ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην λήψη μέτρων για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Την λήψη μέτρων για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Την λήψη μέτρων για την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γιώργος Μουλκιώτης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, στην οποία ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής ευθύνης του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. και την ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ Θήβας.

Παράλληλα, ο κ. Μουλκιώτης αναφέρει πως σύμφωνα με το δημοσιοποιθέν Δελτίο Τύπου της 13ης Σεπτεμβρίου 2022, ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων, των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου - Θεσπιέων και Λοκρών, η διαχείριση των απορριμμάτων στη περιοχή έχει προ πολλού δρομολογηθεί αποτελεσματικά και στο πλαίσιο που θέτει η Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. τόνισε επίσης πως η ασφαλής διάθεση των απορριμμάτων των εν λόγω Δήμων είναι ήδη δρομολογημένη, με την ολοκλήρωση της σύγχρονης μονάδας ΜΕΑ / ΜΕΒΑ της Θήβας, η οποία ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια μέσα από κοινωνική συναίνεση και διαχρονικές εργώδεις προσπάθειες όλων των Δημοτικών Αρχών.

Ωστόσο, οι Δήμοι αυτοί, που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Θήβας, σύμφωνα με την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, έρχονται αιφνίδια αντιμέτωποι με τις επιδιώξεις γειτονικών Δήμων της Εύβοιας, οι οποίοι, με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, προτάσσουν ως όψιμο πρόσχημα την «αυτοδιοικητική αλληλεγγύη» προκειμένου να έχουν εφεξής αποδέκτη τον ΧΥΤΑ Θήβας.

Επίσης, αναφέρεται ότι η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Θήβας είναι απολύτως πεπερασμένη και είναι παραπάνω από αναγκαία η άμεση κατασκευή νέου κυττάρου, που θα διασφαλίζει τις ανάγκες των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου - Θεσπιέων και Λοκρών και θα μπορεί να δώσει διέξοδο και στους Δήμους της Εύβοιας.

Τέλος, τονίζεται ότι η μεταφορά απορριμμάτων άλλων Δήμων στο ΧΥΤΑ Θήβας βρίσκει κάθετα αντίθετες τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους, δεδομένου ότι είναι σχεδόν κορεσμένος με «ζωή» έως 9 μηνών,

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

  • Αν είναι βάσιμη η υφέρπουσα πληροφορία περί αυθαίρετης και αντιθεσμικής παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ζήτημα διάθεσης των απορριμμάτων της Χαλκίδας στον κορεσμένο ΧΥΤΑ Θηβών και μάλιστα με ενθαρρυντική «υπόδειξη», παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια δικαίου και αυτοτέλειας.
  • Αν η επισήμανση των άνω Δήμων για διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ Θηβών έως 9 μήνες δεν προβληματίζει το Υπουργείο.
  • Πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου διάρκειας «ζωής» του ΧΥΤΑ Θήβας, σε πολύ μικρότερο των 9 μηνών, με την ενθαρρυντική «υπόδειξη» του, για διάθεση σε αυτό και των απορριμμάτων της Χαλκίδας.
  • Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων των Δήμων της Εύβοιας, στη βάση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και της διαθεσιμότητας των ΧΥΤ.
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να κατοχυρωθεί η κατασκευή του νέου κυττάρου της Θήβας, ως μεσομακροπρόθεσμη υποδομή και λύση.
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την άμεση ένταξη και χρηματοδότηση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας αλλά και για την αναβάθμιση της Μονάδας Κομποστοποίησης Αμφισσας, δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν υποβληθεί εδώ και δύο χρόνια και καθυστερεί κεντρικά και αναίτια η ένταξή τους και η δρομολόγηση της κατασκευής τους.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι