ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΤην λήψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους ζητά ο Κώστας Μπασδέκης

Την λήψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους ζητά ο Κώστας Μπασδέκης

Την λήψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους ζητά ο Κώστας Μπασδέκης

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και περιφερειακό σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Κ. Μπασδέκης, σε δήλωσή του ζήτησε από την Περιφέρεια αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες, να λάβουν μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ημέρες τη Στερεά Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο κ. Μπασδέκης ανέφερε:

«Τις μέρες του καύσωνα που όπως προδιαγράφονται θα είναι αρκετές και με υψηλές θερμοκρασίες, οι κρατικές υπηρεσίες αλλά και η Περιφερειακή αρχή χρειάζεται να πάρουν ορισμένα πολύ συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς τους.

•Είναι αναγκαίο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, η άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών αλλά και σε επιβαρυμένους θερμικά εργασιακούς χώρους όπως μηχανοστάσια γιαπιά, χυτήρια, ναυπηγία, θερμοκήπια κλπ. με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

•Ιδιαίτερη μέριμνα για εργαζόμενους που εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου καρδιοπαθείς καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κλπ. με πλήρη αποχή από την εργασία και πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.

•Εξασφάλιση κατάλληλων κλιματισμένων χωρών για τα αναγκαία και συχνά διαλείμματα που πρέπει να γίνονται αυτή την περίοδο για την ανάπαυση των εργαζομένων με διάθεση πόσιμου δροσερού νερού στους χώρους δουλειάς.

•Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία ανάλογα και με τις συνθήκες του καύσωνα.

•Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με εξασφάλιση μέτρων ατομικής προστασίας ιδιαίτερα σε εργασίες που εκτελούνται στην ύπαιθρο

Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθ όλη τη διάρκεια που θα διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες και που εγκυμονούν συγκεκριμένους κινδύνους .

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε απαραίτητη την ενεργοποίηση και της Επιτροπής Εργασίας και Αλληλεγγύης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επίβλεψη και τον έλεγχο αν τηρούνται μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους ιδιαίτερα στις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα η Περιφερειακή αρχή με την ευθύνη που έχει για την αντιπυρική προστασία είναι αναγκαίο να έχει σε ετοιμότητα όλες τις δυνάμεις στη Στερεά, σε συνεργασία και με την αντίστοιχη ευθύνη που έχουν τόσο η Πυροσβεστική υπηρεσία όσο και τα Δασαρχεία, με επιτήρηση και έλεγχο σε δεξαμενές και κρουνούς,στην καθαρότητα των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών όπου υπάρχουν, ιδιαίτερα στις περιοχές πού βρίσκονται στο κόκκινο όπως για παράδειγμα η Εύβοια και ιδιαίτερα στο εναπομείναν από τις προηγούμενες πυρκαγιές δάσος από την περιοχή Μαντουδίου προς την κεντρική και νότια Εύβοια.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Ρόδο δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό πολύ δε περισσότερο όταν γνωρίζουμε καλά ότι τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και για τη Στερεά-Εύβοια είναι απόλυτα ανεπαρκή.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι