ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΕ.Κ.Θήβας: «Όχι στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας»

Ε.Κ.Θήβας: «Όχι στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας»

Ε.Κ.Θήβας: «Όχι στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας»

«Η πιστοποίηση των τίτλων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων υπό δημόσιο έλεγχο»

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Το Ε.Κ.Θήβας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ασκεί δριμύτατη κριτική προς την κυβέρνηση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως «παραμονές Χριστουγέννων και εν μέσω πανδημίας και γενικού lockdown, αντί να λάβει σοβαρά μέτρα προστασίας για την υγεία και την εργασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία, «σαν τον κλέφτη» πέρασε από το παράθυρο – με το Ν. 4713/2020 – την εξίσωση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων ιδιωτικών Κολεγίων τριετούς φοίτησης και αμφιλεγόμενης ποιότητας, με αυτή των αποφοίτων ΑΕΙ που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις και απόκτησαν τίτλους σπουδών μέσα από τετραετή και πενταετή ανώτατη εκπαίδευση».

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από την πιο ανάλγητη και εκδικητική κυβέρνηση, που γνώρισε η χώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης, έχουμε δει την ψήφιση αντεργατικών νόμων και έχουμε βιώσει τη λήψη αντιδημοκρατικών αποφάσεων, που ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες, από καθεστώτα άλλων εποχών, δεν έχουν εφαρμοστεί.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας ακάθεκτη την ίδια πολιτική «εξυπηρέτησης συμφερόντων σε βάρος του συνόλου» σε όλους τους τομείς, παραμονές Χριστουγέννων και εν μέσω πανδημίας και γενικού lockdown, αντί να λάβει σοβαρά μέτρα προστασίας για την υγεία και την εργασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία, «σαν τον κλέφτη» πέρασε από το παράθυρο – με το Ν. 4713/2020 – την εξίσωση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων ιδιωτικών Κολεγίων τριετούς φοίτησης και αμφιλεγόμενης ποιότητας, με αυτή των αποφοίτων ΑΕΙ που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις και απόκτησαν τίτλους σπουδών μέσα από τετραετή και πενταετή ανώτατη εκπαίδευση καθώς και την μείωση του αριθμού των εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων και σχολών των δημοσίων ΑΕΙ, με σκοπό να οδηγήσει ακόμη περισσότερους φοιτητές στα ιδιωτικά κολέγια, αποσκοπώντας στην εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα δημόσια πανεπιστημιακά πτυχία.

Έτσι ο κίνδυνος για την έκδοση χιλιάδων παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με ψεύτικα και ακριβοπληρωμένα «εικοσάρια» είναι πλέον ορατός και οι συνθήκες ανισονομίας για τα εκατομμύρια των μαθητών –κυρίως λαϊκών οικογενειών- που φοιτούν στα δημόσια σχολεία, προκαλούν το κοινό αίσθημα ενώ παράλληλα είναι αξιοσημείωτο ότι το «άριστα 20» ενός απολυτηρίου πριμοδοτείται σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και εξασφαλίζει στον κάτοχο μεγάλες πιθανότητες διορισμού στο δημόσιο. Τα πλαστά «άριστα» στους ολίγους πλήττουν κάθε έννοια αξιοκρατίας και ναρκοθετούν το μέλλον των παιδιών των εργαζόμενων, των μη προνομιούχων.

Το Ε.Κ.Θ. συντασσόμενο με την πρόταση της ΟΙΕΛΕ και με το σύνολο του εργατικού κινήματος για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, τάσσεται ξεκάθαρα κατά της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης ζητώντας την κατάργηση της διεκδικώντας τουλάχιστον, για λόγους διασφάλισης της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της ισονομίας ανάμεσα σε όλους τους μαθητές – ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης – η πιστοποίηση των τίτλων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να γίνεται υπό δημόσιο έλεγχο.