ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘάνατος 17χρονου στη Βοιωτία: Εξ επαφής ο πυροβολισμός σύμφωνα με τον Αλ. Κούγια - Για δολοφονία μιλάει η οικογένεια του νεκρού

Θάνατος 17χρονου στη Βοιωτία: Εξ επαφής ο πυροβολισμός σύμφωνα με τον Αλ. Κούγια - Για δολοφονία μιλάει η οικογένεια του νεκρού

Θάνατος 17χρονου στη Βοιωτία: Εξ επαφής ο πυροβολισμός σύμφωνα με τον Αλ. Κούγια - Για δολοφονία μιλάει η οικογένεια του νεκρού

Π. Μαρινάκης: «Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από τη Δικαιοσύνη, για να φανεί τι συνέβη στην πραγματικότητα» - «Συγκλονισμένη» η Διεθνής Αμνηστία από το περιστατικό

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023

Γιώργος Πέππας

Στον εισαγγελέα Θηβών παρουσιάστηκε την Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023, ο 40χρονος αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ, σε συνέχεια του συμβάντος με τον θανάσιμο τραυματισμό το βράδυ του Σαββάτου στο Λεοντάρι Βοιωτίας, ενός 17χρονου Ρομά, ύστερα από καταδίωξη, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε δεν σταμάτησε για έλεγχο. Ο 40χρονος αστυνομικός ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη. Ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε και ότι ο νεαρός επιχείρησε να του πάρει το όπλο, ενώ συγγενείς του νεκρού υποστηρίζουν ότι ο 40χρονος επιτέθηκε στον 17χρονο και στην συνέχεια τον πυροβόλησε εν ψυχρώ.

Στα δικαστήρια Θήβας είχε συγκεντρωθεί πλήθος συγγενών και φίλων του 17χρονου που έχασε τη ζωή του, ενώ κατά την διάρκεια δηλώσεων τόσο σε τοπικά μέσα, μεταξύ των οποίων ήταν και το radiothiva.gr, και Αθηναϊκά, συγγενείς του νεκρού υποστήριξαν ότι ο αστυνομικός επιτέθηκε δίχως λόγο στον 17χρονο και στην συνέχεια τον πυροβόλησε, υπογραμμίζοντας πως θέλουν δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί ο 40χρονος αστυνομικός, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουν καμία βεντέτα με την αστυνομία. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν σε άλλα περιστατικά που είχαν γίνει στο παρελθόν με άλλους Ρομά, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξαναγίνει και δεν γίνεται νεαρά παιδιά 17 ετών να χάνουν έτσι τη ζωή τους.

Δηλώσεις πραγματοποίησε και ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, κ. Γιάννης Μπαρκαγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι τα υπόλοιπα τρία άτομα που ήταν στο όχημα μαζί με τον 17χρονο, τα οποία είναι ανήλικα και ο ένας εξ αυτών είναι αδελφός του νεκρού, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ζητήσουν βαλλιστική έρευνα, να εξεταστεί όλο το σώμα από ιατροδικαστή, εξέταση για δακτυλικά αποτυπώματα του εντολέα του δικηγόρου στο όπλο. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρκαγιάννη, ο αδελφός του νεκρού υποστηρίζει πως αστυνομικοί κλωτσούσαν τον 17χρονο στα πλευρά και «από το πουθενά τον πυροβόλησαν», και πως, ξανά σύμφωνα με τον αδελφό του 17χρονου, δεν έγινε καμία προσπάθεια να πάρει το όπλο του αστυνομικού. Ο 17χρονος προσπάθησε να διαφύγει γιατί εντός του αυτοκινήτου ήταν τόσο η κοπέλα του όσο και η κοπέλα του αδελφού του, που είχαν φύγει από το σπίτι δίχως να το γνωρίζουν οι γονείς τους, και φοβήθηκε επειδή δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, μην γίνει αυτόφωρη σύλληψη και εκθέσει τα κορίτσια, όπως ανέφερε ο κ. Μπαρκαγιάννης.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, ο δικηγόρος του 40χρονου αστυνομικού, κ. Αλ. Κούγιας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας, του ζήτησε να συμπαρασταθεί σε συνάδελφό του, δικηγόρο Θηβών, για να «βοηθήσουμε την δικαιοσύνη να αποσαφηνίσει τι πρέπει να γίνει με τον αστυνομικό αυτόν», ενώ γνωστοποίησε πως έφτασε η δικογραφία στο γραφείο του, την οποία δεν έχει μελετήσει καθώς είναι στην Μυτιλήνη,  στην οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η βαλλιστική ούτε η ιατροδικαστική έκθεση, και πως πριν διαβάσει την δικογραφία, πριν λάβει την βαλλιστική και την ιατροδικαστική έκθεση, δεν θα κάνει τοποθετήσεις. Ο κ. Κούγιας ανέφερε πως ο πυροβολισμός έγινε εξ επαφής, και πως είναι εντελώς διαφορετικό να «προσπαθείς να πάρεις ένα όπλο, να νιώθεις ότι κινδυνεύεις η ζωή σου, να πυροβολείς εν ψυχρώ.»

