ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΚΚΕ Θήβας: «Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας και του εισοδήματος τους στα χέρια τους»

ΚΚΕ Θήβας: «Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας και του εισοδήματος τους στα χέρια τους»

ΚΚΕ Θήβας: «Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας και του εισοδήματος τους στα χέρια τους»

Δριμύτατη κριτική εξαπέλυσε η Τ.Ε. Θηβών-Οινοφύτων του ΚΚΕ προς την Κυβέρνηση αλλά και την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τ.Ε. Θηβών-Οινοφύτων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αναφέρεται στην υγεία αλλά και τα εισοδήματα του τοπικού πληθυσμού, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση αναφέροντας πως «Ο τραγικός θάνατος της ανήλικης μαθήτριας στη Θήβα δείχνει με τρανταχτό τρόπο τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τις ζωές των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής μας όχι γενικά κι αόριστα η πανδημία, αλλά κυρίως ο τρόπος διαχείρισής της από την κυβέρνηση.»

Η Τ.Ε. Θηβών-Οινοφύτων του ΚΚΕ εξαπολύει «πυρά» προς την Κυβέρνηση αλλά και την Περιφερειακή Αρχή, υποστηρίζοντας πως «έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για την πρωταρχική ευθύνη του κράτους να πάρει οργανωμένα και συλλογικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης.» Η ανακοίνωση κάνει λόγο για χώρους εργασίας όπου «λειτουργούν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος και την κυβέρνηση», για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τα γυμνάσια όπου «άνοιξαν ακριβώς στην ίδια γύμνια που βρίσκονταν όταν έκλεισαν» καθώς και στο Νοσοκομείο της Θήβας αλλά και τις δομές υγείας του Δήμου Θηβαίων και Τανάγρας, επισημαίνοντας πως «παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Θήβας-Οινοφύτων του ΚΚΕ

«Ο τραγικός θάνατος της ανήλικης μαθήτριας στη Θήβα δείχνει με τρανταχτό τρόπο τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τις ζωές των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής μας όχι γενικά κι αόριστα η πανδημία, αλλά κυρίως ο τρόπος διαχείρισής της από την κυβέρνηση.

Τρεις μήνες μετά το αρχικό λοκντάουν και τέσσερις εβδομάδες μετά την επιβολή «σκληρού» λοκντάουν στους Δήμους Θήβας και Τανάγρας, κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι δε σταματάνε στιγμή να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, στο όνομα δήθεν της «ατομικής ευθύνης». Κι όμως, όσο λαλίστατοι είναι για την υποτιθέμενη «χαλάρωση της τήρησης των μέτρων» από τον καθένα ατομικά, τόσο έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για την πρωταρχική ευθύνη του κράτους να πάρει οργανωμένα και συλλογικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Με ευθύνη τους λοιπόν:

  1. Οι εκατοντάδες μεγάλοι χώροι δουλειάς συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος και την κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια ελέγχων στην περιοχή είναι απελπιστικά υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα οι χώροι δουλειάς να μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες. Από την αρχή του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας τα κρούσματα είναι εκατοντάδες και ο κατάλογος των εργοστασίων, σούπερ μάρκετ, αποθηκών που εμφανίζουν μαζικά κρούσματα καθημερινά μεγαλώνει.
  2. Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια τα Γυμνάσια, δηλαδή οι άλλοι χώροι μεγάλου συγχρωτισμού μετά τα εργοστάσια, άνοιξαν ακριβώς στην ίδια γύμνια που βρίσκονταν όταν έκλεισαν. Κανένα μέτρο για λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, καμία παραπάνω πρόσληψη καθαριστριών ή εκπαιδευτικών, καμία μέριμνα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
  3. Το Νοσοκομείο Θήβας και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους Θήβας και Τανάγρας παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες. Σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, δε λειτουργεί καμία κλίνη ΜΕΘ, όχι γιατί δεν υπάρχει ο εξοπλισμός αλλά γιατί το Υπουργείο Υγείας αρνείται επί ένα έτος πανδημίας να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό.
  4. Το πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως και σε όλη τη χώρα, προχωράει με ρυθμούς χελώνας αφού το φάρμακα και τα εμβόλια αποτελούν μέσα κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αντί για κοινωνικά αγαθά.
  5. Οι εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι, σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρείες των κλάδων τους, στερούνται την κάλυψη του εισοδήματος που τους οφείλει το κράτος, αφού παραμένουν κλειστοί χωρίς δική τους ευθύνη.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, κυβέρνηση – Περιφέρεια και Δήμοι αγνοούν επιδεικτικά όσα διεκδικούν Σωματεία και φορείς της περιοχής μας για τους χώρους δουλειάς, για τις δομές Υγείας. Δεν είναι θέμα ούτε ανικανότητας, ούτε «δεξιάς – φιλελεύθερης διαχείρισης» της συγκεκριμένης κυβέρνησης.

  • Η γύμνια στο χώρο της Υγείας αποτελεί «κληρονομιά» που άφησαν στο λαό της περιοχής όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δομών Υγείας. Το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας υποβαθμίστηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, παρέμεινε υποστελεχωμένο επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για να συνεχίσει στην ίδια ρότα η σημερινή κυβέρνηση. Για αυτό είναι τουλάχιστον υποκριτικό το «όψιμο» ενδιαφέρον που προσπαθούν να επιδείξουν αυτές οι δυνάμεις με ερωτήσεις στη Βουλή για τα προβλήματα στην Υγεία.
  • Το τάισμα των μεγάλων ομίλων με κρατικό χρήμα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την AEGEAN αλλά και τα «δωράκια» στους επιχειρηματίες Υγείας, αποδεικνύει τι σημαίνει κρατική παρέμβαση στην οικονομία. Την ώρα που δε δίνεται τίποτα για την Υγεία και την Παιδεία, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα που κυβέρνησαν, ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων για τις επιταγές του ΝΑΤΟ.
  • Η έλλειψη μέτρων στους μεγάλους χώρους δουλειάς αποδεικνύει τι σημαίνει «ανταγωνιστικότητα» εν μέσω πανδημίας: τα πάντα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τίποτα για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματική ευθύνη γιατί αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της πανδημίας, αξιοποίησε αυτούς τους δέκα μήνες για να φέρει πάνω από 100 αντιλαϊκά νομοσχέδια, για να δυναμώσει την καταστολή, για να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τον λαό άφησε μόνο την επίκληση στην ατομική ευθύνη και την αναμονή για το εμβόλιο.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία της περιοχής, μέσα από τα Συνδικάτα, τους Συλλόγους και τους άλλους φορείς, πρέπει τώρα να παλέψει οργανωμένα ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για:

  • Να ενισχυθούν αποφασιστικά το Νοσοκομείο Θήβας και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού. Να αυξηθούν οι κλίνες στην κλινική COVID και να λειτουργήσει ΜΕΘ, χωρίς να αποδυναμωθούν οι υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου.
  • Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες και να διενεργούν συχνούς ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να διασφαλισθούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Να σταλούν άμεσα συνεργεία και να γίνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής. Να σταματήσει η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που νοσούν ή βγαίνουν σε καραντίνα. Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το τερατούργημα που αυξάνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας στις 10 ώρες, καταργεί το 8ωρο, καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα και εμποδίζει την συνδικαλιστική δράση.
  • Να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
  • Να υπάρξει άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που πλέον κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί έγκαιρα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.
  • Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.»