ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤι απαντάει το Υπ.ΑΑΤ σε ερώτηση της Ε.Λ. για τις αγέλες λύκων στο Αμπελοχώρι Θηβών

ΘΗΒΑ

#TAGS: Θήβα  Βουλή  Λύκοι 

Τι απαντάει το Υπ.ΑΑΤ σε ερώτηση της Ε.Λ. για τις αγέλες λύκων στο Αμπελοχώρι Θηβών

Τι απαντάει το Υπ.ΑΑΤ σε ερώτηση της Ε.Λ. για τις αγέλες λύκων στο Αμπελοχώρι Θηβών

Τρίτη, 12 Απριλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Oι Βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, κ. Κ. Χήτας και κ. Απ. Αβδελάς, είχαν καταθέσει ερώτηση στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τις αγέλες λύκων που είχαν εντοπιστεί στο Αμπελοχώρι Θηβών.

Στη συνέχεια της εν λόγω ερώτησης, ο Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στύλιος, απάντησε πως ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει την απώλεια ζώων από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα

Η ερώτηση:

ΠΡΟΣ:   Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αγέλες λύκων σπέρνουν τον φόβο στο Αμπελοχώρι Θηβών»

Κύριε Υπουργέ,

Μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θήβας προσφάτως συναπάντησε και φωτογράφισε αγέλη λύκων να περιφέρεται έξωθεν του χωριού Αμπελοχώρι Θηβών. Συναφώς και επί του θέματος οι κτηνοτρόφοι της εν λόγω ευρύτερης περιοχής κυριολεκτικά βρίσκονται σε απόγνωση από τις καταστροφές, οι οποίες προκαλούνται από τους λύκους που τρώνε ακόμα και τα τσοπανόσκυλα! Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι οι λύκοι κινούνται ανά ζεύγη ή αγέλες στους χώρους, όπου οι κτηνοτρόφοι βόσκουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα η βόσκηση να γίνεται επικίνδυνη όχι μόνο για τα κοπάδια αλλά και για τους ίδιους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Προτίθεστε να μας ενημερώσετε σε ποια μέτρα θα προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που διατρέχουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς και το ζωικό τους κεφάλαιο στην ευρύτερη περιοχή του Αμπελοχωρίου Θήβας;

2.Πόσα περιστατικά έχουν καταγραφεί επίθεσης και επιδρομής λύκων σε κτηνοτρόφους και στα κοπάδια τους στην αναφερόμενη περιοχή και αν έχουν αποζημιωθεί αυτοί για την όποια απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων στο Αμπελοχώρι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας για ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο από επιθέσεις λύκων»

ΣΧΕΤ:    Η Ερώτηση 3580/28-02-2022

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 3304/02-03-2022 έγγραφο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο για να απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ


Η απάντηση του ΕΛΓΑ:

ΠΡΟΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ FAX: 210 524 35 22

ΘΕΜΑ:1. Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: EΡΩΤ.. 3580 /28-2-2022

Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. ο Οργανισμός καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα.

«Αγρια ζώα» σύμφωνα με τον Κανονισμό ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1669/Β/27-7-2011) θεωρούνται τα άγρια θερμόαιμα προστατευόμενα σαρκοφάγα ζώα, «λύκος», «αρκούδα», και τα «άγρια αδέσποτα σκυλιά» που προκαλούν ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Επιπλέον και πάντοτε με τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. όσες ζημιές προξενούνται σε ζωικό κεφάλαιο από τα άγρια ζώα ο ΕΛ.Γ.Α. προχωράει στην διενέργεια των εκτιμήσεων και στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Ωστόσο και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λαμίας στην δικαιοδοσία του οποίου είναι και η περιοχή του Αμπελοχωρίου Θηβών δεν αναφέρθηκαν αιτήματα παραγωγών στο τρέχον έτος 2022 ή το 2021 από κτηνοτρόφους για ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο από λύκο.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι