ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΑπαντήσεις από την Κυβέρνηση ζητά ο Γ. Μουλκιώτης για τον τρόπου που θα ελεγχθεί η αγορά γάλακτος στη Στερεά Ελλάδα

Απαντήσεις από την Κυβέρνηση ζητά ο Γ. Μουλκιώτης για τον τρόπου που θα ελεγχθεί η αγορά γάλακτος στη Στερεά Ελλάδα

Απαντήσεις από την Κυβέρνηση ζητά ο Γ. Μουλκιώτης για τον τρόπου που θα ελεγχθεί η αγορά γάλακτος στη Στερεά Ελλάδα

«Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης για τον έλεγχο τροφίμων στην Βοιωτία και στην Στερεά Ελλλάδα αποθεώνεται»

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ο Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη, όπου ζητάει από την Κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, δεδομένης της ανυπαρξίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ε.Φ.Ε.Τ. Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Μουλκιώτης αναφέρει στην Ερώτησή του πως από το από 18 Ιανουαρίου 2024 Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «[…] μικτά κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ. και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα κάνουν ελέγχους παντού, ιδιαίτερα σε supermarkets, όπου θα λαμβάνουν δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνουν, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ».

Τονίζεται ότι, την ίδια στιγμή, παρά τις προβλέψεις του οργανογράμματος, σχεδόν 25 χρόνια μετά από την σύστασή του Ε.Φ.Ε.Τ., δεν φαίνεται να έχει συσταθεί ακόμα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ε.Φ.Ε.Τ. στην Στερεά Ελλάδα.

Ακόμη, ο κ. Μουλκιώτης αναφέρει πως μέχρι και σήμερα, το Υπουργείο δεν απαντά σε κατατεθείσες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει:

•Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η παρούσα Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της θητείας της, από το έτος 2019, προκειμένου να συσταθεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας του Ε.Φ.Ε.Τ..

•Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύστασης Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας του Ε.Φ.Ε.Τ. και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

•Εάν έχουν προβλεφθεί τα απαραίτητα κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας.

•Με ποιο τρόπο θα γίνουν οι μικτοί έλεγχοι στην αγορά γάλακτος στον νομό Βοιωτίας, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, δεδομένου ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας του ΕΦΕΤ, δεν έχει ακόμα συσταθεί.

•Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται η επαρκής και αποτελεσματική άσκηση του ελεγκτικού έργου του Ε.Φ.Ε.Τ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και η επιβολή προστίμων και η εισπραξιμότητά τους.

•Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί από το 2015 έως σήμερα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από υπηρεσίες του Ε.Φ.Ε.Τ., από ποιον έχουν διενεργηθεί, πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί και πώς έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί (αναλυτικά ανά νομό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας).

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι