ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΗ Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τον ξενώνα ΚΕΘΕΑ στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τον ξενώνα ΚΕΘΕΑ στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τον ξενώνα ΚΕΘΕΑ στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, τον ξενώνα της θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών.

Στα εγκαίνια, τον Δήμο Θηβαίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γεώργιος Παπασπύρου, και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Δημήτρης Αλεξάνδρου.

Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της, χάρη στον ξενώνα, οι κρατούμενες που έχουν ξεκινήσει θεραπεία απεξάρτησης μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες όλο το 24ωρο. «Μακριά από το κελί της φυλακής, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και αξιοπρεπές, πλαισιωμένες από την ομάδα του θεραπευτικού προσωπικού, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να οδηγηθούν στην πλήρη απεξάρτηση, αλλά και στην ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν η υφυπουργός Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, κ, Χρήστος Λιάπης και ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Γιώργος Μακρής.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, κ. Γεώργιος, ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι διευθύντριες και οι αρχιφύλακες των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού Ι και ΙΙ και Κ.Α.Υ.Σ.Κ., καθώς και στελέχη και θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ.

Ο νέος ξενώνας του Καταστήματος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί έως και 16 θεραπευόμενες ταυτόχρονα και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Χαιρετισμός στα εγκαίνια του ξενώνα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα στον χώρο του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών για να εγκαινιάσω τον νέο ξενώνα του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος, που λειτουργεί από το 2010 στον κρίσιμο τομέα του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Χάρις στον ξενώνα αυτόν, οι κρατούμενες που έχουν ξεκινήσει θεραπεία απεξάρτησης μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες ολόκληρο το 24ωρο. Μακριά από το κελί της φυλακής, σε ένα περιβάλλον ασφαλές και αξιοπρεπές, πλαισιωμένες από την ομάδα του θεραπευτικού προσωπικού, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να οδηγηθούν στην πλήρη απεξάρτηση, αλλά και στην ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, μετά την αποφυλάκισή τους.

Ο δρόμος φαίνεται μακρύς και δύσκολος, αλλά, μέσα από τον καινούργιο αυτόν χώρο γίνεται βατός και υπόσχεται την έξοδο προς μια ζωή αυτόνομη και δημιουργική. Ο εγκλεισμός παύει να είναι ανυπόφορος, η στέρηση της ελευθερίας δεν βαραίνει όσο πριν, τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και οι ελπίδες για μια δυναμική επανεκκίνηση ζωντανεύουν. Οι κρατούμενες, γυναίκες ευάλωτες και ψυχοσυναισθηματικά τραυματισμένες, έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την αυτογνωσία τους, να αναγνωρίσουν τις αιτίες του εθισμού τους και τις επιβαρυντικές συνθήκες που τις οδήγησαν στην παραβατικότητα. Να αισθανθούν ότι δεν είναι ανυπεράσπιστες και εγκαταλελειμμένες και ότι, με την κατάλληλη υποστήριξη, τη μέριμνα και την αγάπη των θεραπευτών και εμπλεκόμενες ενεργά στη διαδικασία της προσωπικής τους αλλαγής, μπορούν να πάρουν και πάλι στα χέρια τους το αύριο.

Θέλω να σας συγχαρώ για τις ακάματες προσπάθειές σας να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι, μέσω των προγραμμάτων σας, όλο και περισσότερες αποφυλακιζόμενες θα επανέλθουν στην κοινωνία απελευθερωμένες από τα δεσμά της χρήσης, εξοπλισμένες με δεξιότητες, ικανές να δημιουργήσουν σχέσεις αληθινής επικοινωνίας. Γυναίκες που θα έχουν αποβάλει τον φόβο και θα έχουν μετατρέψει το οδυνηρό τους βίωμα σε δύναμη ζωής».

Χαιρετισμός στα εγκαίνια του ξενώνα ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι