ΑρχικήΑθλητικάΓιώργος Αγγέλου: Μην δυσανασχετείτε σε «εναλλαγές θέσης» του παιδιού, από τον προπονητή!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

#TAGS: Γιώργος Αγγέλου  Ποδόσφαιρο 

Γιώργος Αγγέλου: Μην δυσανασχετείτε σε «εναλλαγές θέσης» του παιδιού, από τον προπονητή!

Γιώργος Αγγέλου: Μην δυσανασχετείτε σε «εναλλαγές θέσης» του παιδιού, από τον προπονητή!

Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Σπύρος Πέππας

Το radiothiva.gr και η εφημερίδα «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», φιλοξενούν την στήλη «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ» κάθε Παρασκευή με αρθρογραφία που θα αφορά το αναπτυξιακό, το ερασιτεχνικό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με συνεργάτη τον Βοιωτό προπονητή Γιώργο Αγγέλου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το περιβάλλον ενός νεαρού ποδοσφαιριστή και κυρίως οι γονείς, δυσανασχετούν έντονα, όταν βλέπουν τον προπονητή των μικρών ηλικιών, να αλλάζει θέσεις στο παιδί τους, μέσα στο γήπεδο.

Η ημιμάθεια όμως, είναι χειρότερη της αμάθειας.

Οι νεαροί παίκτες πριν την ωριμότητα, δεν πρέπει να ''κλειδώνονται'' σε μια και μόνο θέση, μέσα στο γήπεδο.

Πολλοί παίκτες αναπτύσσονται σωματικά και πνευματικά και μετά τα 12 έτη.

Πρέπει να ρωτάμε τα παιδιά ,ποιος είναι ο αγαπημένος τους μεγάλος παίκτης και πως τον βάζουν στο μυαλό τους, στο ρόλο που έχουν οι ίδιοι στην μικρή τους ομάδα, προσπαθώντας να τους παρέχουμε την εμπειρία, ενώ ακόμα μαθαίνουν το παιχνίδι.

Για όσους παρακολουθούν ηλικιακές ομάδες 14+, μην το θεωρείτε δεδομένο ότι ήρθε η ώρα ώστε να τοποθετηθούν τα παιδιά , σε μία μόνιμη θέση. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και όσοι διαβάσουν κάποιες αυτοβιογραφίες μεγάλων ποδοσφαιριστών, θα εκπλαγούν, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Στην πορεία -για παράδειγμα-, μπορεί να συναντήσουμε κάποιον νεαρό παίκτη, που είναι πολύ καλός μέσα στην αντίπαλη περιοχή, καλός στον ψηλό παιχνίδι, να παίζει καλά τεχνικά με την μπάλα και να παίρνει εξαιρετικές αποφάσεις όταν πιέζεται, από τους αμυντικούς, αλλά να σκοράρει δύσκολα.

Μπορεί τα επόμενα χρόνια, αυτός ο ίδιος παίκτης, να έχει αλλαγές στο σώμα του και στην εξέλιξη του γενικότερα και επειδή ένας προπονητής ''είδε'' ότι σαν επιθετικός δεν είχε το χάρισμα του σκόρερ, τον γύρισε στην άμυνα και αυτόματα, αυτός ο ίδιος παίκτης, να δείχνει πλέον ότι είναι, ένας εμπνευσμένος ηγέτης στο χτίσιμο του παιχνιδιού από την άμυνα, με πολλές οργανωτικές ικανότητες στο παιχνίδι… Οπότε, ποτέ δεν ξέρεις!

Η συνομιλία με τους νεαρούς παίκτες στην αρχή της σεζόν, είναι επιτακτική ανάγκη για να γνωρίζουμε τις ελπίδες και τις δυνατότητές τους ως παίκτες, ώστε να τους προετοιμάσουμε το ταξίδι τους, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η συνηθισμένη σεζόν που ακολουθεί των 9-10 μηνών, παρέχει αρκετό χρόνο για να αξιολογήσουμε μια ομάδα παικτών που μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές ικανότητες, που να αξίζει όμως να διερευνηθούν μιας και μιλάμε για αναπτυξιακές ηλικίες.

Το ποδόσφαιρο 5Χ5 για παράδειγμα που οι Ισπανοί το έχουν βαφτίσει futsal, είναι ένα τέλειο περιβάλλον για νεαρούς παίκτες (5-10 ετών) για να βιώσουν, την γρήγορη σκέψη, το οδήγημα της μπάλας, το τρέξιμο με αυτήν, το πλεονέκτημα των πολυάριθμων επαφών λόγω χώρου και την ευκαιρία να κινηθούν όπου θέλουν, τρέχοντας να ξανακερδίσουν την μπάλα όταν την χάσουν, μπαίνοντας και σε μονομαχίες.

Θα πρέπει παράλληλα να σημειώσουμε ότι μέχρι και το Παιδικό ηλικιακό όριο, κανένα παιδί δεν έχει σταθερή θέση και δοκιμάζεται σε αρκετές, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η ιδανικότερη για να εξελιχθεί και να μπορέσει να δώσει περισσότερα.

Για παράδειγμα: ένα δεξί εξτρέμ μπορεί να βρεθεί εσωτερικά στα χαφ, έναν αριστερό μπακ στη θέση του αριστερού στόπερ, είτε σε 3άδα, είτε σε 4άδα και ούτω καθεξής.

?λλωστε, με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν και τα ίδια τα παιδιά να παίζουν σε διαφορετικούς χώρους , οπότε και καλύτερη αντίληψη του αγωνιστικού χώρου έχουν και κατανοούν καλύτερα το παιχνίδι. Είναι σημαντικό θέμα, ένα παιδί να αγωνίζεται σε διαφορετικές θέσεις. Είναι καλό και μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί καλύτερα ρόλους, υποχρεώσεις και τις διαφορές σε διάφορους τομείς του γηπέδου.

Θα του δώσει εμπειρίες που θα χρειαστεί μελλοντικά, θα το βοηθήσει να κατανοήσει την δυναμική και τη γνώση όλων των θέσεων, την αξία της δημιουργίας , της ομαδικότητας, ακόμα και της ενσυναίσθησης.

Έτσι πρέπει να γίνεται η προσπάθεια στις ηλικίες 12-14 ετών τουλάχιστον, για να δημιουργηθεί όσο γίνεται ''σφαιρικά'' ένα παιδί, με πλούσιο κινητικό και τεχνικό ''ρεπερτόριο'', όπως απαιτούν οι συνθήκες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Και μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: κάθε παιδί πρέπει να το ρωτάμε , σε ποια θέση κατά την άποψή του, πιστεύει εκείνο, ότι αποδίδει καλύτερα. Κάθε νεαρό παίκτη, το πρώτο που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι πως θα τον έχουμε καθημερινά χαρούμενο και μετά όλα τα άλλα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B'