωτίας, δεν υπήρξε ευθεία απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αποδεικνύεται ότι, η Κυβέρνηση είναι «προβληματική» ως προς την πρόληψη και την επακόλουθη ασφάλεια των πολιτών, σύμφωνα με τον κ. Μουλκιώτη.

Η απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή

Θέμα: «Επείγουσα ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου των σχολείων στη Βοιωτία»

Σχετ: Η Ερώτηση & ΑΚΕ 8907_697/11.09.2021 του Βουλευτή κ. Μουλκιώτη Γιώργου

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης & Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε ότι, αναφορικά με τον ρόλο της Κτιριακές Υποδομές Ανώνυμης Εταιρείας (ΚΤΥΠ ΑΕ), σε σχέση με τους ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ, εν γένει, με βάση το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο αρμόδια για τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών στα δημόσια κτίρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η ΚΤΥΠ ΑΕ.

H ΚΤΥΠ ΑΕ έχει διεξάγει μέχρι σήμερα άνω των 8.000 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ σε στατικά ανεξάρτητες εκπαιδευτικές και άλλες μονάδες. Ωστόσο, ενεργοποιείται για τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών, στις περιπτώσεις που προβλέπονται και δημιουργούνται προγράμματα υπηρεσιών με αρμοδιότητα την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, στο πλαίσιο των οποίων η εταιρεία μπορεί να ενταχθεί. Κατά συνέπεια, ο Προσεισμικός έλεγχος απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και εμπλεκόμενων φορέων, ειδικά εξαιτίας του γεγονότος ότι το πλήθος των σχολικών μονάδων ανέρχεται σε άνω των 16.000 κτιριακών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτεια.

Tέλος, σημαντικό παράγοντα της όλης διαδικασίας των προσεισμικών ελέγχων, εν γένει, αποτελεί η μεγάλη συχνότητα σημαντικών σεισμών στη χώρα, η οποία ακυρώνει τα όποια πορίσματα των ελέγχων που διενεργούνται στο χρονικό μεσοδιάστημα μεταξύ δύο σεισμικών γεγονότων, ανάγοντας ως είναι επόμενο τις Μετασεισμικές Αυτοψίες στο πλέον αποτελεσματικό εργαλείο σε ό,τι αφορά την καταλληλόλητα ή μη των κτιρίων που θα απαιτήσουν επισκευές οποιασδήποτε κλίμακας.

Ο Υπουργός

Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής