ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώργος Μουλκιώτης: «Επιβάλλεται ουσιαστική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Σιφών Αλυκής Βοιωτίας»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Επιβάλλεται ουσιαστική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Σιφών Αλυκής Βοιωτίας»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Επιβάλλεται ουσιαστική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Σιφών Αλυκής Βοιωτίας»

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, με ερώτηση απευθυνόμενη στους Υπουργούς Πολιτισμού, Τουρισμού και Εσωτερικών, την οποία συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υπεύθυνοι ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάγια Γρηγοράκου, Κατερίνα Σπυριδάκη και Ευαγγελία Λιακούλη, ζητά την ουσιαστική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Σιφών Αλυκής Βοιωτίας.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, τα προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου των Σιφών Αλυκής, και ειδικότερα το πρόβλημα της αστάθειας του εδάφους στον βράχο της Ακρόπολης και οι συχνές αποκολλήσεις και κατολισθήσεις μεγάλων βράχων με κίνδυνο κατάρρευσης των αρχαίων τειχών, αλλά και την πρόκληση ατυχήματος και πιθανή απώλεια ανθρώπινων ζωών, είχαν αναδειχθεί ήδη από το 2018. 

Τονίζεται ότι, στη συνέχεια, στις 28-1-2019, σημειώθηκε κατάπτωση βράχων, στον αρχαιολογικό χώρο «ΚΑΣΤΡΟ» της Αλυκής του Δήμου Θηβαίων, πρώην Δήμου Θίσβης, στο βόρειο πρανές του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου αρχαίων Σιφών Αλυκής, ενώ η κατάπτωση βράχων διασπάστηκε σε μικρότερα τεμάχια, τα οποία απλώθηκαν σε ακτίνα πλέον των 100 μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι από την υπ’ αρίθμ. 254901/20-6-2023 απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στην υπ’ αρίθμ. 5516/31-5-2022 σχετική ερώτηση, προέκυπτε ότι «παρότι το έργο της αντιμετώπισης των κατολισθήσεων στο σύνολο του βραχώδους εξάρματος των Σιφών Αλυκής, στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρχαία, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΥΠΠΟΑ, […], το ΥΠΠΟΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα, και ειδικότερα:

- Στις 6-10-2020 εγκρίθηκε, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Γεωλογική και Γεωτεχνική Μελέτη στερέωσης βραχωδών πρανών, σταθεροποίησης βραχωδών πρανών αρχαιολογικού χώρου ακροπόλεως Σιφών (Τιφών) Αλυκής …. η οποία ανατέθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας με πόρους του ΥΠΠΟΑ.

- Εν συνεχεία, το 2021 η ΕΦΑ Βοιωτίας προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης εφαρμογής. Στην ανωτέρω μελέτη περιλαμβάνονται οι τεχνικές προδιαγραφές και η κοστολόγηση των εργασιών κατασκευής των μέτρων σταθεροποίησης των βραχωδών πρανών της ακρόπολης Σιφών (Τιφών)….. με συνολικό κόστος 1.612.537,48 ευρώ με ΦΠΑ.»

Περαιτέρω η Υπουργός, αναφερόταν στην έγκριση υλοποίησης του έργου «Επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες στο δίπυλο ακρόπολης Σιφών Αλυκής», όσον και στην έγκριση υλοποίησης του έργου «Επείγουσες εργασίες στερέωσης και σύνταξης μελετών για την προστασία και αποκατάσταση δυο αρχαίων πυλών της ακρόπολης Σιφών Αλυκής και των βραχωδών πρανών» και των δυο έργων απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Βοιωτίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Υπουργός παρέπεμπε στον Δήμο, ως αρμόδιο για την υλοποίηση του έργου αντιμετώπισης των κατολισθήσεων στις περιοχές που δεν υπάρχουν αρχαία, όπως και στους Δήμο και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για τον ορισμό εκπροσώπων που θα συμμετέχουν στην Ομάδα εργασίας για την εκπόνηση της Μελέτης Σχεδίου Διαχείρισης Αλυκής.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν σαφείς απαντήσεις:

•Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της ήδη υφιστάμενης αποκόλλησης και κατάπτωσης των βράχων, στον αρχαιολογικό χώρο Σιφών Αλυκής δεδομένης και της ύπαρξης ενδεχόμενου κινδύνου κατάρρευσης του υφιστάμενου αρχαίου τείχους, εφ΄ όσον συνεχισθεί το γεωλογικό φαινόμενο.

•Τί μέτρα έχουν λάβει μέχρι σήμερα και ποιες είναι οι μελλοντικές ενέργειές τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και την πλήρη αποκατάσταση του χώρου.

•Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σύνταξη και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Τιφών/Σιφών Αλυκής.

•Ποιές πρωτοβουλίες θα λάβουν για την πολιτιστική ανάδειξη του ως άνω χώρου, έτσι ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστός στο κοινό και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για την προστασία του.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι