ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Η «χρυσή τομή» ξεκούρασης και προπόνησης των ερασιτεχνών, το καλοκαίρι!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Ποδόσφαιρο  Γιώργος Αγγέλου 

Γιώργος Αγγέλου: Η «χρυσή τομή» ξεκούρασης και προπόνησης των ερασιτεχνών, το καλοκαίρι!

Γιώργος Αγγέλου: Η «χρυσή τομή» ξεκούρασης και προπόνησης των ερασιτεχνών, το καλοκαίρι!

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό , το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο , με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ....

Από τον Γιώργο Αγγέλου 

Η «χρυσή τομή» ξεκούρασης και προπόνησης των ερασιτεχνών, το καλοκαίρι!

Σε όλη την επικράτεια, σιγά -σιγά τελειώνει η σεζόν, για τους περισσότερους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Από κει και μετά , δυστυχώς η πλειοψηφία σταματάει απότομα την προπόνηση , πράγμα που δεν είναι το καλύτερο για αυτούς και την υγεία τους και είναι βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου, ο κάθε ερασιτέχνης, αυτό, ''θα το βρει μπροστά του'' .

Είναι γεγονός ότι οι δουλειές των ερασιτεχνών ειδικά στην επαρχία, είναι δύσκολες, σκληρές, με περίεργα πολλές φορές ωράρια και κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

Ανάλογα την περιοχή και το νομό που καθένας από αυτούς διαμένει, οι εποχιακές ασχολίες, οι υποχρεώσεις και οι κύριες επαγγελματικές τους απασχολήσεις , δεν τους αφήνουν, πολλά περιθώρια για να γυμναστούν.

Ο μεγάλος χρόνος αποχής από τις προπονήσεις όμως, οδηγεί τον ποδοσφαιριστή, σε μείωση της φυσικής του κατάστασης, που στις περισσότερες των περιπτώσεων τον γυρίζει στο αρχικό στάδιο.

Ο όγκος και η ένταση των προπονήσεων ανεβαίνουν ''ξαφνικά'', όταν ξεκινά η προετοιμασία για τη νέα σεζόν , αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού , επηρεάζοντας έτσι την απόδοση του ποδοσφαιριστή, στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, η οποία θα έχει ''σκαμπανεβάσματα'' .

Και οι τραυματισμοί, μπορεί πολλές φορές να μην έρχονται στην αρχή της σεζόν , αλλά σε βάθος χρόνου.

Κα ψάχνονται όλοι να βρουν, γιατί ''βγήκε'' τραυματισμός, παρότι ο παίκτης ανταπεξείλθε θετικά στην πιεστική προετοιμασία και στα πρώτα επίσημα ματς.

Σε κανέναν δεν πάει το μυαλό όμως, ότι αυτό , μπορεί να οφείλεται στην αποχή που είχε προηγηθεί από το καλοκαίρι, απλά τώρα η κόπωση συσσωρεύτηκε και κάποια στιγμή , ο αθλητής ''έσκασε'' .   

Ο ποδοσφαιριστής ανεξαρτήτως επιπέδου, το σίγουρο είναι ότι έχει ανάγκη να περάσει λίγες εβδομάδες, μακριά από την ομάδα του , τη ρουτίνα των αποδυτηρίων και γενικότερα το ποδόσφαιρο και να κοιτάξει την ψυχολογική του χαλάρωση και την πολύ πιο συχνή επαφή με τους φίλους του και το οικείο του περιβάλλον.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν για λίγο καιρό και αυτοί οι παίκτες, που είναι μαθητές, για να ηρεμήσουν από την πνευματική κόπωση που φτάνει στο αποκορύφωμά της, την περίοδο των εξετάσεων .

Θα πρέπει όμως παράλληλα να βρεθεί η χρυσή τομή ξεκούρασης και προπόνησης τουλάχιστον, για την συντήρηση των φυσικών ικανοτήτων .

Επίσης,   την καλοκαιρινή περίοδο, είναι πολύ κομβικό , οι ερασιτέχνες να προσέξουν πάρα πολύ την διατροφή τους και τη ζωή τους, για λόγους γενικής υγείας, αλλά και για να μην βάλουν περιττά κιλά.

