ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΤο Υπ. Μεταφορών και Υποδομών και το Υπ. Κ.Κ.Π.Π. απαντούν σε Ερώτηση Μουλκιώτη για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων στη Βοιωτία

Το Υπ. Μεταφορών και Υποδομών και το Υπ. Κ.Κ.Π.Π. απαντούν σε Ερώτηση Μουλκιώτη για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων στη Βοιωτία

Το Υπ. Μεταφορών και Υποδομών και το Υπ. Κ.Κ.Π.Π. απαντούν σε Ερώτηση Μουλκιώτη για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων στη Βοιωτία

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, είχε καταθέσει, στις 28 Αυγούστου 2023, Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Πιερρακάκη, τον Υπ. Μεταφορών και Υποδομών, κ. Σταϊκούρα και τον Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια, αναφορικά με την ««Ασφάλεια των σχολικών μονάδων του Νομού Βοιωτίας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου».

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, τόσο ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Σταϊκούρας, όσο και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλιας, απάντησαν στην Ερώτηση του κ. Μουλκιώτη.

Η Ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Μουλκιώτης:

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε.

Προς τους Υπουργούς:

Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Εσωτερικών, κ. Νίκη Κεραμέως

Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: «Ασφάλεια των σχολικών μονάδων του Νομού Βοιωτίας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου»

Κύριοι Υπουργοί,

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η νέα σχολική περίοδος και τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων στο Νομό Βοιωτίας παραμένουν ανοιχτά.

Κατά την περσινή σχολική περίοδο σημειώθηκαν ατυχήματα σε μαθητές σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω της κακής κατάστασης των σχολικών κτιριακών υποδομών, με αποκορύφωμα τον τραγικό θάνατο μαθητή στις Σέρρες μετά από έκρηξη του καυστήρα στο σχολείο όπου φοιτούσε. Για το λόγο αυτό έχει ενταθεί η αγωνία των γονέων και των δασκάλων σχετικά με την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία κατ’ εξοχήν σεισμογενής χώρα και με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε Μεσόγειο και Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βασικό πρόβλημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση ενώ οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών και των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Τα κονδύλια λοιπόν δεν επαρκούν για σοβαρές παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια και η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την ενεργειακή κρίση και τις πολύ αυξημένες τιμές πετρελαίου.

Επειδή η Ελλάδα αλλά και ο Νομός Βοιωτίας είναι έντονα σεισμογενής περιοχή και εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την καταλληλότητα των σχολικών υποδομών καθώς και για το εάν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία του νομού,

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη συντήρηση των σχολικών υποδομών του Ν. Βοιωτίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές σχολικό περιβάλλον;

2. Έχουν πραγματοποιηθεί προσεισμικοί και μετασεισμικοί έλεγχοι στις σχολικές μονάδες του Ν. Βοιωτίας; Πότε, πόσοι και με ποιά αποτελέσματα;

3. Υπάρχει σχεδιασμός για τακτικούς και επιστημονικά τεκμηριωμένους προσεισμικούς ελέγχους και ελέγχους πυρασφάλειας στις σχολικές υποδομές; Αν ναι, ποιος είναι αυτός; Ποια είναι τα σχετικά κονδύλια που έχετε προϋπολογίσει στο Υπουργείο σας;

4. Τι μέτρα θα πάρετε για τις μονάδες που κρίνονται ακατάλληλες, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα κτιριακές κρατικές ασφαλείς εγκαταστάσεις για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία;

5. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και το επιστημονικό προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση;

6. Σκοπεύετε να αυξήσετε τα κονδύλια και να προσλάβετε το απαραίτητο προσωπικό για να γίνουν στα σχολεία οι αναγκαίες εργασίες;

Και παρακαλούμε, να κατατεθούν, προς ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα πορίσματα των αντισεισμικών – προσεισμικών και μετασεισμικών - ελέγχων των κτιρίων που στεγάζονται τα σχολεία στην Π.Ε. Βοιωτίας από το 2019 έως σήμερα (ανά έτος).

