ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΗ ομιλία του Γιώργου Μουλκιώτη στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Η ομιλία του Γιώργου Μουλκιώτη στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Η ομιλία του Γιώργου Μουλκιώτη στη Βουλή για το ασφαλιστικό

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020

Γιώργος Πέππας

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κινήματος Αλλαγής, κύριος Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζητήσεως του σ/ν Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του κ. Μουλκιώτη

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία νομοθέτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ενός νομοσχεδίου για το οποίο, όλες τις προηγούμενες ημέρες - τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής - υπογραμμίσαμε ότι οι λύσεις που επιδιώκει να δώσει είναι λιγότερες σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί.

Μας παρουσιάζεται μια υποτιθέμενη επαναστατική μεταρρύθμιση, της οποίας η πορεία αλλά και η έκβαση, δυστυχώς, είναι προδιαγεγραμμένες, είναι μοιραίες, είναι αρνητικές.

Και το λέω αυτό διότι η Κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο αυτό, αποδεικνύει ότι με το ένα χέρι δίνει και με το άλλο τα παίρνει πίσω.

Με το ένα χέρι εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τις αδικίες των απαράδεκτων διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου και με το άλλο χέρι δημιουργεί ανισότητες που θα οδηγήσουν σε νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσαύξηση – σωστή κατά τα άλλα – στα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικών κατηγοριών στρατιωτικών (π.χ. πιλότων Πολεμικής Αεροπορίας), πέραν των οριζόμενων ποσοστών του νόμου Βρούτση κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος από το 45ο και άνω, αλλά όχι και για τους άλλους εργαζόμενους. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας όλων των εργαζομένων.

Είναι μια συλλογική κατάκτηση, η οποία εμπεριέχει τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, γεννήθηκε και εξελίχθηκε από την ανάγκη της προστασίας έναντι των ασφαλιστικών κινδύνων του γήρατος, της αναπηρίας, του θανάτου και της ασθένειας, από την αναγκαιότητα διασφάλισης της αξιοπρεπούς ζωής μετά τον εργασιακό βίο.

Το ασφαλιστικό, πέρα από τη σύνταξη, περιλαμβάνει μια σειρά προστατευτικές πλευρές, όπως προστασία της μητρότητας, ιατροφαρμακευτκή κάλυψη παιδιών, εργαζομένων, συνταξιούχων, προστασία των εργατών απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις χηρείας.

Για αυτό και η ασφάλιση δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει προσωπική υπόθεση κανενός. Πολλώ μάλλον, αν αυτό γίνεται ανάλογα με τις προσωπικές φιλοδοξίες μερικών.

Το Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσε δύο τροπολογίες και πολλές συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Για την αποκατάσταση των αδικιών και τη διαμόρφωση ενός δικαιότερου και αποτελεσματικότερου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Με ρεαλισμό και ευθύνη, όπως άλλωστε πράττει κάθε φορά.

Η κυβερνητική πλειοψηφία τις αγνόησε παντελώς.

Όπως αγνόησε και τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των φορέων που ήταν παρόντες κατά τη δεύτερη συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών.

Η κυβερνητική παράταξη και το Υπουργείο Εργασίας δηλώνουν υποκριτικά ότι θέλουν το διάλογο. Αποδεικνύουν όμως στην πράξη ότι αδιαφορούν γι’ αυτόν.

Ενδεικτικό είναι ότι καμία παρατήρησή μας επί του νομοσχεδίου δεν απαντήθηκε επί της ουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία, στο παρελθόν, είχε καταγγείλει μεν την κατάργηση του ΕΚΑΣ από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η ίδια διατηρεί την κατάργηση από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των κατωτάτων ορίων σύνταξης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας, λένε οι Κινέζοι, από την εποχή του Μάο.

Και στην πράξη αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ενδιαφέρεται ούτε για την πλειονότητα των συνταξιούχων, ούτε για τους νέους, ούτε για τους αδύναμους, ούτε για τους ομογενείς, ούτε για τις χήρες, ούτε για τους ανάπηρους, ούτε για τα παιδιά που δικαιούνται σύνταξης λόγω θανάτου γονιού τους.

Δεν προβληματίζεται ότι, με τη νέα αρχιτεκτονική των εισφορών, δημιουργείται άνιση αντιμετώπιση μισθωτών – μη μισθωτών και άρα δημιουργούνται νέες ανισότητες και στρεβλώσεις εντός του ασφαλιστικού συστήματος σε βάρος των μισθωτών. Ούτε ότι αυτό θα δημιουργήσει σωρεία προσφυγών στη Δικαιοσύνη.

Και δεν προβληματίζεται γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές της ούτε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ούτε η αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων.

Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία παραγνωρίζει κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο: Ότι το μέγεθος της κυριαρχίας μιας κυβέρνησης έχει αξία, όταν αντιστοιχεί στο μέγεθος της προστασίας που παρέχει στα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. 

Και όχι όταν υπηρετεί τους λίγους και προνομιούχους φίλους της.

Και όχι όταν παραπλανητικά χρησιμοποιείται για να προσδώσει κύρος σε μία ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα για τα οποία δεν είναι κυρίαρχη, ενώ οι χειρισμοί της αποκαλύπτουν έλλειψη σοβαρότητας.

Από τις πολλαπλές παλινωδίες στο δήθεν επιτελικό κράτος με τις όποιες σοβαρές αρνητικές συνέπειες συνεπάγονται στην ζωή των πολιτών, μέχρι την πλήρη αδυναμία σοβαρής διαχείρισης ενός τεράστιου προβλήματος, όπως είναι το προσφυγικό.

Η Νέα Δημοκρατία νομοτελειακά βαδίζει στο δρόμο των προκατόχων της, στην κουλτούρα να μην αλλάζει τίποτα, αλλά να μεταμφιέζεται.

Η πραγματική της πολιτική ατζέντα είναι η παραχώρηση μεγάλων τμημάτων της Παιδείας, της Υγείας και της Ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα. Και τελικά, η υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους σε υπολειμματικό, χαρακτηριστικό της νεοφιλελεύθερης συνταγής την οποία υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το Κίνημα Αλλαγής, εμείς οι σοσιαλδημοκράτες, που οικοδομήσαμε το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα πράξουμε το χρέος μας.

Θα υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος, δηλαδή κάθε πολίτη και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες αυτής της χώρας.

Σας ευχαριστώ.