ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Πούλου: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης του προγράμματος νέας επιχειρηματικότητας ΔΥΠΑ»

ΒΟΙΩΤΙΑ

(copyright: Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας...)

Γ. Πούλου: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης του προγράμματος νέας επιχειρηματικότητας ΔΥΠΑ»

Γ. Πούλου: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης του προγράμματος νέας επιχειρηματικότητας ΔΥΠΑ»

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024

Γιώργος Πέππας

Η Βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου ζητάει εξηγήσεις για την «απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης του προγράμματος της ΔΥΠΑ για τη νέα επιχειρηματικότητα σε όλους τους ωφελούμενους, μολονότι οι αιτήσεις τους είχαν ήδη εγκριθεί από τον Δεκέμβριο 2023.»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την

κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της επιδότησης του προγράμματος νέας επιχειρηματικότητας ΔΥΠΑ»

Τον Οκτώβριο 2023 ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

Η δράση αφορούσε στην ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει από 01/01/2022 έως και 16/10/2023, πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.

Η επιχορήγηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της δράσης από τη ΔΥΠΑ, ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί ως εξής: 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή στο πρόγραμμα και 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή στο πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο ποσό των 28.120.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020.

Τον Δεκέμβριο του 2023 αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ τα αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων χρηματοδότησης και τον Φεβρουάριο του 2024 αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των ενστάσεων και οι συμπληρωματικοί πίνακες ωφελούμενων του προγράμματος.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν πολλοί δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις είχαν ήδη εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και ενώ έχει μεσολαβήσει χρονικό διάστημα πλέον ων έξι μηνών από την έναρξη ή από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή στο πρόγραμμα, δεν έχουν λάβει ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη δόση της επιχορήγησης, σε αντίθεση με τους όρους της ίδιας της προκήρυξης του προγράμματος.

Επειδή, η καταγγελλόμενη καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης στους ωφελούμενους του προγράμματος νέας επιχειρηματικότητας προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει οι νέοι άνεργοι, οι οποίοι βασίστηκαν σε αυτήν την επιδότηση για να κάνουν μια νέα αρχή,

Επειδή, ματαιώνεται ως εκ τούτου στην πράξη ο ίδιος ο σκοπός του προγράμματος, καθώς μέχρι να γίνει η καταβολή, για πολλές νέες επιχειρήσεις θα είναι ήδη πολύ αργά,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.Για ποιον λόγο παρατηρείται η απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης του προγράμματος νέας επιχειρηματικότητας ΔΥΠΑ σε όλους τους δικαιούχους;

2.Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα, ώστε να λυθούν τα όποια προβλήματα γραφειοκρατικής ή τεχνικής φύσεως και να καταβληθεί άμεσα η επιδότηση του προγράμματος νέας επιχειρηματικότητας ΔΥΠΑ σε όλους τους δικαιούχους, όπως έπρεπε να έχει ήδη γίνει;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Παππάς Νικόλαος

Γαβρήλος Γεώργιος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Κόκκαλης Βασίλειος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Χρηστίδου Ραλλία

Σαρακιώτης Ιωάννης