ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΘανάσης Σκούμας: Ή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή με το Πρωτοδικείο και τη Θήβα!

Θανάσης Σκούμας: Ή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή με το Πρωτοδικείο και τη Θήβα!

Θανάσης Σκούμας: Ή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή με το Πρωτοδικείο και τη Θήβα!

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο πρώην Δήμαρχος Θηβαίων και Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Σκούμας με άρθρο του καλεί για δράση ενάντια στο σχέδιο νόμου που απειλεί το Πρωτοδικείο Θήβας. Αναδεικνύει τη σημασία του αγώνα και της παράθεσης της αλήθειας, καλώντας τους βουλευτές να αντιταχθούν σθεναρά. Απαιτεί από τους περιφερειαρχικούς παράγοντες να δράσουν, ενώ κατακρίνει τον δήμαρχο για αδράνεια. Κλείνει με έκκληση για ενότητα και αποφασιστικότητα ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμπλέκοντας το μέλλον της Θήβας.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Σκούμα:

Για τη νίκη χρειάζεται αγώνας, παράθεση της αλήθειας και όλων των γεγονότων, και του διακυβεύματος, ανεξάρτητα αν βολεύει ή όχι κάποιους. Δεν ζυγίζουμε κανένα κόστος, ούτε φοβόμαστε την σύγκρουση με την πολιτική εξουσία. ?λλωστε η ίδια η κυβέρνηση δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, παρά μόνο αυτή. Για να εκταμιεύσει 251 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, προς επιχειρηματικούς ομίλους, θυσιάζει το Πρωτοδικείο Θήβας, θέσεις εργασίας, καταστρέφει την κοινωνία της Θήβας. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εξαιρέσει το Πρωτοδικείο Θήβας από το κλείσιμο αλλά δεν το έκανε. ?λλωστε με δική του επιλογή έγινε Κεντρικό Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας το Αγρίνιο, αν και πρωτεύουσα είναι το Μεσολόγγι. Απέναντι στην συνειδητή και εν πλήρη γνώσει αυτού, επιλογή του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να κλείσει το Πρωτοδικείο Θήβας, έχουμε μόνο μία επιλογή: Τον ολομέτωπο αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ας το καταλάβουν όλοι: Ή με τη Θήβα και το Πρωτοδικείο της Θήβας, ή με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ήδη ο βουλευτής της ΝΔ και Θηβαίος δικηγόρος, θα έπρεπε να έχει δηλώσει δημόσια και προς τον Πρωθυπουργό την πλήρη αντίθεση του στο σχέδιο νόμου και ότι δεν θα το ψηφίσει. Δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Θα έπρεπε επίσης να μην μας λέει ότι θα δούμε, τι θα κάνει, αλλά ήδη χθες να έχει δηλώσει τι θα κάνει. Και αυτά που είπε για «τζάμπα μάγκες», μάλλον αφορούν τον ίδιο.

Οι βουλευτές Πούλου και Μουλκιώτης οφείλουν να κάνουν αγώνα κατά του σχεδίου νόμου και όχι απλά δηλώσεις. Πρέπει και αυτοί να πάρουν την ευθύνη και να δεσμευθούν ότι αν τα κόμματα τους, δεν ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία για τα επίμαχα άρθρα, τότε θα παραιτηθούν ή θα ανεξαρτητοποιηθούν από τα κόμματα τους. Και τα κόμματα τους οφείλουν να δηλώσουν δημόσια ότι θα καταψηφίσουν, αφού μάλιστα το ΠΑΣΟΚ -δια στόματος Μιλένας Αποστολάκη- δεν δεσμεύθηκε στην συνάντηση με τη συντονιστική Επιτροπή ότι θα καταψηφίσει. Μόνο το ΚΚΕ εξέφρασε πλήρη αντίθεση και αποδέχθηκε να πράξει όλα τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής.

Και πρέπει επίσης τώρα και χωρίς καμία καθυστέρηση και οι τρεις βουλευτές του νομού, με κοινή δήλωσή τους να ζητήσουν την πλήρη διατήρηση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Θήβας με όλες τις οργανικές θέσεις υπαλλήλων και δικαστών και χωρίς καμία περικοπή αρμοδιότητας τοπική ή υλική, αλλιώς θα πρέπει να δεσμευτούν και να προχωρήσουν σε παραιτήσεις από τις θέσεις που τους εξέλεξε (και) ο λαός της Θήβας. Ή με τη Θήβα ή με τις βουλευτικές τους έδρες.

Ο Περιφερειάρχης Σπανός που χειροκρότησε τον Βορίδη και τον εκθείασε για την τολμηρή μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη μετά τις δηλώσεις του τελευταίου που επιβεβαίωσαν το κλείσιμο του Πρωτοδικείου Θήβας, οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τη Θήβα και να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τώρα την καταστροφή της Θήβας. Αλλιώς είναι ανεπιθύμητος ως εχθρός του λαού της Θήβας. Οι Αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βοιωτίας του Σπανού, ας σταματήσουν να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας κοροϊδεύουν ότι τάχα ο Σπανός με έδωσε το περιφερειακό Πρωτοδικείο, ενώ η Θήβα είχε κανονικό Πρωτοδικείο που το απέκτησε η πόλη με ανυποχώρητο αγώνα πριν από 90 χρόνια. Ας σταματήσουν την κοροϊδία, και να πάρουν σαφή θέση ή με το Σπανό και την κυβέρνηση της ΝΔ, ή με τη Θήβα και το Πρωτοδικείο της. 

Και τέλος ο Δήμαρχος Θήβας, πρέπει να γίνει πιο ενεργός και πιο καθοριστικός και να συγκρουστεί με την κυβέρνηση. Δεν έχει αντιδράσει πολιτικά ως πρώτος θεσμικός παράγων της Θήβας, με την μαχητικότητα, το δυναμισμό και την ένταση που απαιτείται από τις περιστάσεις. Η πόλη κινδυνεύει με αφανισμό. Η δική του στάση και λόγω της κομματικής του ένταξης στο κυβερνών κόμμα είναι ουσιώδης. Χρειάζεται να συγκαλέσει όλες τις δυνάμεις της παράταξης του, να συμμετέχουν ενεργά και να δώσουν την μάχη μέχρι το τέλος. Να συντονίσει το Δήμο, το προσωπικό και κάθε διαθέσιμο μέσο του Δήμου Θηβαίων, αλλά και να προσκαλέσει προσωπικά ο ίδιος, τους φορείς της πόλης ώστε οι κινητοποιήσεις, το Πανθηβαϊκό Συλλαλητήριο, ο αποκλεισμός της Εθνικής οδού να έχουν χιλιάδες στο δρόμο και τον αγώνα.

Και φυσικά αυτό ισχύει και για τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και για όλους και για όλες τους και τις Συμβούλους δημοτικούς και τοπικούς.

Ας συνειδητοποιήσουμε τέλος, όλοι μας, ότι αυτός ο αγώνας και η έκβασή του, θα είναι καθοριστικός για το αύριο της πόλης και των ανθρώπων της.

Η έγκριση και ψήφιση αυτού του σχεδίου, θα εξαφανίσει την μία από τις δύο πιο νευραλγικές υπηρεσίες της πόλης, θα προκαλέσει ερημοποίηση, έναν οικισμό χωρίς υπηρεσίες (αφού μάλιστα προετοιμάζεται και ο υγειονομικός χάρτης με ότι αυτό σημαίνει για το Νοσοκομείο μας) και θα μετατρέψει την ιστορική Θήβα, αποκλειστικά και μόνο σε περιοχή υποδοχής απορριμμάτων, βαρέων, επικινδύνων και άλλων και σε χαβούζα της «πράσινης» ανάπτυξης για να κερδοσκοπούν οι εκλεκτοί του Πρωθυπουργού και του Σπανού και των γύρω από αυτούς και θα καταστρέψει τη Θήβα.       

Ας καταλάβουμε τέλος όλοι μας, ότι η σωτηρία του τόπου μας και της ζωής μας, δεν εξαρτάται από σωτήρες, γιατί έχει αποδειχθεί και αποδεικνύεται και από το θέμα του Πρωτοδικείου Θήβας, ότι οι «σωτήρες» νοιάζονται μόνο για την προσωπική τους σωτηρία και όχι του λαού. Εξαρτάται από μας τους ίδιους, αφού μόνο ο δικός μας αγώνας μπορεί να σώσει το Πρωτοδικείο, την πόλη, τον τόπο μας, και τις ζωές μας!

Καλώ όλους και όλες, νέες και νέους, εργαζόμενους, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, καταστηματάρχες κλπ, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε την ανατροπή αυτής της καταστροφής που μας ετοίμασε η κυβέρνηση. Για να μην καταστραφεί η Θήβα και ο λαός της, μόνη επιλογή μας είναι ο ολομέτωπος μαζικός αγώνας να μην περάσει το σχέδιο νόμου που καταργεί το Πρωτοδικείο Θήβας.

Ή με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή με το Πρωτοδικείο και τη Θήβα!

Θήβα, 11.04.2024

Θανάσης Σκούμας