Δεν έχει κανένα νόημα , να μπει ένας παίκτης στην προετοιμασία της ομάδας του και να μην ευχαριστηθεί την διαδικασία της .

Αντί όμως ο παίκτης να σκέφτεται το ποδόσφαιρο και το πως θα γίνεται κάθε μέρα καλύτερος, βασανίζει το μυαλό του , στο πως θα ρίξει στην προετοιμασία τα κιλά που πήρε το καλοκαίρι, λόγω απραξίας. Μιλάμε δηλαδή καθαρά για ''πισωγύρισμα''. Η προετοιμασία μιας ομάδας, δεν μπορεί να μεταβάλλεται σε ''κέντρο αδυνατίσματος''. Η προετοιμασία δεν γίνεται για να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά. Γίνεται για να δουλέψει ο προπονητής με την ομάδα, πάνω στο ''μοντέλο παιχνιδιού'', που θα εφαρμόσει η ομάδα, μέσα στη σεζόν.

Χρειάζεται λοιπόν, στην μεταβατική περίοδο, ένας ερασιτέχνης που σεβεται τον εαυτό του και αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει , να ζητήσει οδηγίες και συμβουλές από ειδικούς όπως οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής και να μην σταματήσει την καλοκαιρινή περίοδο, να προπονείται . Ακόμα και ένα απλό κολύμπι ή ένα σχετικά γρήγορο περπάτημα, είναι κέρδος, είναι κίνηση, αρκεί να μην γίνεται, ''μια φορά στο τόσο''

Όλοι ξέρουμε ότι η φυσική κατάσταση, δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται.

Και δεν είναι μόνο η φυσική κατάσταση.

Την καλοκαιρινή περίοδο , είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να βελτιωθούν αδυναμίες και σε τεχνικό επίπεδο, ειδικότερα σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, που είναι ''φρόνιμο'', να δουλεύουν ατομικά .

Επίσης η περίοδος αυτή, προσφέρεται και για την ενασχόληση και με άλλα ωραία αθλήματα, που μπορεί να σε κρατήσουν σε μια πολύ καλή αγωνιστική και ψυχική ισορροπία.

Αθλητές που προπονούνται το καλοκαίρι χωρίς υπερβολές , έχουν με το πέρασμα του χρόνου ,καλύτερη υγεία, όλο και καλύτερη απόδοση, λιγότερους τραυματισμούς και λιγότερη κούραση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο επίπονη και αν είναι αυτή . 

Η πλήρης αποχή, από τις αθλητικές δραστηριότητες το καλοκαίρι, είναι καταστροφική για έναν αθλητή και ειδικά στον ερασιτέχνη, που δεν έχει την κατάλληλη προπονητική υποδομή. Όταν έχεις την κατάλληλη υποδομή , επανέρχεσαι σχετικά πιο γρήγορα και πιο ομαλά. Όταν όμως δεν την έχεις και ξεκινήσεις με την ομάδα σου προετοιμασία, κάθε μέρα θα είσαι κακοδιάθετος, ''πιασμένος'' , με τη θλάση ''να παραμονεύει''.  

Όλοι λοιπόν οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές , είναι πολύ σημαντικό να δουν την προπόνησή τους στην καλοκαιρινή περίοδο με ''άλλο μάτι'' και πάντα όπως είπαμε, χωρίς υπερβολές γιατί υπάρχουν και αυτές με τα 3 και 4 ματς την εβδομάδα 5Χ5 ή 7Χ7, που πάνε και παίζουν αρκετοί σε τουρνουά, στο πλαστικό χόρτο. Δεν χρειάζονται τόσα πολλά. ''Παν μέτρον άριστον''! 

Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνουμε όλοι, ότι αν θέλεις να είσαι αθλητής , είσαι όλο το χρόνο και όχι περιστασιακά .

Ώρες για προπόνηση βρίσκονται , αρκεί να το θέλεις πραγματικά ! Η μέρα έχει 24 ώρες, η εβδομάδα έχει 168 ώρες . Δεν νομίζω ότι δεν μπορούν να βρεθούν ούτε 3 ώρες σύνολο την εβδομάδα , για να ασχοληθεί κάποιος με τον αθλητισμό , που αν μη τι άλλο, θωρακίζει την Υγεία!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'