ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘανάσης Σκούμας: Με τους δύο συνδυασμούς της δημοτικής αρχής ή με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας»;

Θανάσης Σκούμας: Με τους δύο συνδυασμούς της δημοτικής αρχής ή με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας»;

Θανάσης Σκούμας: Με τους δύο συνδυασμούς της δημοτικής αρχής ή με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας»;

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη που η έκβαση της μπορεί να αλλάξει θετικά το Δήμο Θήβας και να βελτιώσει τη ζωή των δημοτών, ή να παραμείνει η παρακμή και η υποβάθμιση της ζωής μας και του Δήμου μας.

Ενόψει λοιπόν της εκλογικής αναμέτρησης της 8ης Οκτωβρίου 2023, η δημόσια συζήτηση θα έπρεπε να εμβαθύνει και να αναλύσει την πορεία της δημοτικής αρχής, και να έχει ως κύριο σημείο τον απολογισμό της απερχόμενης δημοτικής αρχής πάνω στα δημοτικά ζητήματα και στα γενικότερα θέματα που αφορούν το Δήμο, την στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας σε αυτήν την πορεία και φυσικά τις προγραμματικές θέσεις των συνδυασμών. Εντούτοις, η συζήτηση που αναδείχθηκε με ευθύνη κυρίως από τις δύο κυβερνητικές παρατάξεις όπως διαμορφώθηκαν δια των συγχωνεύσεων τους και των «μεταγραφών», όλο το προηγούμενο διάστημα, αφορά τις προσωπικές αντιθέσεις στελεχών της δημοτικής αρχής, αλλά και τα παζάρια επικεφαλής συνδυασμών, παραγόντων και δημοτικών συμβούλων για την ένταξη τους σε άλλους συνδυασμούς με μόνο κριτήριο την πρόσβαση στη νομή της εξουσίας. Ο στόχος είναι να μην υπάρξει ουσιώδης συζήτηση για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και όσων δυνάμεων συμμετείχαν στα παζάρια και τις μεταγραφές, αλλά ούτε και για το τι μέλλει γενέσθαι στο Δήμο, γεγονός που εξυπηρετεί και τους δύο κυβερνητικούς συνδυασμούς.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα ισχυρό «αλισβερίσι» για την συντηρητική ανανέωση της δημοτικής εξουσίας. Διάφορα πρόσωπα αναζήτησαν την κατάλληλη γι’ αυτούς θέση στα κυβερνητικά ψηφοδέλτια και να πλασαριστούν σε θέσεις νομής και βολέματος. Μάλιστα κάποιοι μέχρι πρότινος «σάρξ εκ της σαρκός» της δημοτικής αρχής και κατευθυνόμενοι από επιχειρηματικά μπλοκ, ανακοινώνουν την επερχόμενη κατάληψη της εξουσίας από αυτούς, φερόμενοι ως τάχα διαφορετικοί από την απερχόμενη δημοτική αρχή και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δυσαρέσκεια που έχει αναπτυχθεί κατά του απερχόμενου δημάρχου, επιθυμώντας διακαώς να λησμονήσουμε ότι έχουν την ίδια πολιτική ταυτότητα και υπηρέτησαν αυτόν έως και σήμερα.

Παρά το ότι μετέθεσαν την συζήτηση αποκλειστικά στο ποιοι-ες μετακινήθηκαν, εντούτοις δεν έδωσαν καμία εξήγηση γιατί μετακινήθηκαν. Διατήρησαν έτσι, την ίδια αδιαφάνεια με την οποία χειρίστηκαν και αυτοί ως αναπόσπαστο κομμάτι της νυν δημοτικής αρχής τα δημοτικά θέματα. Με παρόμοιους όρους τελέστηκε και η μετακίνηση εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Συνεργασίας Ευθύνης και άλλων στελεχών της στους κυβερνητικούς συνδυασμούς, σχηματίζοντας έτσι δύο ομοιογενείς παρατάξεις χωρίς πολιτικές διαφορές. Αν και διαμορφώθηκαν δύο συνδυασμοί από το «αλισβερίσι» αυτό, είναι ξεκάθαρη η έλλειψη ουσιώδους εναλλακτικής πρότασης για έξοδο από την πολιτική παρακμή του Δήμου μας και ομοίως είναι φανερή μια ομοιογενής πολιτικά κυβερνητική παράταξη τοποθετημένη σε δύο συνδυασμούς, με μόνο λόγο στην αντίθεση τους, τον «τρόπο» νομής της τοπικής εξουσίας και με ολοφάνερο στοιχείο των αντιπαραθέσεων την εμπορευματοποίηση της πολιτικής ζωής του Δήμου. Δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι ο νέος κυβερνητικός συνδυασμός «Συνεργασία για την ανάπτυξη», αποτελούμενος από κορυφαία στελέχη του «Δήμου Πολιτών», δεν είναι κάτι διαφορετικό, αλλά μια παράταξη με τα ίδια «υλικά», και όπως λέει ο λαός, ο καβγάς μεταξύ τους είναι «για το πάπλωμα».

Η δημοτική αρχή, εκ της οποίας προέρχονται και οι δύο κυβερνητικοί συνδυασμοί, αδιαφόρησε για τον δημοτικό σχεδιασμό και τις ανάγκες των δημοτών σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες, αδιαφόρησε για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, και για την προστασία και απόκτηση κοινόχρηστων χώρων, για την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, κλπ. Παρά την σημαντική ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν αντιτάχθηκε στην ανταποδοτικότητα και την αφαίμαξη των δημοτών. Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία της πλειοψηφίας των δημοτών και την ολοφάνερη αναγκαιότητα για μείωση των τελών, δεν μείωσε τα τέλη για τους δημότες, αλλά μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Και αντί της ενεργούς υποστήριξης της δημόσιας υγείας και του Νοσοκομείου της πόλης σε συνθήκες πανδημίας, υπήρξε η κυνική άρνηση υποστήριξης του αγώνα αυτού επειδή δεν αφορούσε την αρμοδιότητα του Δήμου(!). Προχώρησε στην έγκριση της επέκτασης του ορίου των αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη Δημοτική Ενότητα Θίσβης, και υποστήριξε με κάθε τρόπο την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα και σε περιπτώσεις αρνητικής γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου. Δικαιολογήθηκε ότι ενεργεί για την «πράσινη ανάπτυξη», αλλά αντί για πράσινο γέμισε ο Δήμος κάρβουνο και στάχτη. Συνηγόρησε στην παραχώρηση σημαντικών εκτάσεων σε ιδιώτες (π.χ. έκταση νότια του γηπέδου της Θήβας) αντί να προχωρήσει στην οριστική απόκτησή τους. Αντί της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και με εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας, που να αντιστοιχούν μόνο για το Δήμο μας και την περιοχή μας, προώθησε σε συνέχεια της προηγούμενης συντηρητικής διοίκησης και των κυβερνητικών εντολών (πρόσφατων και παλαιότερων) την εργολαβική διαχείριση της ΜΕΑ των σύμμεικτων απορριμμάτων, με εργαλείο την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του ΧΥΤΑ με εργολάβους (αξιοποιώντας μάλιστα αυτή της σχέση για προσλήψεις «ημετέρων»), με ολοφάνερους τους κινδύνους από την λειτουργία της ΜΕΑ για την πόλη και την περιοχή. Αντί της ορθολογικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου για την εξυπηρέτηση των δημοτών, διατήρησε το δίκτυο των πελατειακών σχέσεων.

Απέναντι σε αυτήν την αρνητική κατάσταση, η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση αναδείχθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας», αποκαλύπτοντας όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής.

Όμως αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Απέναντι στην εμπορευματοποίηση του Δήμου και της ίδιας της πολιτικής, απέναντι στην ενασχόληση με τα κοινά για το βόλεμα και την οικονομική αποκατάσταση, υπάρχει η κοινωνική πλειοψηφία που δέχεται τις συνέπειες των πολιτικών αυτών, οι δημότες που δεν αντέχουν την αδικία, την αδιαφορία για τα λαϊκά προβλήματα, και την εξυπηρέτηση των λίγων για τα κέρδη τους σε βάρος του συμφέροντος του Δήμου και των δημοτών. Υπάρχουν οι δυνάμεις που δεν υποτάσσονται. Υπάρχει άλλος δρόμος. Υπάρχει λύση.

Ήδη κατά το διάστημα της τρέχουσας δημοτικής θητείας, γεννήθηκαν μαζικές αντιστάσεις. Οι κινητοποιήσεις στα Χώστια, στον ?γιο Βασίλειο Καπαρελλίου κλπ, κατά των βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων και κατά της στήριξης και των διευκολύνσεων που τους παρείχε η δημοτική αρχή, οι κινητοποιήσεις για το Νοσοκομείο Θήβας και την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, οι κινητοποιήσεις κατά του εγκλήματος στα Τέμπη, η συγκλονιστική αλληλεγγύη στην οικογένεια των συμπολιτών μας κατά του πλειστηριασμού της κατοικίας τους, οι δράσεις για την υπεράσπιση των εργαζομένων κλπ, έδειξαν ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αγωνιστικής διεκδίκησης αντί της εμπορευματοποίησης και των πελατειακών σχέσεων. Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας και οι πολλοί συνεργαζόμενοι αγωνιστές που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιό της, έδωσαν και δίνουν μάχες υπέρ των δημοτών και των λαϊκών συμφερόντων και ανέδειξαν τις αντιλαϊκές πολιτικές της δημοτικής αρχής και της «νέας» παράταξης με κορμό κορυφαία στελέχη της νυν δημοτικής αρχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να δώσει τη νίκη στις λαϊκές δυνάμεις και την ανάκαμψη στο Δήμο Θήβας, με υποψήφιο Δήμαρχο, τον Αντώνη Τουλουμάκο, που ήταν παρών σε όλους τους αγώνες που δόθηκαν και μπορεί να ηγηθεί στον Δήμο με αποτελεσματικότητα και αξιοπρέπεια. Παρουσίασε έγκαιρα και με καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, προέταξε την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, την άμεση διακοπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Δήμο, την μείωση των ανταποδοτικών τελών και της τιμής του νερού, την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και ίδρυσης βρεφονηπιακού σταθμού, την ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία υπηρεσία του Δήμου, την πρόταση για Πολεοδομική πολιτική με σχεδιασμό και την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου, την πρόταση για διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και κατά της εμπορευματοποίησης και της καύσης, την διεκδίκηση για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Θήβας και της Δημόσιας Υγείας, την πρόταση ολοκληρωμένων σχεδίων στήριξης οικισμών και γειτονιών του Δήμου, την επέκταση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και οδοποιΐας σε όλο το Δήμο, την στήριξη του πολιτισμού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού με την δημιουργία νέων υποδομών, την χρηστή διαχείριση των δημοτικού χρήματος, κλπ.

Για τους λόγους αυτούς, συμμετέχω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Αντώνη Τουλουμάκο. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι μαζί με όλους τους συναγωνιστές μου στο ψηφοδέλτιο αυτό και να δίνουμε τον αγώνα για την αλλαγή στο Δήμο Θηβαίων.

Σας καλώ να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας, για την πραγματική αλλαγή στο Δήμο Θηβαίων.

Για τη νίκη και την ανατροπή.

Θανάσης Σκούμας

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι