ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΒαγγέλης Αποστόλου: Μία πρόταση για την πορεία της Νέας Αριστεράς

Βαγγέλης Αποστόλου: Μία πρόταση για την πορεία της Νέας Αριστεράς

Βαγγέλης Αποστόλου: Μία πρόταση για την πορεία της Νέας Αριστεράς

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024

Γιώργος Πέππας

O πρ. Βουλευτής Ευβοίας και πρ. Υπουργός, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, εξέδωσε την παρακάτω ομιλία, στη Συνεδρίαση του Προσωρινού Συντονιστικού Οργάνου της Νέας Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/6/2024, στην Αθήνα:

«Ξεκινώ με ένα πρέπει, να συνεχίσουμε τη προσπάθειά μας, γιατί παρά το κακό αποτέλεσμα, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη της Αριστεράς που μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση του χώρου μας, αλλά και να αναδείξει τη δική μας θετική δουλειά, από τη συμμετοχή μας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Έγιναν και λάθη που δεν πρέπει να παραμεριστούν, σε χώρους που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, όπως η φορολόγηση του κρασιού. Και ειδικότερα στα περιβαλλοντικά, όπως για παράδειγμα στην κύρωση των δασικών χαρτών, όπου οι σύντροφοι που τα χειρίστηκαν τα έκαναν μούσκεμα, αφού την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου την απέρριψε στο σύνολό της το ΣτΕ.

Την ίδια βέβαια στιγμή οι δικές μας δυνάμεις με τη λειτουργία τους και τη παρουσία τους στις τοπικές κοινωνίες υπερασπίστηκαν τις προστατευόμενες από το Σύνταγμα εκτάσεις και πρότειναν λύσεις για αυτές που κάποτε ήταν δασικού χαρακτήρα, αλλά η επιβίωση των κατοίκων τις είχε μετατρέψει σε ελαιοκαλλιέργειες. Μεγάλο ζήτημα για τον αγροτικό κόσμο. Δεν μου επιτρέπει ο χρόνος.

Υπάρχει πολλή δουλειά στο δασικό χώρο που έχει γίνει από δικά μας στελέχη και δε την έχουμε αναδείξει Ασφαλώς θα θυμάται ο Νάσος Ηλιόπουλος, πως ξεκινήσαμε την απασχόληση στα δάση επί 2 εξάμηνα 5.000 ανέργων του ΟΑΕΔ .

Οι άνθρωποι αυτοί, αν συνεχιζόταν η απασχόλησή τους ένα εξάμηνο ακόμη θα συγκροτούσαν για συγκεκριμένες πυρόπληκτες περιοχές τις ομάδες εκείνες που θα υπηρετούσαν το βασικό ζητούμενο για τις δασικές πυρκαγιές, την πρόληψη και την ετοιμότητα.

Δύο λόγια για θέματα που απασχόλησαν την κοινωνία, όπως είναι η ακρίβεια. Η συνεχώς αυξανόμενη λιανική τιμή των τροφίμων, σε συνδυασμό με το υπερβολικό κόστος παραγωγής, άφησαν ελεύθερο το πεδίο της αισχροκέρδειας στη χώρα μας, αφού έφτασε μέχρι του σημείου να ελληνοποιεί, ακόμη και σήμερα, βασικά είδη διατροφής, όπως είναι η φέτα και η ελιά Καλαμάτας που δεν προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Οι ελληνοποιήσεις αναδείχθηκαν ως πρόβλημα γιατί αφορούν στην αντικατάσταση των ποιοτικών διατροφικών προϊόντων μας με υποδεέστερα εισαγόμενα,

Για τη διακίνηση και εμπορία αυτών των προϊόντων είχαμε 2 βασικές ρυθμίσεις, που ισχύουν και σήμερα και είναι:

1) Η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωικά προϊόντα, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει και ποια διαφορά υπάρχει, μεταξύ των παραγόμενων στην Ελλάδα και των εισαγόμενων από τρίτες χώρες, τόσο στις τιμές, όσο και στην ποιότητα, που ασφαλώς είναι και δεδομένη και

2) Η προστασία των αγροτών και ο περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών στα αγροτικά προϊόντα.

Βέβαια για να εφαρμοστούν όλα αυτά προαπαιτούσαν και άλλα μέτρα που κι αυτά θεσμοθετήθηκαν, όπως είναι:

α) η συμμετοχή των ίδιων των αγροτών – παραγωγών, στο νέο θεσμικό πλαίσιο συνεργατισμού με διατάξεις και ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές, τις οργανώσεις και τις ομάδες παραγωγών και

β) η κάρτα του Αγρότη για χρηματοδότηση του κόστους παραγωγής με εγγύηση τις κοινοτικές ενισχύσεις και άλλα.

Το νομικό λοιπόν υπόβαθρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υπάρχει. Η κυβέρνηση όμως αδυνατεί ή δε θέλει να εφαρμόσει αυτές τις ρυθμίσεις και αντ’ αυτών βολοδέρνει με τα καλάθια της, που συνεχίζουν να λυμαίνονται τα ίδια θύματα, τους καταναλωτές και τους αγρότες- παραγωγούς.

Συνεχίζουμε τη πορεία μας.».