Επεισόδια σε Θήβα και Αλίαρτο

Την Κυριακή το απόγευμα αλλά και την Δευτέρα το απόγευμα, σημειώθηκαν επεισόδια στη Θήβα, στη «γέφυρα του τρόμου» στο Πυρί της Θήβας, ενώ την Δευτέρα έγιναν επεισόδια και στην Αλίαρτο, όπου ομάδα Ρομά έκλεισε τον δρόμο με φωτιές. Στο σημείο έσπευσε ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Ντασιώτης, ώστε να προσπαθήσει να μιλήσει με τους Ρομά, και τελικά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

 

Πορεία διαμαρτυρίας στη Θήβα

Το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε πορεία διαμαρτυρίας στους Αγ. Θεοδώρους στη Θήβα, όπου πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκε, με πανό,  για τον θάνατο του 17χρονου στο Λεοντάρι Βοιωτίας.

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας: «Στεκόμαστε με πράξεις και όχι λόγια και εντυπωσιασμούς στο πλευρό των συναδέλφων»

Για την εκπροσώπηση του 40χρονου αστυνομικού εξέδωσε ανακοίνωση η Ε.Α.Υ.Β., όπου ανέφερε:

«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας από την πρώτη στιγμή που έλαβε γνώση για το περιστατικό, επικοινώνησε με τον κ. Κούγια και τον κ. Γεωργούση Ν. οι οποίοι και ανέλαβαν την υπεράσπιση του συναδέλφου μας.

Αποφασίσθηκε επίσης η εκπροσώπηση της Ενώσεώς μας στα μμε και οπουδήποτε κρίνεται σκόπιμο, από τους εν λόγω συνηγόρους και μόνο.

Στεκόμαστε με πράξεις και όχι λόγια και εντυπωσιασμούς στο πλευρό των συναδέλφων.»

Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Π. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου, αναφέροντας:

«Κατ’ αρχάς, από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να προβώ σε κάποιον σχολιασμό, γιατί είναι μία εν εξελίξει υπό διερεύνηση υπόθεση από τη Δικαιοσύνη. Προφανώς, λοιπόν, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από τη Δικαιοσύνη, για να φανεί τι συνέβη στην πραγματικότητα, για ν’ ακουστούν όλες οι πλευρές και τι τελικά συνέβη, για να υπάρχει αυτή η κατάληξη, υπάρχουν εκατέρωθεν ισχυρισμοί, δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε αυτήν τη στιγμή θέση, ούτε θα έπρεπε να πάρουμε και ειδικά πολύ περισσότερο, όταν η υπόθεση είναι εν εξελίξει. Νομίζω ότι όχι μόνο στην οποιαδήποτε διαδικασία των οργάνων του Κράτους, αλλά γενικά είναι καθήκον όλων να μην υπάρχει οποιοδήποτε ψήγμα ρατσισμού. Ο ρατσισμός είναι ένα από τα πιο ποταπά κίνητρα και συναισθήματα και πολλώ δε μάλλον, όταν κάποιος ασκεί ένα τόσο σημαντικό λειτούργημα, να προστατέψει δηλαδή όλους τους υπόλοιπους πολίτες από την οποιαδήποτε τέλεση παράνομων πράξεων, προφανώς δεν πρέπει να αφορμάται από τέτοια κίνητρα ή να διαχωρίζει τον ερευνώμενο ή τον οποιονδήποτε πολίτη με βάση την καταγωγή του ή οτιδήποτε άλλο, δεν το συζητάμε αυτό. Γίνονται συνεχείς τέτοιες ενημερώσεις και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των αστυνομικών, δεν θεωρώ και αποδεδειγμένα, το πιστεύω βαθιά αυτό, ότι τέτοιες συμπεριφορές ―και δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί ακόμα δεν έχουμε κάποιο πόρισμα να δούμε τι ακριβώς συνέβη― αλλά, νομίζω, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών, των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν έχουν επιδείξει τέτοια συμπεριφορά, δεν έχουν τέτοια κίνητρα, ίσα ίσα αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους πολίτες. Όταν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, όπως οπουδήποτε, σε οποιονδήποτε επιμέρους κλάδο, οποιοδήποτε επιμέρους Σώμα Ασφαλείας, προφανώς πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα, με βάση το τι προβλέπεται, με τις κυρώσεις που προβλέπονται, προφανώς και ν’ απομονώνονται. Δεν έχουν κανένα χώρο ούτε στην Αστυνομία, ούτε οπουδήποτε, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια γενίκευση, πρέπει να πέφτουμε επάνω, όταν υπάρχει κάτι τέτοιο και αυτοί οι οποίοι οφείλουν να το ερευνήσουν, να το ερευνούν και να προχωρούν γρήγορα τις διαδικασίες αυτές, για να έχουμε, εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο, και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.»

Ανακοίνωση του  Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για το περιστατικό:

«Η πολιτική αυταρχισμού και καταστολής που ακολουθεί από την πρώτη κυβερνητική της θητεία η ΝΔ έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί δραματικά τα θύματα αστυνομικής βίας, ειδικά όσα αποτελούν "εύκολο στόχο", αφού απαρτίζουν τις ευάλωτες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες. Τα παραδείγματα βιαιότητας και καταστολής είναι πολλά. Στα αυτιά μας ηχεί ακόμα η δήλωση συνδικαλιστή της αστυνομίας, τον Δεκέμβρη 2019 ότι ``επιτέλους λύθηκαν τα χέρια μας``.

Στην ομάδα των Ρομά έχουμε συνεχώς δείγματα αστυνομικής αυθαιρεσίας που οδηγούν πολλές φορές σε θάνατο. Έτσι η πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ``λυμένα χέρια`` έχει οδηγήσει μέχρι τώρα στη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη τον Οκτώβρη 2021 γιατί δεν σταμάτησε σε αστυνομικό σήμα ελέγχου, στην δολοφονία του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη γιατί δεν πλήρωσε 20 (είκοσι) ευρώ για βενζίνη τον Δεκέμβρη του 2022 και τώρα τον Νοέμβρη 2023 στη δολοφονία του 17χρονου ρομά Χρήστου Μιχαλόπουλου γιατί έτρεχε όπως είπε η αστυνομία υπερβολικά.

Για άλλη μια φορά θρηνούμε ένα ακόμα μέλος και μάλιστα νεαρό από την κοινότητα των Ρομά.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία και δηλώνουμε απερίφραστα ότι η δολοφονία του δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΜΕΤΡΑΝΕ»

Δήλωση του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Μαρίνου Σκανδάμη για το περιστατικό:

«Η τραγική ανθρωποκτονία του 17χρονου Ρομά από σφαίρα αστυνομικού στη Βοιωτία, έρχεται να προστεθεί στις ανθρωποκτονίες από αστυνομικούς του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα το 2021 και του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη το 2022.

Η πυκνότητα των ανθρωποκτονιών που συμβαδίζει με την ομοιότητα των συνθηκών (καταδίωξη οχήματος – επιβαίνοντες ανήλικοι ή νεαροί Ρομά – θάνατος από όπλο) δεν εμφανίζει πια τα χαρακτηριστικά ενός τυχαίου γεγονότος, αλλά μια επαναληπτικότητα που σοκάρει.

Δεν είναι δυνατόν ήδη μετά το πρώτο τραγικό περιστατικό το 2021 να θρηνούμε -με σχεδόν τον ίδιο τρόπο- ανήλικα θύματα.

Αν όλα αυτά δεν συνιστούν μια άνωθεν καλλιεργημένη νοοτροπία όπου ο Έλληνας αστυνομικός μετατρέπεται σε σερίφη με δικαίωμα να σκοτώνει, τότε οπωσδήποτε συνιστούν μια πλήρη κατάπτωση του υπηρεσιακού επαγγελματισμού, όπου ο Έλληνας αστυνομικός αδυνατεί να κάνει απλή χρήση του όπλου του και των κανόνων καταδίωξης, που απαγορεύουν αυτή τη χρήση όταν δεν απειλείται ανθρώπινη ζωή.

Και στις δύο περιπτώσεις η κυβερνητική ευθύνη είναι απόλυτη και ο κίνδυνος θανάτου ή βαρύτατου τραυματισμού για κάθε πολίτη, είναι παρών και διαρκής.

Μάλιστα, η πλήρης απάθεια και η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις ανθρωποκτονίες από αστυνομικούς, καταδεικνύει μια κυβερνητική κουλτούρα που η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν έχει οποιαδήποτε σημασία.

Εκτός και αν η κυβέρνηση ενθαρρύνεται να συντηρεί αυτή τη στάση της από τον ρατσιστικό μαζικό οχετό των διαδικτυακών σχολίων που επικροτούν τους θανάτους των Ρομά και για τα οποία σχόλια απορούμε γιατί μέχρι τώρα δεν έχει παρέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.»

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και η Διεθνής Αμνηστία:

«Η Διεθνής Αμνηστία είναι συγκλονισμένη και εξαιρετικά θορυβημένη με την είδηση του θανατηφόρου πυροβολισμού ενός 17χρονου Ρομ αγοριού τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2023 έπειτα από καταδίωξη με περιπολικό της αστυνομίας.

Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση, μέσα σε τρία χρόνια, που νεαρό μέλος της κοινότητας των Ρομά, χάνει τη ζωή του σε περιστατικά που εμπλέκουν χρήση πυροβόλων όπλων από την ελληνική αστυνομία και επιχειρήσεις καταδίωξης με περιπολικά. Τον Δεκέμβριο του 2022, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στο νοσοκομείο οχτώ μέρες αργότερα. Τον Οκτώβριο του 2021, ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια καταδίωξης από περιπολικό της αστυνομίας κοντά στην Αθήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επειγόντως άμεση, ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα και για το τελευταίο περιστατικό, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης του πιθανού κινήτρου διακρίσεων.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και στην κοινότητα των Ρομά στο σύνολό της.»

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι