ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΟμιλία στη Σχολή Γονέων Ι.Ν. Αγίου Ρηγίνου Λεβαδειάς με θέμα «Είμαι «αρκετός» γονιός για το παιδί μου»

ΛΙΒΑΔΕΙΑ

#TAGS: Εκκλησία  Λιβαδειά 

Ομιλία στη Σχολή Γονέων Ι.Ν. Αγίου Ρηγίνου Λεβαδειάς με θέμα «Είμαι «αρκετός» γονιός για το παιδί μου»

Ομιλία στη Σχολή Γονέων Ι.Ν. Αγίου Ρηγίνου Λεβαδειάς με θέμα «Είμαι «αρκετός» γονιός για το παιδί μου»

Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, έκανε γνωστό πως μέσα στα πλαίσια της Σχολής Γονέων του Ιερού Ναού Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, έλαβε χώρα η 5η Συνάντηση, για την φετινή ποιμαντική χρονιά, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, το απόγευμα, με προσκεκλημένη ομιλήτρια την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας παιδιού, εφήβου και οικογένειας κ. Ελίνα Τρωγάδα, η οποία ανέπτυξε το θέμα : «Είμαι “αρκετός” γονιός για το παιδί μου».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, από την εισήγηση της κ. Τρωγάδα, αναφέρθηκαν τα εξής:

«Η ερώτηση είμαι αρκετά καλός γονιός για το παιδί μου, φαντάζει πολύ βαριά και πολύπλοκη. Κανείς δεν θέλει να νιώσει πως βλάπτει κάποιον που εκτιμά και αγαπά τόσο πολύ όσο το παιδί του. Έτσι, όταν τελικά απροσδόκητα καταλήξει να το νιώθει, αισθάνεται ένοχος. Ένα πρώτο βήμα προς τη διαχείριση της γονεϊκής ενοχής είναι ο γονιός να αφήσει πίσω του την εικόνα του τέλειου γονιού, αφού ο τέλειος γονιός δεν υπάρχει, και να πιστέψει στον αρκετά καλό γονιό.

Ο αρκετά καλός γονιός αποτελεί ένα ρόλο ρεαλιστικό και αναφέρεται στο γονιό ο οποίος αποδέχεται όλες τις πλευρές του εαυτού του καθώς και το γεγονός ότι είναι φυσιολογικό και επιτρεπτό να έχει αντιφατικά συναισθήματα προς το παιδί του. Ο αρκετά καλός γονιός είναι λιγότερο ενοχικός γιατί γνωρίζει ότι η αγάπη προς το παιδί του δεν ακυρώνεται αλλά και γιατί έχει αποδεχτεί ότι μέσα από τα λάθη που κάνει, μαθαίνει. ?λλωστε τα λάθη κάθε ρόλου είναι και τα στοιχεία που τον βοηθούν να εξελιχθεί. Το σημαντικότερο ως γονείς είναι να επικεντρωθείτε στο πως …. Δεν έχει σημασία πόσο αγαπάμε τα παιδιά μας … αλλά πως… τι τρόπο ανατροφής ακολουθούμε… Εξάλλου η αγάπη επιστρέφεται…

Η απόφαση να κάνεις παιδί είναι πραγματικά βαρυσήμαντη. Αποφασίζεις ν’ αφήσεις την καρδιά σου να κυκλοφορεί έξω από το σώμα σου για πάντα (Elizabeth Stone)».

Ακολούθησε ζωηρός διάλογος με αρκετά ερωτήματα προς την εισηγήτρια. «Οφείλουμε πολλές ευχαριστίες στην κ. Ελίνα Τρωγάδα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και με την εμπεριστατωμένη εισήγησή της προσέγγισε επιτυχώς το θέμα. Ευελπιστούμε ότι όλες οι εισηγήσεις που αναπτύσσονται, κατά τη διάρκεια του επιτυχημένου θεσμού της Σχολής Γονέων του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, από τους διακεκριμένους ομιλητές-επιστήμονες, υπό την αιγίδα του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, θα αποτελέσουν ένα εφαλτήριο για προβληματισμό των γονέων για την περαιτέρω στάση τους κατά την αγωγή των παιδιών.» ανέφερε στο τέλος της ανακοινώσεως η Σχολή Γονέων του Ιερού Ναού Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας.