ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘωμάς Κιούσης: Αγροτικές εκτάσεις σε Βάγια, Κωπαΐδα: Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

#TAGS: Θωμάς Κιούσης  Δήμος Θηβαίων 

Θωμάς Κιούσης: Αγροτικές εκτάσεις σε Βάγια, Κωπαΐδα: Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες

Θωμάς Κιούσης: Αγροτικές εκτάσεις σε Βάγια, Κωπαΐδα: Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023

Γιώργος Πέππας

Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις αντικειμενικές αξίες και τις πραγματικές τιμές δεν ισχύουν μόνο στις μεγαλύτερες και μικρότερες αστικές περιοχές όπως η πόλη και τα χωριά στο δήμο Θήβας.

Σχεδόν διπλάσιες είναι οι διαφορές για τα αγροτεμάχια στον κάμπο των Βαγίων.

Στα ποτιστικά για παράδειγμα, η αντικειμενική αξία είναι στα 2.520 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι πραγματικές τιμές είναι περίπου στα μισά.

Αυτό σημαίνει όμως, ότι όλες οι επιβαρύνσεις (φόροι, συμβαλαιογραφικά, υποθηκοφυλακείο κλπ) υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και συνεπώς οι επιβαρύνσεις είναι διπλάσιες σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα.

Για μια αγοραπωλησία για παράδειγμα 10 στρεμμάτων όλες οι επιβαρύνσεις θα υπολογιστούν με αξία 25.200 ευρώ, ενώ η πραγματική συναλλαγή μπορεί να έχει γίνει στα 12.000 - 13.000 ευρώ.

Ίδια είναι η εικόνα και ακόμα χειρότερη στην Κωπαΐδα, καθώς οι πραγματικές τιμές με τις όποιες γίνονται οι συναλλαγές είναι γενικά χαμηλότερες. Κινούνται ανάλογα την περιοχή στα 1.000 -1.100 ευρώ το στρέμμα και επομένως οι διαφορές σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και στον κάμπο της Θήβας.

Έθεσα το θέμα των αγροτικών εκτάσεων και συμπεριλήφθηκε στην πρόταση που είχε κάνει ο δήμος Θήβας για τη μείωση των αντικειμένων αξιών προκειμένου να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές.

Αντίστοιχα αιτήματα μειώσεων έγιναν και από άλλους δήμους της χώρα. Δεν ακούσαμε μέχρι σήμερα όμως κάτι από την κεντρική εξουσία, ούτε στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις για το οικονομικό πρόγραμμα, ούτε από ανακοινώσεις αρμόδιων στελεχών.

Η στήριξη του αγροτικού τομέα και της παραγωγής με όλες τις δυσκολίες (τιμές, κόστος παραγωγής κλπ) είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αυτάρκεια, το δημογραφικό τη στήριξη της περιφέρειας.

Και είναι σημαντικό οι άδικες επιβαρύνσεις να σταματήσουν και οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή, αλλά και γενικότερα να προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα.

Θωμάς Κιούσης, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι