ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΝα διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Θήβας και να μην υποβαθμιστεί ζητά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας Σωσώ Μανάρα

Να διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Θήβας και να μην υποβαθμιστεί ζητά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας Σωσώ Μανάρα

Να διατηρηθεί το Πρωτοδικείο Θήβας και να μην υποβαθμιστεί ζητά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας Σωσώ Μανάρα

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Μετά την κατάθεση προς διαβούλευση του σχεδίου Νόμου για την ενοποίηση των πρωτοδικείων και την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα κριτήρια που έχουν τεθεί η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας Σωσώ Μανάρα προέβη στην δημοσίευση ενός δελτίου τύπου όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους το Πρωτοδικείο Θήβας πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Ακολουθεί του δελτίο τύπου της κας Μανάρα:

Την 5 Απριλίου 2024 κατατέθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού Δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των Δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό προκρίνεται ως κεντρικό Πρωτοδικείο Βοιωτίας το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς και ως παράλληλο το Πρωτοδικείο Θήβας. Το Πρωτοδικείο ως γνωστόν της Θήβας πληροί όλα τα ορθολογικά και τεχνοκρατικά κριτήρια που είχε εισηγηθεί η Παγκόσμια Τράπεζα στο πόρισμά της αλλά και υιοθέτησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον νόμο 4938/2022 και ιδίως τα άρθρα 2 και 22 αυτού.

Το Πρωτοδικείο Θήβας αποτελεί την μοναδική πανελλαδικά απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά / τεχνοκρατικά κριτήρια αφού όλα τα υπόλοιπα κεντρικά Πρωτοδικεία συγκεντρώνουν την πλειονότητα των κριτηρίων αυτών. Σημειώνεται δε ότι με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκε στην Αιτωλοακαρνανία το Πρωτοδικείο Αγρινίου στο οποίο μάλιστα δεν ανήκουν και 2 φυλακές όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Πρωτοδικείου Θήβας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητώς ότι εξαιρούνται της Ενοποίησης τα Πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει τόσο το Δικαστήριο όσο κυρίως η αντίστοιχη Εισαγγελία σε σχέση με την τοπική Φυλακή.!!!!

Είναι σαφές ότι αυτό συνιστά μια μοναδική και απαράδεκτη παρέκκλιση από τον κανόνα της πιστής τήρησης των αντικειμενικών κριτηρίων τα οποία υιοθετήθηκαν ως τα μόνα ικανά να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της επιτάχυνσης στην Ελληνική Δικαιοσύνη εκπέμποντας επίσης ένα ηχηρό θετικό μήνυμα ανάκαμψης συνολικά για την χώρα και την ανάπτυξη αυτής.

Η επιλογή στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ακολούθησε τα αντικειμενικά / ορθολογικά κριτήρια και συνεπώς η περίπτωση του Πρωτοδικείου Θηβών μπορεί να εκληφθεί μόνο ως μια αρνητική διάκριση σε βάρος της πρώην επαρχίας Θηβών, ως προσβολή των κατοίκων, των εργαζομένων, των φορέων της, ως άγνοια της ιστορίας και του πολιτισμού της τρίτης αρχαιότερης πόλης του κόσμου αλλά κυρίως και πρωτίστως ως περιφρόνηση του Ελληνικού λαού αφού σε καιρούς χαλεπούς χρησιμοποιήθηκαν οι φόροι που με στερήσεις κατέβαλαν στο Ελληνικό Κράτος για να κατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών, προς αξιοποίηση για τις μελλοντικές γενιές. 

Ο κ. Πρωθυπουργός και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πρέπει να αναλογιστούν ότι αυτή η απαράδεκτη παρέκκλιση σε βάρος της πρώην επαρχίας Θηβών (με τις δύο Βιομηχανικές Ζώνες, τα δύο καταστήματα κράτησης, τις δύο δομές υποδοχής προσφύγων, την τεράστια κίνηση και δικαστική ύλη, τις ήδη υφιστάμενες κτιριακές υποδομές, έτοιμες να δώσουν ώθηση στην μεταρρύθμιση και να λειτουργήσουν ως «ατμομηχανή» αυτής σήμερα και όχι κάποτε στο μέλλον και αν) στην ουσία σαμποτάρει την ίδια την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ευαγγελίζεται.

Για αυτό ζητάμε τώρα να Διατηρηθεί το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ως παράλληλο αλλά να παραμείνει ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.!! Για να μην οδηγηθεί σε μαρασμό μια πόλη που έδωσε τα φωτά της στον πολιτισμό και την Ελλάδα με 5.000 χρόνια Ιστορίας!!Μια πόλη με το δεύτερο καλύτερο Μουσείο της Ελλάδας

Η 3η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και μια από τις Αρχαιότερες του κόσμου!!Η ΚΑΔΜΕΙΑ ΠΟΛΗ!!για την οποία ο Σοφοκλής αναφέρει:

«Μου μιλάς για την Θήβα τις επτάστομες Πύλες που εκεί μονάχα γεννούν οι θνητές Θεούς»

ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΝΑΡΑ-ΜΑΥΡΑΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΗΒΑΣ