ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘωμάς Κιούσης: Στην κρατική αρωγή και ο ελαιώνας των Χωστίων - Προκαταβολές στους παραγωγούς

ΧΩΣΤΙΑ

#TAGS: Θωμάς Κιούσης 

Θωμάς Κιούσης: Στην κρατική αρωγή και ο ελαιώνας των Χωστίων - Προκαταβολές στους παραγωγούς

Θωμάς Κιούσης: Στην κρατική αρωγή και ο ελαιώνας των Χωστίων - Προκαταβολές στους παραγωγούς

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Ξεκίνησαν από 2/4 οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ τις αυτοψίες στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ειδικότερα στα ελαιόδεντρα για να εκτιμηθούν οι ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στα Χώστια Βοιωτίας.

Οι εκτιμητές θα μεταβαίνουν στα αγροκτήματα με τους παραγωγούς που έχουν υποβάλει αιτήσεις, για να διαπιστωθούν οι ζημιές και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, όπως οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και η ύπαρξη γεωργικού εισοδήματος.

Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία από την πλευρά των παραγωγών σε ότι αφορά την επάρκεια του χρόνου, καθώς οι μετακινήσεις των εκτιμητών θα γίνονται προγραμματισμένα, τα κλιμάκια θα ενισχυθούν όπως μαθαίνουμε σε αριθμό το επόμενο διάστημα και θα προσέρχονται στο χωριό καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Βρισκόμαστε όμως μπροστά και σε μια πολύ θετική εξέλιξη:

Από 3 Απριλίου, λάβαμε την αξιόπιστη ενημέρωση, ότι θα καταβληθούν στους πληγέντες παραγωγούς, προκαταβολές για τις ζημιές, επιτέλους και στα Χώστια μέσω της κρατικής αρωγής.

Αυτό σημαίνει όπως έχουμε ξαναπεί, μεγαλύτερα ποσά, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ένταξης και πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του ΕΛΓΑ.

Τα ποσά όπως θα διαπιστώσουν οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους, δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίστοιχα ποσά από τις πυρκαγιές του 2019 και του 2009.

Με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), θα καθοριστεί το σύνολο των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ θετική και ευχάριστη εξέλιξη. Η αδικία της εξαίρεσης με βάση τις αποφάσεις που είχαν εκδοθεί αποφεύγεται, η προσπάθεια δικαιώνεται και αξίζουν τα εύσημα σε όσους συνέβαλαν σε αυτό.

Συνεχίζουμε πάντα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής κάτι που στην περίπτωση των Χωστίων και ηθικό και δίκαιο είναι, καθώς έγιναν στάχτη πάνω από 35.000 στρέμματα και ήταν η τρίτη μεγάλη, καταστροφική πυρκαγιά σε ελαιώνες της τοπικής κοινότητας μέσα σε 14 χρόνια.