ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΣτο Δίστομο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την 80η επέτειο Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου

ΔΙΣΤΟΜΟ

#TAGS: ΠτΔ  Δίστομο 

Στο Δίστομο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την 80η επέτειο Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου

Στο Δίστομο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την 80η επέτειο Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024

Γιώργος Πέππας

 

Παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός ?μυνας Νίκος Δένδιας ενώ το παρών έδωσε και ο αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας.

Στη δήλωση της η κα Κατερίνα Σακελλαροπουλου τόνισε ότι η θηριωδία του Διστόμου πληγώνει τη συλλογική μνήμη και η μόνη τιμή στα θύματα της σφαγής των Δίστομιτών είναι η επαγρύπνηση ενάντια σε κάθε απόπειρα αναβίωσης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ο υπουργός ?μυνας τόνισε ότι οι γερμανικές επανορθώσεις και η επιστροφή του κατοχικού δανείου αποτελούν διεκδικήσεις ισχυρές ενώ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών χαρακτήρισε συλλογική προσβολή την ανάδειξή νεοναζιστικών κομμάτων καλώντας τους λαούς της Ευρώπης να δώσουν την απάντηση υιοθετώντας την τακτική της Ελλάδας έναντι της χρυσής αυγής.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά την τέλεση του αρχιερατικού μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο των θυμάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σφαγή του Διστόμου πληγώνει βαθιά τη συλλογική μας μνήμη. Μόνη τιμή και δικαίωση των αδικοχαμένων θυμάτων της ναζιστικής αυτής θηριωδίας είναι η συνεχής εγρήγορση και αντίσταση ενάντια σε κάθε απόπειρα αναβίωσης φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων, στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη. Η θωράκιση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση της ελευθερίας. Και η επιμονή μας στον αγώνα για την επανόρθωση των οφειλών από το γερμανικό κράτος προς την Ελλάδα για το απαράγραπτο αυτό έγκλημα».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά.

 

Στο Δίστομο παρευρέθηκαν πάρα πολλά μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές του νομού Βοιωτίας, συγκεκριμένα ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Λ. Κτιστάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κ. Γ. Μουλκιώτης, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γ. Πούλου, ενώ αποστάλθηκε και στρατιωτικό άγημα από το ΚΕΠΒ Θήβας.

Επίσκεψη στο Δίστομο

 

Επίσκεψη στο Δίστομο

Επίσκεψη στο Δίστομο

Επίσκεψη στο Δίστομο