ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑπάντηση Χατζηδάκη σε Ε.Λ. για τις εργατικές κατοικίες στη Θήβα

Απάντηση Χατζηδάκη σε Ε.Λ. για τις εργατικές κατοικίες στη Θήβα

Απάντηση Χατζηδάκη σε Ε.Λ. για τις εργατικές κατοικίες στη Θήβα

Μετά την απάντηση του Υφυπουργού σε Αναφορά του Γ. Μουλκιώτη, ο Υπουργός απαντάει σε ερώτηση του Κ. Βελόπουλου

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022

Γιώργος Πέππας

Μετά την απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Βουλή των Ελλήνων, σε Αναφορά του βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, κ. Γ. Μουλκιώτη, για τις εργατικές κατοικίες στη Θήβα, ο Υπουργός, κ. Κ. Χατζηδάκη, απάντησε, γραπτώς, σε Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και βουλευτής Λάρισας, κ. Κ. Βελόπουλος.

Η ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Βελόπουλος:

Θεσσαλονίκη, 24/10/2022

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου του Κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Εννέα εργατικές κατοικίες στη Θήβα, οι οποίες έχουν κληρωθεί από τις 08/11/2017, δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στους δικαιούχους»

Κύριε Υπουργέ,

Έκπληξη και αγανάκτηση προκαλεί η αδράνεια της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και της ΔΥΠΑ, στους κληρωθέντες δικαιούχους των εννέα κατοικιών στη Θήβα, στους οποίους από τις 08/11/0217, ημέρα κλήρωσης των εργατικών κατοικιών, μέχρι και σήμερα δεν έχουν παραδοθεί οι εν λόγω κατοικίες, με αποτέλεσμα να τις αφήνουν να καταστρέφονται. Οι δικαιούχοι αναφέρουν πως, αν και ο ίδιος ο Διοικητής της ΔΥΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει άμεσα το θέμα των ως άνω κατοικιών, εντούτοις η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πως από τα αδιάθετα ποσά της ΔΥΠΑ θα δανειοδοτήσει νέους από 25 έως 39 ετών, όπως και τρίτεκνους, πολύτεκνους, καθώς και μονογονεϊκές οικογένειες, για αγορά νέων κατοικιών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να παραδοθούν άμεσα στους κληρωθέντες δικαιούχους οι 9 εργατικές κατοικίες στη Θήβα;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Η απάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη:

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων

Αθήνα

KOIN.: Πολιτική Γραμματεία Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Εννέα εργατικές κατοικίες στη Θήβα, οι οποίες έχουν κληρωθεί από τις 08/11/2017, δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στους δικαιούχους».

ΣXET.: H με αρ. πρωτ. 564/27-10-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τo Βουλευτή κ. Kυριάκο Bελόπουλο, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α.( όπως μετονομάστηκε ο ΟΑΕΔ με την παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4921/2022, ΦΕΚ 75 Α), αποτελεί καθολικό διάδοχο του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (άρθρο 35 Ν.4144/2013) και έχει ως εκ τούτου υπεισέλθει σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Με το άρθρο 25 του ν.4144/2013 (88 Α) αλλά και της περ. στ΄ της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.4921/2022, προβλέπεται ότι στους σκοπούς της Δ.ΥΠ.Α. περιλαμβάνεται, εκτός των άλλων, η “Εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για το εργατικό δυναμικό και τις οικογένειες αυτού, καθώς και για τους νέους της χώρας εν γένει ή άλλες ειδικότερες κατηγορίες που προβλέπονται και τις λοιπές μορφές ή άλλων παροχών και προγραμμάτων”.

2.Όσον αφορά την κλήρωση προς διάθεση των εννέα (9) κατοικιών στην πόλη της Θήβας, σημειώνεται ότι με την με αριθ. 45158/2604/2014 ( 3431 Β) απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αποφασίστηκε η διενέργεια απογραφής αστέγων δικαιούχων για συμμετοχή στην κλήρωση εννέα (9) κενών και αδιάθετων κατοικιών στο Δήμο Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (8 κατοικίες στον οικισμό Θήβα ΙΙΙ και 1 κατοικία στον οικισμό Θήβα ΙΙ). Η κλήρωση των κατοικιών διενεργήθηκε στις 8-11-2017.

Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών παράδοσης των εννέα (9) κληρωθέντων κατοικιών στους δικαιούχους που προέκυψαν από την κλήρωση, η Τεχνική Υπηρεσία του πρώην ΟΑΕΔ πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η υφιστάμενη κατάσταση των κατοικιών. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δύο από αυτές τελούσαν υπό κατάληψη ενώ όλες οι κατοικίες ευρίσκονταν σε κακή κατάσταση, οπότε δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες προγραμματισμού προς δημοπράτηση των απαιτούμενων επισκευών από την αρμόδια Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Παράλληλα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες διοικητικής αποβολής (σχετ. η αριθ.1840/27/16.04.2019 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ) του φερόμενου ως εκμισθωτή, για τις δύο κατοικίες του οικισμού Θήβα ΙΙΙ που τελούσαν υπό κατάληψη και για τις οποίες έχει αναδειχθεί μέσω της κλήρωσης νόμιμος δικαιούχος για κάθε μία από αυτές. Παρά τις ενέργειες, ο φερόμενος ως εκμισθωτής απομακρύνθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την μία μόνο κατοικία ενώ η δεύτερη παραμένει υπό κατάληψη.

Η Τεχνική Υπηρεσία του πρώην ΟΑΕΔ προέβη σε αυτοψία επί των εννέα (9) κατοικιών, προκειμένου να συντάξουν Τεχνική Έκθεση, Τιμολόγιο και Προϋπολογισμό Εργασιών, για την επισκευή και αποκατάσταση τους μέσω εργολαβίας.

Για την επίσπευση των διαδικασιών η Διοίκηση του Φορέα τον Σεπτέμβριο του 2021 έδωσε εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία για την άμεση επίλυση του θέματος, την δημοπράτηση και την εκτέλεση του έργου επισκευής και αποκατάστασης των εννέα (9) διαμερισμάτων.

Εκτός από τις εννέα (9) κατοικίες που χρήζουν επισκευών και προέκυψαν από την κλήρωση δημιουργήθηκε η ανάγκη επισκευών και τριών (3) κατοικιών του οικισμού Θήβα ΙΙΙ οι οποίες σήμερα είναι κενές είτε επειδή επεστράφησαν από τους δικαιούχους, είτε γιατί εκκενώθηκαν μετά από διοικητική αποβολή καταληψία.

Η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ολοκλήρωσε το έργο της σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης για την επισκευή των ένδεκα (11) κατοικιών οι οποίες είναι κενές και το θέμα προγραμματίζεται να εισαχθεί για έγκριση στο Δ.Σ της Δ.ΥΠ.Α. στη συνεδρίαση της 8ης Νοεμβρίου 2022.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι