ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕ.Κ.Θ.: «Όχι στην νομιμοποίηση της 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης»

ΘΗΒΑ

#TAGS: ΕΚΘ  Απεργία 

(copyright: Radiothiva.gr)

Ε.Κ.Θ.: «Όχι στην νομιμοποίηση της 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης»

Ε.Κ.Θ.: «Όχι στην νομιμοποίηση της 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης»

24ωρη απεργία προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θήβας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Το Ε.Κ.Θ. σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρθηκε στο ν/σ του Υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζοντας πως «Το υπουργείο εργασίας προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την διάλυση κάθε έννοιας κεκτημένων αλλά και της κοινής λογικής» και πως «Οι βάρβαρες αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Χώρα μας, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία δεν έχουν τελειωμό αν δεν πετύχουν το τελικό τους στόχο που είναι η συσσώρευση του πλούτου στους λίγους.»

Το Ε.Κ.Θ. προκήρυξε 24ωρης απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 και καλεί «τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό για να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα του Γεωργιάδη που ισοπεδώνει κάθε έννοια εργατικού δικαίου και μας επιστρέφει στις εποχές της δουλείας ήλιο με ήλιο επί 7 ημέρες την εβδομάδα, με μισθούς πείνας που δεν φτάνουν ούτε για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.»

Η ανακοίνωση του Ε.Κ.Θ.:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 13ΩΡΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του υπουργού εργασίας, κατέθεσε στη Βουλή και πιθανόν να ψηφιστεί στις 21-9-2023 ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που κυριολεκτικά μας επιστρέφει στο μεσαίωνα.

Το υπουργείο εργασίας προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την διάλυση κάθε έννοιας κεκτημένων αλλά και της κοινής λογικής.

• Νομιμοποιεί την εργασία βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας σε πολλαπλούς εργοδότες έως και 13 ώρες το 24ωρο.

• Νομιμοποιεί την εργασία το Σάββατο χωρίς καν την συμφωνία του εργαζόμενου και χωρίς αναπλήρωση ανάπαυσης πριν την εργασία, καταργώντας ουσιαστικά το πενθήμερο.

• Μειώνει την προσαύξηση 75% σε 40% της Κυριακής σε ορισμένες επιχειρήσεις (τρόφιμα, εμφιαλώσεις κλπ.), με την προοπτική να ισχύσει στο μέλλον παντού.

• Θεσπίζει μηδενικές συμβάσεις εργασίας και επιτρέπει στον εργοδότη να έχει όμηρους τους εργαζόμενους και να τους καλεί όποτε τους χρειαστεί με 24ωρη ενημέρωση πριν την ανάληψη της εργασίας.

• Δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να προχωρά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας χωρίς να απαιτείται διαβούλευση με τα σωματεία, αλλά μόνο με τον ίδιο τον εργαζόμενο που βρίσκεται σε θέση αδυναμίας φοβούμενος την απόλυση.

• Θεσμοθετεί τη δοκιμαστική περίοδο στους εργαζόμενους σε 6 μήνες, ώστε αν απολυθούν δεν θα παίρνουν καταγγελία σύμβασης και άρα δεν θα παίρνουν επίδομα ανεργίας και παραμένει το 12μηνο για να υπάρχει αποζημίωση σε απόλυση.

• Καταργεί την υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για όσους εργοδότες έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

• Ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία και την περιφρούρησή της στους χώρους δουλειάς τιμωρώντας συνδικαλιστές και εργαζόμενους με ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους ξεπαγώνει τις τριετίες από 1-1-2024 όχι όμως με αναδρομική ισχύ, αλλά χάνοντας όλοι 12 χρόνια από το 2012 έως το 2023 που δεν προσμετρώνται πουθενά.

Οι βάρβαρες αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Χώρα μας, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία δεν έχουν τελειωμό αν δεν πετύχουν το τελικό τους στόχο που είναι η συσσώρευση του πλούτου στους λίγους.

Στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και των τεχνολογικών θαυμάτων ενώ αντικειμενικά θα μπορούσε να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, τελικά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μην ξεκουράζονται, να μην βλέπουν τις οικογένειες τους και να μην έχουν χρόνο για προσωπική ζωή και ψυχαγωγία.

Δηλαδή με απλά λόγια, σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε

πραγματική μείωση των -ήδη χαμηλών- μισθών, αντί να δοθούν γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μεθοδεύουν να δουλεύουμε περισσότερες ώρες σε διαφορετικούς εργοδότες την ίδια μέρα για να παίρνουμε τα ίδια λεφτά που παίρνει ο μέσος εργαζόμενος στην Ευρώπη με ένα οκτάωρο σε ένα εργοδότη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πολλές ώρες και η εντατικοποίηση της δουλειάς ελλείψει μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν επιφέρει μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Τέλος αν η κυβέρνηση δεν είναι ταυτισμένη με τα εργοδοτικά συμφέροντα και επικαλείται την Ε.Ε. γιατί προχωρά σε περαιτέρω ακραία μείωση των εργατικών δικαιωμάτων και δεν εναρμονίζει την νομοθεσία σε σχέση με την οδηγία του Ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων;;;;;;;

To ΔΣ του Ε.Κ.Θ αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να προκηρύξει 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21-9-2023 και καλεί τους εργαζόμενους σε γενικό ξεσηκωμό για να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα του Γεωργιάδη που ισοπεδώνει κάθε έννοια εργατικού δικαίου και μας επιστρέφει στις εποχές της δουλείας ήλιο με ήλιο επί 7 ημέρες την εβδομάδα, με μισθούς πείνας που δεν φτάνουν ούτε για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Γενναίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων – υπογραφή ΣΣΕ.

Δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές παροχές υγείας.

Στελέχωση και ενίσχυση του νοσοκομείου Θήβας και όλων των δομών υγείας της περιοχής.

Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και

κατάργηση των πλειστηριασμών κατοικιών λαϊκών οικογενειών.

?μεση λήψη μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21-9-2023 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ ΩΡΑ 11:00»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι