ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Μητροπολίτης Γεώργιος στο «Ράδιο Θήβα» - «Πάνε να ρίξουν την ευθύνη στην εκκλησία»

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος στο «Ράδιο Θήβα» - «Πάνε να ρίξουν την ευθύνη στην εκκλησία»

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος στο «Ράδιο Θήβα» - «Πάνε να ρίξουν την ευθύνη στην εκκλησία»

«Ξέχασαν» τα γλέντια με 2.000 άτομα στη Βοιωτία - «Αστυνομικοί Διευθυντές πίεσαν και απείλησαν τους ιερείς»

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος, μίλησε στο «Ράδιο Θήβα», για την κριτική που δέχτηκε η εκκλησία της Βοιωτίας από αθηναϊκή δημοσιογραφική ιστοσελίδα, αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων και το lockdown στη Βοιωτία.

Ο Μητροπολίτης αρχικά ευχήθηκε, «δύναμη και υγεία, κουράγιο, υπομονή, να περάσουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και ελπίζουμε, πρώτα ο Θεός, με την χάρη του και το εμβόλιο να διορθωθεί η κατάσταση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δημοσίευμα από το «Πρώτο Θέμα», υπογραμμίζοντας πως «είμαι πολύ στεναχωρημένος και λυπημένος από εχθές, διότι δεν ξέρω για ποιος σκοπούς δημιουργούν αυτή την ατμόσφαιρα, όταν η εκκλησία από την αρχή υιοθέτησε τα μέτρα, τα εφαρμόζει, τα τηρεί. Έφαγε πάρα πολύ σκληρή κριτική από πάρα πολλούς, και από τα μέλη της από πιστούς, όμως ξέρετε διαφορετικές τοποθετήσεις υπάρχουν σε όλους τους χώρους, και όμως επιμένει να προασπίζει την συνολική υγεία των ανθρώπων, πιστών και απίστων, την ψυχική υγεία και την σωματική γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ισορροπία στη ζώη μας.»

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο γεγονός πως «Έχουμε πάρα πολύ πίεση αυτό το καιρό, οι άνθρωποι έχουν στερηθεί τις προσωπικές τους ελευθερίες» αλλά και ότι οι άνθρωποι «ζητάνε μια ανάσα, μια χαραμάδα, λίγο οξυγόνο πνευματικό, να χαρούν, και αυτό το είδαμε με πάρα πολλούς τρόπους να προσπαθούν να το βιώσουν.»

«Σε άλλους χώρους δεν υπάρχει διασπορά; Ξεχάσαμε άλλα γεγονότα;» - Γλέντια με 2.000 άτομα

Όσο αφορά το δημοσίευμα από το «Πρώτο Θέμα» σχολίασε, «Τι θέλουν να πουν όταν λένε «Γιατί μπήκε σε σκληρό lockdown η Βοιωτία» και από κάτω εορτασμός των Θεοφανείων και παραβίαση των μέτρων. Αυτό δεν είναι μια κακοήθεια και ψευδής είδησης; Σε άλλους χώρους δεν υπάρχει η διασπορά; Κοροϊδευόμαστε; Ξεχάσαμε άλλα γεγονότα; Πρόσφατα, το καλοκαίρι, γλέντια με 2.000, πόσοι ήταν, και τώρα προσπαθούμε να τα ρίξουμε όλα στην εκκλησία; Και από την άλλη, στο δημοσίευμα, λέει ότι εγώ τέλεσα την Θεία λειτουργία στον Μητροπολικό μας ναό, ωστόσο κάποιοι ιερείς απέφυγαν να φορέσουν μάσκες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν ούτε οι αποστάσεις. Δεν υπάρχει αυτού του πράγματος τίποτα αναληθέστερο, διότι θα έπρεπε να ξέρουν οι κύριοι που δημοσιεύουν ότι η κάθε ΚΥΑ που δημοσιεύεται που αφορά τη Θεία Λατρεία, λέει ότι οι ιερείς την ώρα της λατρείας, οι κληρικοί και οι ψάλτες, για να μπορούν ακριβώς να εκφέρουν τα λόγια τους και να ψάλλουν, δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Αυτά την ώρα της Θείας λατρείας. Εγώ την ώρα της Θείας ακολουθίας, του αγιασμού, και μάσκα φόρεσα και γάντια για να μην υπάρχει καμία επιφύλαξη, και το αντίδωρο που είναι δίπλα, για τις φωτογραφίες που οι ίδιοι δημοσιεύουν, είναι τυλιγμένο πάλι από άνθρωπο που τα έκοψε με μάσκα και με γάντια, σε σακουλάκια τα ειδικά που είναι για τα ψυγεία, ώστε να μην υπάρχει κανένας φόβο. Αυτό είναι μια αδικία, προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη στην εκκλησία, και το δημοσίευμα αυτό, για το οποίο επιφυλασσόμεθα νομικά, τι θέλει να κάνει, να μεταθέσει ευθύνες. Αλήθεια, δεν υπάρχουν στη Βοιωτία άλλοι χώροι; Που ζούμε; Δεν υπάρχουν χώροι εργασιακοί, άνθρωποι ξένοι που ζούνε σε ποιες συνθήκες υγιεινής; Δεν βλέπουμε, δεν ζούμε εμείς εδώ, που υπάρχει συνοστισμός; Είπε κάτι πολύ ωραίο ο Αρχιεπίσκοπος, πηγαίνετε στις παραλίες, πηγαίνετε στο Σύνταγμα, στις πλατείες και να δείτε τι γίνεται.»

Ρίχνουν τις ευθύνες στην εκκλησία

 Αλλά πρέπει να τα ρίξουμε όλα τώρα στην εκκλησία, επειδή επέμενε, η Ιερά μας Σύνοδος και εμείς όλοι, ότι τρεις μέρες μας δώσατε μετά από τρεις μήνες κλειστών εκκλησίων στους πιστούς, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.»

«Αστυνομικοί Διευθυντές πίεσαν και απείλησαν τους ιερείς»

Ο Μητροπολίτης επισήμανε πως η λειτουργία υπάρχει και στο Youtube, όπου υπήρχαν ελάχιστα άτομα, όσοι προβλέπονταν. Ούτε 25 άτομα στις εκκλησίες, εκτός της Μητροπολιτικής, «μπήκαν λιγότεροι γιατί, την παραμονή πάρα πολλοί αστυνομικοί διευθυντές, λυπάμαι που το λέω, πίεσαν και απείλησαν τους ιερείς και τους επιτρόπους και φοβήθηκαν και έκλεισαν τις εκκλησίες, έχουμε και αυτά τα προβλήματα και στερήθηκαν τα άτομα και έχουμε από εκεί διαμαρτυρίες.  Δεν έχουν δίκαιο λοιπόν, κάποιοι ιδιοτελείς σκοποί βρίσκονται πίσω και θέλουν να τα μεταθέσουν την ευθύνη σε εμάς, για 20 χρόνια ότι κακό γίνεται σε αυτόν τον τόπο, θα φταίνε τα Θεοφάνεια του ΄20. Είναι μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη, δεν πρέπει να λυσμονούμε την πίεση που έχουμε υποστεί όλοι, όλων των ηλικιών, όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν αρρώστους ανθρώπους, είτε από κορωνοϊό είτε από άλλες αρρώστιες και δεν είναι λίγοι και δυσκολεύονται με αυτά τα μέτρα τα δύσκολα να πάνε για θεραπείες στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις. Πρέπει να κρατήσουμε την ενώτητα, την συνοχή, την συνεργασία, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και θα γίνουν μεγαλύτερα.»