ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑπαντήσεις ζητάει ο Γ. Μουλκιώτης μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα

(copyright: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISS)

Απαντήσεις ζητάει ο Γ. Μουλκιώτης μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Απαντήσεις ζητάει ο Γ. Μουλκιώτης μετά την πυρκαγιά σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του στη πυρκαγιά που ξέσπασε στο πρωί της 4ης Ιουλίου σε εργοστάσιο χρωμάτων και βερνικιών στην άτυπη ΒΙΠΕ Οινοφύτων και διήρκεσε επί ώρες, σημειώνοντας πως είναι ένα ακόμα από τα πολλά βιομηχανικά ατυχήματα με άμεσες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων των εργοστασίων, αλλά και των κατοίκων που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Ο κ. Μουλκιώτης επισήμανε ότι η φωτιά αυτή αποδεικνύει τα ελλιπή μέτρα πρόληψης και προστασίας σε χώρους εργασίας με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά. λόγω και του ανεπαρκούς ουσιαστικού ελέγχου τήρησης προβλεπόμενων κανόνων.

Ο κ. Μουλκιώτης τόνισε πως οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να προβούν σε διενέργεια ενδεικνυόμενων ελέγχων και μετρήσεων και να ενημερώσουν:                                                             

1) Τι αποτελέσματα δείχνουν οι διενεργηθείσες μετρήσεις στον αέρα για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από αέρια καύσιμα και ποιά η επιρροή στο έδαφος όπως και στους υδάτινους αποδέκτες πέριξ του εργοστασίου που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά;

2) Τι εκτιμήσεις προκύπτουν από τους ελέγχους όσον αφορά τους κινδύνους στη δημόσια υγεία και τις βλάβες στο περιβάλλον;

3) Εάν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για εγκαταστάσεις ΑΤΕΧ βάσει του ΠΔ 42/2003.

«Είναι σαφέστατο ότι η προστασία της υγείας του πληθυσμού δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην ατομική ευθύνη, αλλά απαιτεί αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, που να διασφαλίζει ενδελεχείς τακτικούς ελέγχους και την εφαρμογή της νομοθεσίας, τόσο για την περιβαλλοντική ευθύνη, όσον και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.