ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΟ Γ. Μουλκιώτης καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει «Γιατί αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου;»

Ο Γ. Μουλκιώτης καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει «Γιατί αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου;»

Ο Γ. Μουλκιώτης καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει «Γιατί αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου;»

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024

Γιώργος Πέππας

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, προς το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου ο κ. Μουλκιώτης ζητούσε εξηγήσεις για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου 2024 μπλοκάροντας έτσι την ευρωπαϊκή συμφωνία που θα βελτίωνε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Κατά την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Βοιωτίας σημείωσε ότι η οδηγία εισάγει δύο βασικές και απαραίτητες βελτιώσεις: συμβάλλει στον προσδιορισμό του ορθού καθεστώτος απασχόλησης για πρόσωπα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες και θεσπίζει τους πρώτους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τη χρήση αλγοριθμικών συστημάτων στον χώρο εργασίας.

Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., υπογράμμισε ότι τόσο η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), όσο και η ΓΣΕΕ (η οποία έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό) ζητούν την υπερψήφιση της Οδηγίας, ως «ορόσημο που θα βάλει τέλος στην εσφαλμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων, θα οδηγήσει σε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων για την οικονομία πλατφόρμας. Αντίθετα, η άρνηση της συμφωνίας θα επιφέρει κανονιστική ανασφάλεια που θα έχει υψηλό κόστος για την οικονομία μας».

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Μουλκιώτης κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει:

• Γιατί αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία της 16ης Φεβρουαρίου;

• Εάν προτίθεται να τροποποιήσει το άρθρο 69 του ν. 4808/2021, ώστε να καθιερωθεί τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως άλλωστε αυτό το τεκμήριο ισχύει σε κάθε περίπτωση δυσχερούς διάκρισης μεταξύ εξαρτημένης εργασίας και αυτοαπασχόλησης.

Ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλης Σπανάκης, υπεκφεύγοντας, όπως αναφέρει ο κ. Μουλκιώτης στη σχετική του ανακοίνωση για την συζήτηση της Ερώτησης, έπλεξε το εγκώμιο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής της ΝΔ ως ευρωπαϊκό υπόδειγμα φιλεργατικής Κυβέρνησης (!), δήλωσε ότι χάρη στη νομοθέτηση του ν. 4808/21 (νόμος Χατζηδάκη) οι εργαζόμενοι της χώρας νιώθουν ασφαλείς (!!), κατηγόρησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου και θυμήθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (!!!), αλλά στις ερωτήσεις του βουλευτή για την προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες και τους λόγους της αποχής της Κυβέρνησης από την ψηφοφορία δεν απάντησε…

Τελικό σχόλιο:

«Ο ναρκισσισμός και η οίηση, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων λίγων σε βάρος των εργαζομένων, όλα αυτά μαζί εκφρασμένα σε μια απάντηση Υφυπουργού και απολύτως χαρακτηριστικά στοιχεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουλκιώτης.

Ακολουθήστε το radiothiva.gr στο facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι