ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΟλοκληρώθηκε το Ρομποτικό Σύστημα Παρακολούθησης Τραπεζικών Κινήσεων - Σπάει το άβατο των θυρίδων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

#TAGS: Εφορία  ΑΑΔΕ 

Ολοκληρώθηκε το Ρομποτικό Σύστημα Παρακολούθησης Τραπεζικών Κινήσεων - Σπάει το άβατο των θυρίδων

Ολοκληρώθηκε το Ρομποτικό Σύστημα Παρακολούθησης Τραπεζικών Κινήσεων - Σπάει το άβατο των θυρίδων

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το νέο ψηφιακό εργαλείο της εφορίας, με την ονομασία Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠ), τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία. Αυτό το εργαλείο θα επιτρέπει την πραγματοποίηση φορολογικών ελέγχων με αυτοματοποιημένες διαδικασίες διασταυρώσεων δεδομένων ανάμεσα σε τραπεζικές καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα.

Το εργαλείο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει πληροφορίες από τις 4 κύριες τράπεζες και αναμένεται να συνδεθεί με τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές μεταξύ ΑΑΔΕ, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων, θα ξεκινήσει η αντιπαραβολή με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι πολίτες στην Εφορία, με στόχο τον εντοπισμό διαδρομών «μαύρου χρήματος».

Το ΕΛΑΕΠ επιτρέπει στους φοροελεγκτές να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια, λαμβάνοντας αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους. Αυτά περιλαμβάνουν από κινητά περιουσιακά στοιχεία έως και ρευστά διαθέσιμα σε θυρίδες τραπεζών και κινήσεις για αποπληρωμές δανείων.

Τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται αυτόματα με τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές αντιφάσεις. Σε περίπτωση μη δικαιολογημένων προσαυξήσεων, το υπερβληθέν ποσό θα υπόκειται σε φορολόγηση με συντελεστή 33%.

Η χρήση του νέου αυτού συστήματος επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία εντοπισμού φορολογικών παραβάσεων, με τη δυνατότητα ολοκλήρωσής της σε εβδομάδες αντί για περίπου 1,5 χρόνο που απαιτούνταν πριν την εφαρμογή του λογισμικού.