ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΙωάννης Μπούγας: «Το είπαμε, το κάνουμε. Δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022»

Ιωάννης Μπούγας: «Το είπαμε, το κάνουμε. Δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022»

Ιωάννης Μπούγας: «Το είπαμε, το κάνουμε. Δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022»

Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ι. Μπούγας, σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην ανάρτησή του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη, αναφορικά με τη δέσμη μέτρων που μειώνουν τη φορολόγια. Ο κ. Μπούγας σημείωσε πως τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας, στο να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα ώστε να στηρίξει η Κυβέρνηση περαιτέρω τόσο τη δημόσια παιδεία όσο και την δημόσια υγεία.

Αναλυτικότερα ο κ. Μπούγας ανέφερε:

«Το είπαμε, το κάνουμε. Δεσμεύσεις της Κυβέρνησης που γίνονται πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2022

Συνεπής στις δεσμεύσεις της -όπως αναφέρει σε χθεσινή ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου, μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα. Στόχος, να δημιουργηθούν νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές. Να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Να γίνει ακόμη πιο γενναία, η αναδιανομή υπέρ των αδυνάμων. Και οι νέοι μας να έχουν μια καλύτερη ζωή. Το είπαμε, το κάνουμε και το 2022.

Για τη στήριξη των εισοδημάτων

-Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός κατά 2% και θα υπάρξει και νέα αύξηση εντός του 2022.

-Η προκαταβολή φόρου διαμορφώνεται από το 100% στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση.

-Συνεχίζεται και για το α’ εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια κινηματογράφων, το τουριστικό πακέτο και τα γυμναστήρια.

-Μειώνεται στο 10% το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαινόταν έως πέρυσι για όλους άνω των 29 ετών.

Για τη στήριξη εργασίας και επενδύσεων

-Μειώθηκε, από την 1η Ιανουαρίου, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

-Συνεχίζεται και για το 2022 η αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

-Συνεχίζεται και για το 2022 η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Για το μετασχηματισμό της οικονομίας

-Παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχει μειωθεί κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.

-Εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως.

Για την στήριξη των νέων:

-Όσοι νέοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά ως εργαζόμενοι αποκτούν έναν «ατομικό κουμπαρά» και πλέον θα έχουν σημαντικό έλεγχο πάνω στην επικουρική σύνταξή τους και στο τελικό της ύψος.

-Εφαρμόζεται το πρόγραμμα Πρώτο ένσημο: Όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός τους έτους 2022, λαμβάνουν συνολικό ποσό ύψους 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης.

-Καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας για νέους έως 29 ετών.

-Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών σχημάτων του έτους 2022.

Επιπλέον μέτρα στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας

-Ενεργοποιήθηκε (από 1/1/2022) το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) σε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ).

-Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

-Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022

Φθηνότερη πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

Από 1η Ιανουαρίου όλοι οι Έλληνες έχουν φθηνότερη πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να μηδενίσει για τους νέους και να μειώσει οριζόντια για όλους τους πολίτες από 30 ετών και πάνω τα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, πλέον όλες οι συνδέσεις κινητής -είτε συμβόλαια, είτε καρτοκινητά- υπάγονται αυτόματα σε ενιαίο και σταθερό τέλος κινητής στο 10%, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τους πολίτες. Επιπλέον, για τους νέους έως 29 ετών, στις 10/1 θα είναι διαθέσιμη η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους για να απαλλαγούν πλήρως από τα τέλη κινητής.

Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία που υλοποίησαν τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της μείωσης της φορολογίας. Έχει, μάλιστα, προστιθέμενη αξία, καθώς αφορά σε ένα πεδίο αιχμής, επιτρέποντας στους πολίτες, και ιδίως στους νέους μας, να έχουν φθηνότερη πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο και την κοινωνία της πληροφορίας.»