ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑντίμετρα ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για τους συνταξιούχους*

Αντίμετρα ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για τους συνταξιούχους*

Αντίμετρα ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για τους συνταξιούχους*

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023

Γιώργος Πέππας

Στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι συνταξιούχος, ενώ οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 900 ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία, με τις πολιτικές που θέσπισε και εφάρμοσε επί τέσσερα χρόνια, αυτοαναιρεί την προπαγάνδα της περί ουσιαστικής μέριμνας για τους συνταξιούχους καθώς τα διάφορα έκτακτα βοηθήματα- επιδόματα που «μοίρασε» σε δόσεις όχι μόνο δεν συνιστούν μια μόνιμη αύξηση των συντάξεων, αλλά προφανώς δεν αναπληρώνουν την απώλεια από τον πληθωρισμό.

Γιατί η σληρή αλήθεια είναι ότι, ενώ προεκλογικά διατυπανιζε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – επομένως και των 14 μειώσεων που αυτός επέφερε στις συντάξεις - κύριες, επικουρικές και εφάπαξ – μετεκλογικά «ξεπλένει» το νόμο της συγκυβέρνσησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με «επουσιώδεις τροποποιήσεις», διατηρώντας την μείωση συντάξεων των νέων συνταξιούχων κατά 20 - 35% όπως και την προσωπική διαφορά.

Επιλέον, παρά τον υπερθεματισμό σε σχέση με το sucess story της και παρά την βελτίωση στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, μεγάλο μέρος από αυτές είναι λανθασμένες και αναγκάζουν αφενός τους συνταξιούχους σε προσφυγές και έξοδα, αφετέρου τον e-ΕΦΚΑ σε επανυπολογισμούς και έκδοση νέων αποφάσεων.

Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την αποτυχία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της ακρίβειας, που συρρικνώνει δραματικά το εισόδημα των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων. Είναι εντυπωσιακό δε ότι η διψήφια αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και καθημερινότητας, έρχεται σε συνέχεια των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει ο πολίτης εδώ και αρκετούς μήνες, με ανάλογο ιστορικό προηγούμενης διακύμανσής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να συναντάται τριάντα χρόνια πριν, επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1992.

Την ίδια στιγμή, τα διάφορα μέτρα που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση όπως το καλάθι του νοικοκυριού και τα κουπόνια, αποδεικνύονται ελλιπέστατα για να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Γι’ αυτό απαιτείται μια γνήσια σοσιαλδημοκρατική παρέμβαση που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμόσει.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και καιρό:

•Ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρότασή μας είναι μετρημένη οικονομικά και βιώσιμη. Κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική.

•Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2024 και την πλήρη κάλυψη των απωλειών όλων των συνταξιούχων από τον πληθωρισμό για το 2023.

•Αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών προς τον πρώην ΟΓΑ (6.000 ευρώ) στα 12.000 ευρώ και των μη μισθωτών (20.000 ευρώ) στα 30.000 ευρώ για θεμελίωση και καταβολή της σύνταξης.

•Επαναθεσμοθέτηση της αναλογικής σύνταξης του νόμου 3863/2010 σε ασφαλισμένους που δεν συμπληρώνουν είτε τον ελάχιστο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (15 έτη ασφάλισης) είτε τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος ανασφαλίστων.

•Ενίσχυση των ποσοστών αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης.

•Κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής.

•Συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, με τη συμπλήρωση 40 ετών υποχρεωτικής ασφάλισης (χωρίς πλασματικούς χρόνους).

•Ριζική αλλαγή του Νόμου Κατρουγκαλου – Βρούτση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιουργεί με στόχο τη διασφάλιση αξιοπρεπεών συντάξων αλλά και δικαιωμάτων για την νέα γενιά.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, δεσμεύμαστε ότι θα επιμείνουμε στις προτάσεις μας και θα κλιμακώσουμε τις πρωτοβουλίες μας, ώστε να υπερασπίσουμε το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ή θα διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής όλων των πολιτών ή θα καταρρεύσουμε ως κοινωνία. Διότι είναι η αναγκαία ποϋπόθεση του αύριο της πατρίδας μας. Του Μέλλοντός μας.

*Αρθρο Γιώργου Μουλκιώτη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «60+ Η Εφημερίδα Όλων των Συνταξιούχων», Σαββατοκύριακο 26 - 27 Αυγούστου 2023

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι