ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΚώστας Σκρέκας: Μονάχα 6.000 τόνοι απορριμμάτων από τη Ν. Εύβοια προς το ΧΥΤΑ Θήβας

Κώστας Σκρέκας: Μονάχα 6.000 τόνοι απορριμμάτων από τη Ν. Εύβοια προς το ΧΥΤΑ Θήβας

Κώστας Σκρέκας: Μονάχα 6.000 τόνοι απορριμμάτων από τη Ν. Εύβοια προς το ΧΥΤΑ Θήβας

Η απάντηση του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε Ερώτηση Μουλκιώτη για το ΧΥΤΑ Θήβας

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Το πρωί της Τετάρτης, 28 Σεπτεμβρίου 2022, συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γιώργος Μουλκιώτης, προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σκρέκα, αναφορικά με την απόφαση του Υπουργού για την μεταφορά απορριμμάτων από Δήμους της Ν. Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας.

Ο κ. Μουλκιώτης αναφέρθηκε αρχικά στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Δήμοι Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών, στις 13/9/22, και στα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τα οποία επισημαίνουν, όπως τόνισε στη Βουλή ο κ. Μουλκιώτης, πως ο ΧΥΤΑ Θήβας έχει περιορισμένη δυνατότητα εφεξής και πως αυτή η δυνατότητα αναφέρεται σε χρονικό ορίζοντα ως και εννέα μήνες.

Ο Βουλευτής έκανε αναφορά στην Ερώτηση που είχε κάνει, πριν την Επίκαιρη, στις 14/9/22 για το εν λόγω θέμα, σημειώνοντας πως λίγες ημέρες αργότερα, στις 22/9/22, ο Υπουργός, κ. Σκρέκας, εξέδωσε απόφαση για την μεταφορά απορριμμάτων από Δήμους της Ν. Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας, με τον κ. Μουλκιώτη να επισημαίνει πως στην απόφαση αυτή του Υπουργού δεν λήφθηκε υπόψη ο ΦΟΔΣΑ.

Επιπλέον, ο κ. Μουλκιώτης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υπουργό, και πιο αναλυτικά το αν ο κ. Σκρέκας γνωρίζει το χρονικό ορίζοντα των εννέα μηνών του ΧΥΤΑ Θήβας, και μολονότι το γνώριζε αυτό ο Υπουργός, πως αποφασίσθηκε η μεταφορά τα απορρίμματα τριών Δήμων στο ΧΥΤΑ Θήβας, και στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις μελέτες που υπάρχουν προς το Υ.Π.ΕΝ. για το τρίτο κύτταρο από το ΦΟΔΣΑ, θέτοντας το ερώτημα «γιατί αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί και πότε σκοπεύετε να τα υλοποιήσετε, με δεδομένο ότι γνωρίζεται το πεπερασμένο και το προβληματικό όλων αυτών των στοιχείων;»

Περαιτέρω, ο Βουλευτής τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία νόμιμη βάση για την εν λόγω απόφαση καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 227 του ν. 4555/2018, η αποκλειστική αρμοδιότητα της λειτουργίας των ΧΥΤΑ ανήκει στον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδα, ενώ η διαμορφούμενη κατάσταση δεν αποτελεί έκτακτο γεγονός αλλά ήταν γνωστή εδώ και πολλούς μήνες. 

Ο Υπουργός, κ. Σκρέκας, στην απάντησή του ανέφερε πως η Κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση του ΧΥΤΑ Θήβας, τονίζοντας πως γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να επιταχυνθεί αυτό το έργο, υπογραμμίζοντας πως θα μεταφερθούν από τους Δήμους της Ν. Εύβοιας μονάχα 6.000 τόνοι απορριμμάτων προς το ΧΥΤΑ Θήβας, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο κ. Σκρέκας στη συνέχεια επισήμανε πως 20.000 και πλέον τόνοι θα μεταφερθούν από τη Χαλκίδα στο ΧΥΤΑ στα Τρίκαλα, «στον τόπο τον δικό μου, εκεί που εκλέγομαι εγώ, εκεί ο Δήμαρχος δεν έχει πρόβλημα για να βοηθήσει την Δήμαρχο Χαλκίδας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι χώροι υποδοχής των απορριμμάτων, φυσικά εκεί που πρέπει να είναι, η Χαλκίδα στη Χαλκίδα, η Ν. Εύβοια εκεί που είναι να πάνε» ανέφερε ο Υπουργός, ενώ υπογράμμισε πως ότι έκανε το Υπουργείο προβλέπεται από τον νόμο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί από τους Δήμους και να μην φτάνουν τα προβλήματα αυτά στη κεντρική Κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής, κ. Μουλκιώτης, υποστήριξε πως το Υπουργείο συνεργάστηκε μονάχα με τους Βουλευτές της Ν.Δ. στην Εύβοια, αγνοώντας τον ΦΟΔΣΑ αλλά και τους λοιπούς Βουλευτές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, σημειώνοντας πως ο ΦΟΔΣΑ ζήτησε να υπάρξει διανομή των σκουπιδιών, ο οποίος έχει έναν περιφερειακό σχεδιασμό τον οποίο αγνοεί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Επιπλέον ο κ. Μουλκιώτης επισήμανε ξανά τον κορεσμό στον οποίο βρίσκεται το ΧΥΤΑ Θήβας, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν τόποι στην Αμφισσα και στην Ιστιαία που έχουν την δυνατότητα να δεχτούν εκατοντάδες τόνους απορριμμάτων, τονίζοντας «γιατί να μην γίνει εκεί η υποδοχή; Γιατί να δημιουργήσουμε το πρόβλημα της Ν. Εύβοιας να δημιουργηθεί και στο ΧΥΤΑ της Θήβας τώρα που είναι υπό κορεσμό;»

Ο Γιώργος Μουλκιώτης ακόμη ανέφερε ότι: «είναι παραδειγματική η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει το καίριο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Η αυταρχική απόφαση του Υπουργού -που “συμπτωματικά” δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μια μέρα πριν τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης- για την μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων της Νότιας Εύβοιας στο ΧΥΤΑ Θήβας, αποτελεί αποθέωση των πελατειακών σχέσεων ενώ υποτιμά και απαξιώνει τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Θήβας Αλιάρτου – Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών ως και την τεκμηριωμένη απόφαση του ΦοΔΣΑ.».

Τέλος, ο Υπουργός, κ. Σκρέκας, ανέφερε πως όταν η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε την Κυβέρνηση «είχαμε τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων να λειτουργούν. Σήμερα λειτουργούν έξι. Σήμερα κατασκευάζονται 15, είναι υπό κατασκευή, όταν παραλάβαμε 5 υπό κατασκευή και βρίσκονται σε δημοπρασία 25 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, στην Ελλάδα. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια να τακτοποιήσουμε το τεράστιο αυτό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι