ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΛήψη μέτρων για την ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την παροχή επιδόματος μητρότητας ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Λήψη μέτρων για την ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την παροχή επιδόματος μητρότητας ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Λήψη μέτρων για την ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την παροχή επιδόματος μητρότητας ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη, στην οποία ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ισότιμη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την παροχή επιδόματος μητρότητας.

Ο κ. Μουλκιώτης υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία παρέχει στις εγκύους ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και τοκετού). Ωστόσο, παρόλο που βασικότερος λόγος ενοποίησης όλων των πρώην Ταμείων στον e- Ε.Φ.Κ.Α. ήταν η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών έναντι των ασφαλιστικών κινδύνων, ανεξαρτήτως του (πρώην) φορέα ασφάλισης στον οποίο υπάγονταν, κάτι τέτοιο δεν ισχύει ως προς τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος μητρότητας. Συγκεκριμένα, η ασφαλισμένη του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. δικαιούται επίδομα μητρότητας για 56 ημέρες πριν και για 63 ημέρες μετά την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού με την προϋπόθεση να έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας κατά τα δύο τελευταία έτη πριν την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού. Η εν λόγω προϋπόθεση δεν ισχύει για τις ασφαλισμένες του πρώην Ο.Γ.Α., του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ή Ε.Τ.Α.Α. που για τις οποίες οι προϋποθέσεις χορήγησης αφορούν στην ενεργειακή ασφαλιστική ικανότητά τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το επίδομα μητρότητας στις μη μισθωτές ασφαλισμένες υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου επιδόματος στις μισθωτές – αμειβόμενες τουλάχιστον με τον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα, το επίδομα μητρότητας στις αποκλειστικά αυτοτελώς απασχολούμενες μητέρες – ασφαλισμένες του πρώην Ε.Τ.Α.Α. (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Υ.Δ.Θ., Τ.Σ.Α.Υ., Τ.Υ.Σ.) ανέρχεται συνολικά σε 800 ευρώ για διάστημα 4 μηνών (200 ευρώ μηνιαίως), στις ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ συνολικά σε 600€ ευρώ (150 ευρώ μηνιαίως) για διάστημα 4 μηνών, ενώ στις μη μισθωτές του πρώην ΟΓΑ σε ποσό 486,77 ευρώ (χορηγείται εφάπαξ).

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή του.

•Εάν είναι στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης η εξεύρεση ευνοϊκής λύσης για την παροχή επιδόματος μητρότητας για τις γυναίκες που αποκλείονται λόγω μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού ημερών εργασίας πριν την ημερομηνία τοκετού.

•Εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστούν οι προϋποθέσεις χορήγησής του εφόσον η ασφαλισμένη έχει πραγματοποιήσει 100 ημέρες κατά την τελευταία 2ετία πριν την ημερομηνία του πιθανού ή πραγματικού τοκετού; Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα.

•Εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η αποδοχή της πρότασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής για την μεταβολή επί τα βελτίω του υφισταμένου νομοθετικού καθεστώτος του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών γυναικών-ασφαλισμένων του e-Ε.Φ.Κ.Α. και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

•Ποια πρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση της γεννητικότητας στην χώρα. 

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι