ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Μουλκιώτης: «Ζητούμενο ακόμα το ΕΧΠ για τις ΑΠΕ και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωσή του, με ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη»

Γ. Μουλκιώτης: «Ζητούμενο ακόμα το ΕΧΠ για τις ΑΠΕ και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωσή του, με ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη»

Γ. Μουλκιώτης: «Ζητούμενο ακόμα το ΕΧΠ για τις ΑΠΕ και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωσή του, με ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη»

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση - ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών, ζητείται η άμεση κατάθεση του Σχεδίου του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ για την περίοδο 2022-2031 αλλά και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαμόρφωσή του με ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι δεδομένων των έντονων πιέσεων που δέχονται το τελευταίο διάστημα η Βοιωτία, όπως και άλλες περιοχές της χώρας (Κοζάνη, Φωκίδα, Εύβοια, Ανδρος, Τήνος κ.α.) για εγκατάσταση πολλών και μεγάλων εγκαταστάσεων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά, Αιολικά), στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και των δεσμεύσεων της χώρας από την στρατηγική της Ε.Ε. για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, έχουν δημιουργηθεί συγκρουσιακές καταστάσεις και αναστάτωση στους κατοίκους, εξαιτίας της εκκρεμότητας ακόμα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Τονίζεται επίσης ότι το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας προοδευτικής ενεργειακής νομοθεσίας με έλεγχο, διαφάνεια και καθαρούς κανόνες στην ανάπτυξη έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες και σε μικρά έργα που δεν αλλοιώνουν φυσικά τοπία, με μέτρα έναντι της υπερσυγκέντρωσης του δυναμικού στην αγορά ενέργειας από ελάχιστες μεγάλες εταιρίες αλλά και με μέτρα για την αποφυγή τεχνητών αυξήσεων τιμών προς τον καταναλωτή.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η καθυστερημένη αναθεώρηση και η έλλειψη επικαιροποιημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ αναδεικνύει όλες τις παθογένειες που πηγάζουν από την αγνόηση των τοπικών κοινωνιών στη χωροθέτηση και εγκατάσταση των ΑΠΕ.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί πότε θα είναι έτοιμο το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ και εάν είναι στις προθέσεις τους ο επανασχεδιασμός των ανταποδοτικών τελών έργων ΑΠΕ, ιδίως των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ενέργειας, προς τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνοντας υπόψιν για παράδειγμα την αύξηση των ανταποδοτικών ποσοστών αναλογικά με την ισχύ του έργου και του μεγέθους της εταιρείας στην εθνική και διεθνή αγορά ενέργειας, ή ανά Περιφερειακή Ενότητα οι εταιρίες να καλύπτουν δαπάνες ενέργειας και δαπάνες για εξοικονόμηση ενέργειας σε νοσοκομεία και σχολεία.

Επιπλέον, ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να εξετάσει κριτήρια και περιορισμούς ανά Περιφερειακή Ενότητα και δια νόμου να καθοριστούν μετρήσιμα όρια, η υπέρβαση των οποίων δεν θα επιτρέπει την εγκατάσταση νέων έργων αλλά και ποιος είναι ο συνολικός χρονικός προγραμματισμός (σχεδίαση, μελέτη και κατασκευή έργων) των νέων δικτύων μεταφοράς ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, ερωτώνται τι σχεδιασμός υπάρχει ώστε τα έργα ΑΠΕ, να συνοδεύονται από αντίστοιχα έργα αποθήκευσης ενέργειας σε όλη την ηπειρωτική και θαλάσσια επικράτεια της χώρας και ζητείται η κατάθεση του Σχεδίου του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ για την περίοδο 2022-2031.