ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕρώτηση της Ε.Λ. για την κατάπτωση βράχων στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας - Τι απαντά ο κ. Στυλιανίδης

Ερώτηση της Ε.Λ. για την κατάπτωση βράχων στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας - Τι απαντά ο κ. Στυλιανίδης

Ερώτηση της Ε.Λ. για την κατάπτωση βράχων στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας - Τι απαντά ο κ. Στυλιανίδης

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής Α` Ανατολικής Αττικής για την Ελληνική Λύση, κ. Αντώνης Μυλωνάκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδη, αναφορικά με τις καταπτώσεις βράχων στον επαρχιακό δρόμο του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, με τον κ. Στυλιανίδη να απαντάει στην ερώτηση του κ. Μυλωνάκης.

Η ερώτηση

ΠΡΟΣ:   Τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Καταπτώσεις βράχων σε επαρχιακό δρόμο Δήμου Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Βοιωτίας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, καταπτώσεις βράχων παρατηρήθηκαν, πρόσφατα, στον επαρχιακό δρόμο Αράχοβας-Λιβάδι-Παρνασσού, του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας. Συνέπεια των καταπτώσεων ήταν, ένας από τους βράχους να καταπέσει σε διερχόμενο επιβατικό αυτοκίνητο, προκαλώντας, ευτυχώς, μόνον υλικές ζημιές. Κατόπιν του ανωτέρω δυσάρεστου συμβάντος, εναερίτες επιχείρησαν στην πλαγιά να προκαλέσουν ελεγχόμενες καταπτώσεις βράχων, καθ΄ υπόδειξη ειδικών. Οι καταπτώσεις βράχων είναι ιδιαιτέρως συχνό φαινόμενο στην συγκεκριμένη πλαγιά, κατά τους κατοίκους, μετά από χρονικά διαστήματα συνεχών και εντόνων βροχοπτώσεων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε το συχνό φαινόμενο των καταπτώσεων βράχων στις πλαγιές του Παρνασσού, επί της ανωτέρω επαρχιακής οδού;

2.Κρίνετε αναγκαίο, το να κηρυχθεί ο Δήμος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι να υλοποιηθούν τα όποια μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου της κατάπτωσης βράχων στις πλαγιές του Παρνασσού, επί της ανωτέρω επαρχιακής οδού, στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα;

Ο ερωτών Βουλευτής ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ


Η απάντηση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ταχ. Δ/νση: Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Μαρούσι Ταχ. Κώδικας: 151 23

Αριθ. Πρωτ.: 14334

Μαρούσι, 19 Νοεμβρίου 2021

ΠΡΟΣ:

1.Τη Βουλή των Ελλήνων / Δ/νση Κοιν/ κού Ελέγχου / Τμήμα Ερωτήσεων και Α.Κ.Ε.

2.Βουλευτή κ. Α.Μυλωνάκη.

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε Ερώτηση

Σχετ: Η Ερώτηση υπ’ αριθμ. 631/25-10-2021

Σε απάντηση της Ερώτησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου 631/25-10-2021 του Βουλευτή κ. Α. Μυλωνάκη και κατά το μέρος που αφορά τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, σας γνωρίζουμε ότι:

Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνδέεται κυρίως με τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων, καθώς και σε δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και για την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών με στόχο την αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας περιοχών που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Στο ανωτέρω πλαίσιο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει εκδώσει το υπ’ αριθ. 7767/30-10-2019 (ΑΔΑ:ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ) έγγραφό της «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» καθώς και το υπ’ αριθ. 2018/09-03-2018 (ΑΔΑ:624Π465ΧΘ7-Δ6Ν) έγγραφό της «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών», με συντονιστικές οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και σεισμών, καθώς και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από πλημμύρες και σεισμούς.

Επίσης εξέδωσε το υπ’ αριθ. 8794/06-12-2019 (ΑΔΑ:ΨΓΚΟ46ΜΤΛΒ-Φ04) Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών

 από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων και το υπ’ αριθ. 717/30-01-2020 (ΑΔΑ:6Θ4Φ46ΜΤΛΒ-9ΓΓ) Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και ?μεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Στα ανωτέρω Γενικά Σχέδια και έγγραφα γίνεται, εκτός των άλλων, αναφορά στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών λόγω κατολισθήσεων, ως επαγόμενα φαινόμενα Πλημμυρών και Σεισμών. Επίσης στα ανωτέρω έγγραφα, γίνεται αναφορά στην δυνατότητα των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την υποστήριξη του έργου τους στην αντιμετώπιση συντελεσθέντος ή εν εξελίξει καταστροφικού φαινομένου γεωλογικής αιτιολογίας, να ζητήσουν από την ΓΓΠΠ την ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), νυν Εθνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), για την άμεση τεχνικογεωλογική αναγνώριση και την καταγραφή των φαινομένων και των επιπτώσεων τους, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας, για τις επηρεαζόμενες κατασκευές (κατοικίες, οδικό δίκτυο και συνωδά έργα).

Κατευθυντήριες οδηγίες για την ενεργοποίηση του ανωτέρω Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ι.Γ.Μ.Ε. και της ΓΓΠΠ, σε περιπτώσεις συντελεσθέντος ή εν εξελίξει καταστροφικού φαινομένου γεωλογικής αιτιολογίας έχουν δοθεί με τα 4927/5-07-2016 και 6044/25-08-2016 έγγραφα της Δ/νσης Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ.

Διευκρινίζεται ότι η παροχή υπηρεσιών συμβούλου, μέσω της Ομάδας ?μεσης Παρέμβασης της ΕΑΓΜΕ, δεν αφορά τον έλεγχο και τα ενδεχόμενα μέτρα πρόληψης επαπειλούμενων κινδύνων γεωλογικής αιτιολογίας (ευστάθεια πρανών, έλεγχους αποκόλλησης μεμονωμένων βράχων κ.τ.λ.), καθώς και τον έλεγχο και τα ενδεχόμενα μέτρα πρόληψης ή/και εξέτασης γεωλογικών φαινομένων βραδείας εξέλιξης (καθιζήσεις βραδείας εξέλιξης, εδαφικούς ερπυσμούς βραδείας εξέλιξης, κ.τ.λ.). Τα ανωτέρω αποτελούν αντικείμενο ειδικής γεωτεχνικής μελέτης, η οποία πραγματοποιείται ανεξάρτητα από τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας με ή χωρίς την συμμετοχή της ΕΑΓΜΕ, με την ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην σχετική νομοθεσία.

Επιπρόσθετα, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (κατολισθήσεις) που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 14 και 15-10-2021, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 25 και 30 παρ.2β του Ν.4662/20, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας και σχετική εισήγηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας την Δημοτική Κοινότητα Αράχοβας, της Δημοτικής Ενότητας Αράχοβας του Δήμου

Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την υπ΄αρίθμ. 9367/20-10-2021 (ΑΔΑ: ΨΨΞΕ46ΝΠΙΘ-ΩΜ4) απόφαση.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Χρήστος Στυλιανίδης

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.