ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΤην ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου στην Αμφισσα ζητάει ο Γιάννης Μπούγας

ΑΜΦΙΣΣΑ

#TAGS: Γιάννης Μπούγας  ΓΠΑ  ΝΔ  Φωκίδα 

Την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου στην Αμφισσα ζητάει ο Γιάννης Μπούγας

Την ίδρυση ερευνητικού ινστιτούτου στην Αμφισσα ζητάει ο Γιάννης Μπούγας

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μπούγας, σε τοποθέτηση που έκανε αναφέρθηκε στον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, σημειώνοντας πως μέσω αυτού δύναται τα πανεπιστήμια να αναβαθμιστούν και να αναπτυχθούν, κάτι που ανέφερε πως μπορεί να συμβεί και στο τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αμφισσα, μέσω της εγκατάστασης ενός ερευνητικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου. Ο κ. Μπούγας τόνισε πως αν υπάρχει κάποια τέτοια πρωτοβουλία από την Διοίκηση του Γ.Π.Α., ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υλοποιηθεί αυτή.

Αναλυτικότερα, η τοποθέτηση του κ. Μπούγα:

«Η στήριξη του Πανεπιστημίου απαιτεί τη συνέργεια όλων. Ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ παρέχει μια σειρά από δυνατότητες στις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων ν΄αναπτύξουν και αναβαθμίσουν τα Πανεπιστήμια. Αρκετές από αυτές μπορεί να προσαρμοστούν στη λειτουργία του Τμήματος της Αμφισσας με σκοπό την αναβάθμισή του και αξιοποιώντας τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του την ίδρυση Παραρτημάτων με σκοπό την εγκατάσταση ερευνητικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ)» που συζητείται από σήμερα στη Βουλή, ορίζονται αφενός η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη συγχώνευση, κατάργηση και μετονομασία των ΑΕΙ κι αφετέρου προβλέπεται η διαδικασία για την ίδρυση παραρτημάτων των ΑΕΙ, με σκοπό την εγκατάσταση ερευνητικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου (ΕΠΙ).

Τα ΕΠΙ, που τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας έχουν ως αποστολή την ανάπτυξη των τομέων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας σε ένα ή περισσότερα επιστημονικά πεδία, την αλληλεπίδραση μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας, την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων διεπιστημονικού χαρακτήρα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο (άρθρο 267 του ίδιου νομοσχεδίου).

Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όπως θα διαμορφωθεί με την επικείμενη υπερψήφιση του σχεδίου νόμου από τη Βουλή, παρουσιάζεται η ευκαιρία για τη Διοίκηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για ίδρυση ερευνητικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου στη Φωκίδα, δεδομένου ότι το Πανεπιστημιακό Τμήμα «Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης», που εδρεύει στην Αμφισσα, λειτουργεί σε απολύτως σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις και προσφέρει ολοκληρωμένες σπουδές στην οικονομική επιστήμη, αλλά και δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Εφόσον σχετική πρωτοβουλία αναληφθεί από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου, αυτονόητο είναι ότι θα συνδράμω με κάθε τρόπο στην υλοποίησή της.

Για το σύνολο των δυνατοτήτων που παρέχονται με βάση το νέο νόμο, θα ενημερώσω με νεώτερες ανακοινώσεις μου.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι