ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΞεκινάει από 1η Απριλίου το «χαράτσι» στα παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις

Ξεκινάει από 1η Απριλίου το «χαράτσι» στα παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις

Ξεκινάει από 1η Απριλίου το «χαράτσι» στα παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις

Πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς για τις διαγνωστικές εξετάσεις και απεικονιστικό έλεγχο

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024

Σπύρος Πέππας

Από την 1η Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το «χαράτσι» στα παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις, με τους ασθενείς να χρεώνονται για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τον απεικονιστικό έλεγχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις θα χρεώνονται με 1 ευρώ, ενώ για απεικονιστικό έλεγχο (ακτινολογικές εξετάσεις) η χρέωση θα είναι 3 ευρώ.

Ο υφυπουργός Υγείας επισήμανε ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά τη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που παραμένει μετά τη λήξη της πανδημίας, και έχει ως στόχο την επαναφορά αυτών των εξετάσεων στον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκαλύψεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, το «χαράτσι» συνδέεται κυρίως με τη μείωση του clawback και όχι με την επιστροφή των ασθενών στον δημόσιο τομέα.

Το ποσό που θα εισπραττόταν θα αντιστοιχεί σε αιτιολογούμενη συμμετοχή υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν θα αποδίδεται στον Οργανισμό. Συνολικά, τα ποσά αυτά θα προστίθενται ισόποσα από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με στόχο τη μείωση του clawback, δηλαδή της επιστροφής χρηματικού ποσού από τις εταιρείες προς το δημόσιο.