ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΟι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλουν κυβέρνηση: Ζητούν άμεση οικονομική στήριξη και επίλυση των προβλημάτων

Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλουν κυβέρνηση: Ζητούν άμεση οικονομική στήριξη και επίλυση των προβλημάτων

Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλουν κυβέρνηση: Ζητούν άμεση οικονομική στήριξη και επίλυση των προβλημάτων

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό και ζητούν άμεση οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για κάθε μήνα χαμένου εισοδήματος. Μετά από 64 ημέρες χωρίς εισόδημα, καταγγέλλουν καθυστερήσεις σε προγράμματα απασχόλησης και αποτυχία της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, απαιτώντας συγκεκριμένες λύσεις.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

Απολυμένοι ΛΑΡΚΟ, καλούν Κυβέρνηση:

Σταματήστε τον εμπαιγμό.

Βάλτε στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ 1000 ευρώ για κάθε μήνα χαμένου εισοδήματος.

Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Εσείς μιλήσατε για «εξασφάλιση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων στις εργολαβίες».

Πέρασαν 64 ημέρες που:

1. Οι οικογένειες των απολυμένων και οι τοπικές κοινωνίες βουλιάζουν στην απόγνωση του χαμένου εισοδήματος. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι σχολές και οι δραστηριότητες των παιδιών έχουν ξεκινήσει. Τα δάνεια κοκκινίζουν, οι λογαριασμοί μένουν απλήρωτοι.

2. Τα προγράμματα απασχόλησης για τους 55- έχουν κολλήσει, ακόμη και αυτοί που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα, θα τους καταβληθεί μισθός τον Νοέμβριο.

3. Ο υποψήφιος νέος ιδιοκτήτης απέσυρε το ενδιαφέρον και με τις «πλάτες» της κυβέρνησης δεν έχει καταβάλει την εγγυητική των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η απόφαση του ΣτΕ έκλεισε σχεδόν ένα έτος αναμονής. Η Κυβέρνηση έκλεισε την ΛΑΡΚΟ, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλείας απέναντι σε ένα πιθανό βιομηχανικό «ατύχημα».

4. Η Κυβέρνηση έκανε τις διακοπές της έχοντας πάρει την δέσμευση για επίλυση των προβλημάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου. ?λλα «μην τον είδατε τον Παναή».

5. Στην συνέχεια είπε «τα ωραία της» στην ΔΕΘ, μίλησε για «ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, για ανάπτυξη της βιομηχανίας και μεταποίηση, για εξωστρέφεια» κτλπ, όμως την ΛΑΡΚΟ, την μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδερονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία το προϊόν παραγωγής ήταν 100% εξαγώγιμο και προσφέρεται για μεταποίηση τεράστιας προστιθέμενης αξίας, την έκλεισε.

Η ανοχή στον εμπαιγμό της Κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε περιθώριο. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 19/9/24 στις 10.00 πμ θα βρίσκονται στο Υπουργείο Εργασίας και στις 13.00 μμ στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εξαντλώντας κάθε περιθώριο ουσιαστικού διαλόγου και επίλυσης των προβλημάτων, καλούμε τα Υπουργεία να ορίσουν τους υπεύθυνους που θα μας ενημερώσουν και θα δεσμευτούν με συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα μας καταβάλουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα χαμένου εισοδήματος και πότε θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των συνολικών προβλημάτων.

Κλείσαμε δύο Μήνες χωρίς εισόδημα, με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που δεν έχουν λάβει ούτε το επίδομα ανεργίας. Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την ένταξη των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ στα αντίστοιχα προγράμματα.

Εμείς πρόταση για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την διασφάλιση όλων των εργαζομένων είχαμε και έχουμε. Η Κυβέρνηση παρουσίασε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ ως « βιώσιμη λύση» και τα προγράμματα ως «εξασφάλιση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».

Έχει υποχρέωση να τηρήσει αυτά που η ίδια δεσμεύτηκε και εάν δεν μπορεί, έχει την υποχρέωση να μας πει ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε αυτά που λέει.

Μετά την επίσκεψη των διοικητικών συμβουλίων στα αρμόδια Υπουργεία, θα υπάρξουν Γενικές συνελεύσεις όπου συλλογικά θα εκτιμήσουμε τα τυχόν νέα δεδομένα και ανάλογα θα αποφασίσουμε.

Ο αγώνας για την επιβίωση των οικογενειών μας, για να μην μαραζώσει ο τόπος μας καθώς και για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζεται.