ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΠρόταση ανάδειξης και κατασκευής των επτά πυλών της αρχαίας Θήβας

Πρόταση ανάδειξης και κατασκευής των επτά πυλών της αρχαίας Θήβας

Πρόταση ανάδειξης και κατασκευής των επτά πυλών της αρχαίας Θήβας

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο πολίτης στο κέντρο», κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου, έκανε πρόταση για την «ανάδειξη και κατασκευή των επτά πυλών της αρχαίας Θήβας», αναφέροντας τα εξής:

Αναζητώντας στοιχεία σχετικά με τις επτά πύλες της ιστορικής Θήβας διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν απεικονίσεις σχετικές με την μορφή που είχαν, εξαιρουμένων των Ηλέκτρων πυλών.

Είναι όμως γνωστά τα σημεία που ήταν χτισμένες διότι οι αρχαίοι δρόμοι συμπίπτουν με τους σημερινούς του κέντρου της Καδμείας.

Γνωρίζοντας ότι στην πόλη μας δεν έχει διασωθεί κανένας κίονας στην πρότερη του μορφή, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες αρχαίες ελληνικές πόλεις, προχωρήσαμε σε μια προμελέτη που αφορά την φανταστική κατασκευή των επτά πυλών πάνω στις εισόδους της αρχαίας πόλης.

Οι απεικονίσεις έγιναν με τη βοήθεια του photoshop και του φωτογράφου Δαυίδ Μακρυπούλια.

Στόχος μας είναι να κατασκευαστούν και οι επτά πύλες στις οποίες θα υπάρχουν ενημερωτικές επιγραφές, σε συνεργασία με την εταιρία στην οποία έχει αναθέσει ο Δήμος Θηβαίων την μελέτη αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής με θέμα «Διαγνωστική προσέγγιση και πλαίσιο Δράσης».

Οι ανωτέρω κατασκευές αποσκοπούν στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και στο εξωραϊσμό της, χωρίς να παρενοχλείται και να δυσχεραίνεται η σύγχρονη ζωή των πολιτών.

Η πρότασή μας αφορά την πρώτη ζώνη πολιτιστικού-ιστορικού ενδιαφέροντος που αφορά το κέντρο της αρχαίας και σύγχρονης Θήβας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο πολίτης στο κέντρο»

Γρηγόρης Παπαβασιλείου

Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο, κάστρο, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "K ΗΛΕΚΤΡΕΣ ΠΥΛΕΣ, Οδός Πολυνείκους"

Μπορεί να είναι εικόνα αυτοκίνητο, δρόμος και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "Προιτίδες πύλες, οδός Τσεβά και Βαυρδουμπά."

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι, δέντρο και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο, δρόμος και κείμενο που λέει "Νηιτεςή Νήιστες πύλες, οδός Διρκαίου απέναντι από Αστυνομία"

Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "Κρηνίδες ή Κρηναίες πύλες, οδός Δίρκης και Διρκαίου στην Κρήνη της Δίρκης)"

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι, μνημείο και κείμενο που λέει "Ύψιστες ή Ογκαίες πύλες, οδός Πινδάρου και Ετεοκλέους."