ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτία«Ανοιξε» ο δρόμος για την ρήτρα αναπροσαρμογής με απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών

«Ανοιξε» ο δρόμος για την ρήτρα αναπροσαρμογής με απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών

«Ανοιξε» ο δρόμος για την ρήτρα αναπροσαρμογής με απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Γιώργος Πέππας

Στο radiothiva.gr μίλησε, το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουνίου 2022, μίλησε ο δικηγόρος κ. Σωτήρης Καραμαγκιώλης, για την ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας πως μια συμπολίτης μας που είχε χρεωθεί ένα ποσό, υπέρογκο για την κατανάλωσή της, προσέφυγε στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα.

«Συζητήσαμε εχθές την προσωρινή διαταγή και το δικαστήριο ανταποκρίθηκε στο αίτημα, που είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, και την έκανε δεκτή την προσωρινή, με τον όρο ότι θα καταβάλει το αντίτιμο της κατανάλωσης ρεύματος και δεν θα διακοπεί η παροχή της ρευματοδότησης λόγω μη πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμαγκιώλης. Ενώ στη συνέχεια εξήγησε πως η προαναφερόμενη κυρία θα πληρώνει το ρεύμα της και δεν θα πληρώνει την ρήτρα αναπροσαρμογής και δεν θα της διακοπεί, λόγω της μη πληρωμής της ρήτρας, η παροχή ρευματοδότησης. «Αρα λοιπόν έχουμε μια ελάφρυνση και μια εξασφάλιση ότι θα συνεχίσει να έχει ρεύμα αρκεί να πληρώνει την κατανάλωση» τονίζοντας παράλληλα πως αφορούσε επαγγελματικό τιμολόγιο «αλλά οι λόγοι, δηλαδή οι όροι που μεταβάλλουν τα τιμολόγια από σταθερά σε κυμαινόμενα, είναι κοινοί για όλους, οι οποίοι είναι καταχρηστικοί όροι» σημείωσε ο δικηγόρος. Ο κ. Καραμαγκιώλης επισήμανε πως η απόφαση αυτή αποδεικνύει πως η δικαιοσύνη έχει κοινωνικά αντανακλαστικά και δίνει στον πολίτη την δικαίωση εφόσον βάλλεται από «από ανώτερες δυνάμεις να το πω έτσι».

Στις 20 Οκτωβρίου θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά ενώ θα κατατεθεί και αγωγή με τον δικηγόρο να υπογραμμίζει πως «για να ισχυροποιηθεί το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί και η αγωγή με αίτημα πλέον την αναγνώριση της καταχρηστικότητας των όρων αυτών και ενδεχομένως αν έχουν καταβληθεί κάποια ποσά για την ρήτρα αναπροσαρμογής την αναζήτηση και την επιστροφή τους».

Στη συνέχεια ο κ. Καραμαγκιώλης ανέφερε πως πρόσφατα απορρίφθηκε το αίτημα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για να γίνει η πιλοτική δίκη στον Αρειο Πάγο, όπου θα έκρινε συνολικά το ζήτημα, και από εκεί και πέρα θα αποτελούσε η οποιαδήποτε απόφασή της οδηγό για όλα τα άλλα δικαστήρια, κάτι που σημαίνει πως δεν είναι νομικό θέμα, σύμφωνα με τον κ. Καραμαγκιώλη, ώστε να επιληφθεί ο Αρειος Πάγος, αλλά είναι ζήτημα ουσίας και θα κρίνεται κατά περίπτωση στα αρμόδια Δικαστήρια, στα Ειρηνοδικεία, στα Πρωτοδικεία.

«Ο δικαστής ξέρει τον νόμο και εκείνος έχει επιφορτιστεί από το σύνταγμα και την πολιτεία να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει τον νόμο αλλά ο δικαστής έχει ένα ύψιστο όπλο την συνείδησή του, με αυτό θα αποφασίσει, όχι βέβαια εκτός του νόμου, αλλά ερμηνεύοντας τον νόμο με βάση την μεθοδολογία την επιστημονική. Έτσι λοιπόν εδώ παρεισφέουν και κοινωνικά δεδομένα ισχυρά, δηλαδή οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε δεσπόζουσα θέση σε σχέση με τον καταναλωτή, είναι ισχυρότατοι, οπότε ο καταναλωτής πρέπει να προστατευεί από όποιες αποφάσεις, είναι ο αδύναμος. Εκεί πάνω η δικαιοσύνη εξισορροπεί τα ζητήματα που προκύπτουν και αυτός είναι ο ρόλος της.» ανέφερε ο κ. Καραμαγκιώλης.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι