ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓ. Μουλκιώτης: «Το 27,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Γ. Μουλκιώτης: «Το 27,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Γ. Μουλκιώτης: «Το 27,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας στην Στερεά Ελλάδα και στην υπόλοιπη επικράτεια»

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση που συνυπογράφει ο τομεάρχης Οικονομικών, Κώστας Σκανδαλίδης, προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, ζητά την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στο σύνολο της επικράτειας αλλά και στις οκτώ (8) Περιφέρειες της χώρας όπου τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερα από αυτό του συνόλου της Χώρας.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη φτώχεια. Συγκεκριμένα, το 2020, το 27,5% του πληθυσμού διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, μετά τη Ρουμανία (35,8%) και τη Βουλγαρία (33,6%), έναντι ποσοστού 21,9% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, ενώ κοντά στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 31,5% του ανήλικου πληθυσμού (κάτω των 18 ετών), έναντι ποσοστού 24,2% στην ΕΕ. Επιπλέον, τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζει το 29,7% των νοικοκυριών με παιδιά στην Ελλάδα (έναντι 22,3% στην ΕΕ) και το 25,7% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά (έναντι 21,6% στην ΕΕ), ενώ συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 28,8% των γυναικών και το 26,1% των ανδρών, έναντι 22,9% και 20,9% αντιστοίχως στην ΕΕ.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για την ίδια χρονική περίοδο (2020), σε οκτώ (8) Περιφέρειες (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Δυτική Ελλάδα) τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερα από αυτό του συνόλου της Χώρας.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν πρόσθετα μέτρα για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στο σύνολο της επικράτειας αλλά και στις οκτώ (8) Περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας.

Επιπλέον, ερωτώνται εάν θα προχωρήσουν σε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική μέσω ενός κατάλληλου μείγματος παροχών και ρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί δραστικά εάν όχι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της φτώχειας στη χώρα μας, ειδικά στις αναδειχθήσες από την ΕΛΣΤΑΤ οκτώ (8) Περιφέρειες της χώρας (με τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας, αλλά και στο σύνολο αυτής.

Τέλος, ερωτώνται ποιες θέσεις έχει υποστηρίξει η Κυβέρνηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και ποια χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί προς το σκοπό αυτό για κάθε μια από τις οκτώ (8) Περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας, αλλά και στο σύνολο της χώρας.