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Μουλκιώτης

Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών αναφέρει στην απάντησή του, πως σύμφωνα με το ν. 4198/2013 και το ΦΕΚ 2856/Β’/2013 ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος πραγματοποιείται από την εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» που έχει την ευθύνη και τη μέριμνα για τη σύνταξη και την υλοποίηση προγραμμάτων καθώς και της ενδεχόμενης μελέτης αντισεισμικής ενίσχυσης αυτών, αφού το εν λόγω αντικείμενο είχε συμπεριληφθεί και οριστεί στο κύριο έργο τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε στην απάντησή του:

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

ΣΧΕΤ: Η υπ’ αριθ. 465-22/ 28.08.2023 Ερώτηση & Α.Κ.Ε..

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι σε ισχύ βρίσκεται η 2η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και ?μεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2», στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη "Ξενοκράτης", το οποίο διαβιβάστηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2001 και εισέτι υλοποιείται -υπό την εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)- το πρόγραμμα «Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης», το οποίο αποτελείται από 3 στάδια: του Πρωτοβάθμιου, του Δευτεροβάθμιου και του Τριτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου. Στόχος του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου των κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης είναι η καταγραφή των υφιστάμενων κτιρίων και μία πρώτη εκτίμηση της σεισμικής επάρκειάς τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο για τον περαιτέρω έλεγχο και τη λήψη μέτρων προστασίας, με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται και καταγράφονται σε σχετικά δελτία. Ο έλεγχος αυτός διενεργείται σε κάθε επίπεδο διοικητικής δομής της χώρας από τους φορείς που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, έχουν καταχωρηθεί εισέτι (2002 έως το 2022) στη Βάση δεδομένων του Ο.Α.Σ.Π. συνολικά 501 Δελτία Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου που αφορούν σε κτίρια και εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, εκ των οποίων 196 αφορούν σε εκπαιδευτήρια.

Επισημαίνεται δε ότι, προς τον σκοπό ύπαρξης ενιαίας αντισεισμικής πολιτικής στην υλοποίηση του προγράμματος του Προσεισμικού ελέγχου, καθώς και επικαιροποίησης/επιτάχυνσης της υλοποίησης του προγράμματος σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που στεγάζονται κρίσιμες υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, ο Ο.Α.Σ.Π. -σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας- προχώρησε σε σύνταξη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Συγκεκριμένα, δυνάμει του άρθρου 265 του ν. 5037/ 2023 (Φ.Ε.Κ. Α’ - 78), ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, ενώ ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί την εποπτεία της υλοποίησης του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων.

Περαιτέρω, τονίζεται ότι η αφύπνιση, ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού και συγκεκριμένων ομάδων στόχων (στελεχών Πολιτικής Προστασίας, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, εθελοντών, AμεΑ κά) για την απόκτηση νοοτροπίας πρόληψης και ετοιμότητας αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες, τόσο του Υπουργείου, όσο και του Ο.Α.Σ.Π..

Προσέτι, ο Ο.Α.Σ.Π. δημιουργεί κατάλληλο ενημερωτικό υλικό (εγχειρίδια οδηγιών, πρότυπες εισηγήσεις, τεύχη κ.λπ.), όπως το "Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες", το οποίο εμπεριέχει αναλυτικά οδηγίες για τις ενέργειες που αφορούν στη σύνταξη Σχολικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για περίπτωση Σεισμού και τη διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας. Στόχος του Μνημονίου είναι να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς ως πρότυπο για να συντάξουν ένα -κατά το δυνατόν- αποτελεσματικό σχολικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και να διοργανώσουν τις προβλεπόμενες εκ της κείμενης νομοθεσίας ασκήσεις ετοιμότητας.

Όσον, ειδικότερα, αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας:

δια ζώσης σεμινάριο στις 19/10/2022 με θέμα: «Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων», σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Θήβας Βοιωτίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας.

διαδικτυακό σεμινάριο στις 24/9/2021 με θέμα: «Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας.

διαδικτυακό σεμινάριο στις 15/9/2021 με θέμα: «Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων» στις 15/9/2021 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, και

δια ζώσης συνάντηση εργασίας στις 4/10/2021 με θέμα: «Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας.

Τέλος, τίθεται υπόψη σας ότι ο Ο.Α.Σ.Π. σχεδιάζει και υλοποιεί ενημερωτικές καμπάνιες, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Φορείς (π.χ. ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, σχολεία κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό, υλοποίησε το φθινόπωρο του 2022, σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καμπάνια ενημέρωσης σε θέματα αντισεισμικής προστασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, και προκειμένου να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων, αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι