ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤην ενημέρωση των Βοιωτών αμπελουργών για τον αποκλεισμό του από την de minimis ενίσχυση ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Την ενημέρωση των Βοιωτών αμπελουργών για τον αποκλεισμό του από την de minimis ενίσχυση ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Την ενημέρωση των Βοιωτών αμπελουργών για τον αποκλεισμό του από την de minimis ενίσχυση ζητά ο Γ. Μουλκιώτης

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τον Υπ. Οικονομικών, μέσα από την οποία ζητάει την ενημέρωση για τον αποκλεισμό από την ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis)» των Βοιωτών αμπελουργών οινοποιήσιμων σταφυλιών, όπως και την έμπρακτη στήριξη τους από την Κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μουλκιώτης στην ερώτησή του επικαλεί συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές και ειδικότερα:

α) την υπ’ αρίθμ. 710/123176/25-4-2023 ΚΥΑ Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΦΕΚ Β’ 2762/26.04.2023), με την οποία χορηγήθηκε ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 120 ευρώ ανά στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια Δήμου Τυρνάβου της Π.Ε. Λάρισας ως και 

β) την υπ’ αρίθμ. 820/142891/11-5-2023 ΚΥΑ Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΦΕΚ Β’ 3129/11-5-2023), με την οποία χορηγήθηκε ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 90 ευρώ ανά στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια Περιφέρειας Αττικής και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης (Αλεπού)» Π.Ε. Ηλείας και Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης επισημαίνει ότι δεν υπάρχει έως και σήμερα ανάλογη πρόβλεψη για ενισχύσεις οινοποιήσιμων σταφυλιών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως ο νομός Βοιωτίας, όπου η αμπελουργία εκπέμπει σήμα κινδύνου ενώ, παράλληλα, οι όποιες άλλες αποζημιώσεις δόθηκα, ότι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.

Έτσι αποκλείσθηκαν οι αμπελουργοί του νομού Βοιωτίας, σε προκλητική αντίθεση με τον γειτονικό νομό Αττικής, με γειτνιάζοντες αμπελώνες, οι οποίοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε προβλήματα όπως η μεγάλη πτώση των εξαγωγών, το υψηλό κόστος παραγωγής, η χαμηλή τιμή του προϊόντος, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι ζημιές που προκλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών και περονόσπορου.

Κατόπιν αυτών, ο Βοιωτός Βουλευτής, ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

•Ποιοί είναι οι λόγοι του αποκλεισμού των Βοιωτών αμπελουργών από τις χορηγηθείσες ενισχύσεις τόσον της γειτνιάζουσας Π.Ε. Αττικής, όσον και άλλων περιφερειών και πώς δικαιολογιέται η δυσμενής μεταχείριση.

•Εάν προτίθενται να χορηγήσουν, με νέα απόφαση, ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) οινοποιήσιμων σταφυλιών και στους παραγωγούς του νομού Βοιωτίας και με ποιό χρονοδιάγραμμα.

•Εάν προτίθενται να λάβουν συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα στήριξης, ενόψει και των διαμορφούμενων συνθηκών προκειμένου να ανακάμψει σημαντικά ο κλάδος και αν ναι, ποια είναι αυτά.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι