ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Μουλκιώτης: «Αρνήθηκε η Κυβέρνηση τις αιτιάσεις του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας»

Γ. Μουλκιώτης: «Αρνήθηκε η Κυβέρνηση τις αιτιάσεις του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας»

Γ. Μουλκιώτης: «Αρνήθηκε η Κυβέρνηση τις αιτιάσεις του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας»

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, προς τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, στην οποία ο κ. Μουλκιώτης ζητούσε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για την διαμορφωθείσα κατάσταση των έργων του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ και τις αυτόθροες αρνητικές εξελίξεις, που σημαίνουν και οικονομική βλάβη των δημοτών, σε συνέχεια της δημοσίευσης της πολυσέλιδης δραματικής επιστολής του Γενικού Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, προς τους δημάρχους της περιοχής. 

Ο Υπουργός δεν παραβρέθηκε στη Βουλή, ενώ στην Ερώτηση του κ. Μουλκιώτη απάντησε ο υφυπουργός κ. Νικ. Ταγαράς στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης.

Αποδείχθηκε η πρωτοφανής καθυστέρηση για την έγκριση της ΑΕΠΟ του 3ου κυττάρου του ΧΥΤΑ Θήβας, που είχε αναδειχθεί ήδη από τις 28-9-2022 στην Βουλή και η οποία αναμένεται σύμφωνα με τον υφυπουργό σε 15 περίπου ημέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά «….. η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι στις 19-12-2022 ζητήθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία επί της ΜΠΕ από τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και στις 11-1-2023 γνωμοδότησε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κρίσιμες γνωμοδοτήσεις, που, αν δεν υπάρξουν και προχωρήσουμε χωρίς αυτές, υπάρχουν λόγοι σοβαροί ακύρωσης της διαδικασίας».

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της απάντησης και θέσης του υφυπουργού, ήταν η άρνηση περί ευθύνης ων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις καθυστερήσεις ως προς τις ΜΕΑ Λαμίας και Χαλκίδας, αναφέροντας επί λέξει «….. απαιτείται έκδοση επικαιροποιημένης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να περιλαμβάνεται το σύνολο των εισερχόμενων αποβλήτων που περιγράφονται και τις αντίστοιχες προμελέτες, η διασφάλιση της απαιτούμενης γης, καθώς και οριστικοποίηση του χειρισμού της πράξης στο πλαίσιο ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι εν λόγω μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων περιλαμβάνουν υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της διαχείρισης, συσκευασίας και ιλύος. ?ρα, είναι σε εκκρεμότητα ακόμα... Δεν έχει υπάρξει, αγαπητέ συνάδελφε, εξέλιξη για την έκδοση αυτών των πράξεων μέχρι αυτή τη στιγμή».

Έτσι διαφάνηκε η πλήρης διάσταση αφενός των αιτιάσεων του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος και αφετέρου της απάντησης της Κυβέρνησης – του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για τις συγκεκριμένες καθυστερήσεις και ευθύνες ως προς το 3οκύτταρο του ΧΥΤΑ Θήβας και τις ΜΕΑ Χαλκίδας και Λαμίας.  

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι Κυβέρνηση, διά του υφυπουργού, αρνήθηκε να ενημερώσει την Βουλή, ως προς τον λόγο παραμονής σε εκκρεμότητα των υποσχέσεων του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, όπως προκύπτουν από την σχετική επιστολή του Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. και συγκεκριμένα για: α) χρηματοδότηση της μελέτης εκπόνησης του νέου ΠΕΣΔΑ, β) δρομολόγηση της επισκευής του δρόμου προς τον ΧΥΤΑ Ιστιαίας, γ) δρομολόγηση της κατασκευής του κόμβου ΜΕΑ/ΧΥΤΑ Θήβας, δ) χρηματοδότηση της συμπληρωματικής χρηματοδότησης της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Χαλκίδας και ε) οικονομική τακτοποίηση ποσού 1.229.526,00 € που αφορά χρηματοδότηση μέρους του εξοπλισμού για τον ΧΥΤΑ Χαλκίδας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας.

Κατόπιν αυτών, ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Η αλήθεια για τις ευθύνες της διαπιστωμένης καθυστέρησης των έργων, είναι μια. Δυστυχώς στην Βουλή αποδείχθηκε, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς τον καταλογισμό ευθυνών μεταξύ ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και Κυβέρνησης.

Και οι δυο πλευρές είναι εκτεθειμένες στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας. Ευθύνεται ο ΦοΔΣΑ ή η Κυβέρνηση;

Οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για το «Τις πταίει» και να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι και την ασάφεια. Η όποια επιχειρούμενη συγκάλυψη και σκοπιμότητες, λόγω προεκλογικής περιόδου, θα αποκαλυφθεί και καταγγελθεί.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι