ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στο Ράδιο Θήβα - Ανοίγει σήμερα η εστίαση

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στο Ράδιο Θήβα - Ανοίγει σήμερα η εστίαση

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στο Ράδιο Θήβα - Ανοίγει σήμερα η εστίαση

Ακούστε αναλυτικά την συνέντευξη του κ. Αγνιάδη

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

Γιώργος Πέππας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, μίλησε στο «Ράδιο Θήβα», στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης» για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων, έχοντας ως αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων του κλάδου εστίασης.

Επιχειρήσεις εστίασης

Αναφορικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης, ο κ. Αγνιάδης επισήμανε ότι «Μετ’ εμποδίον ανοίγει η εστίαση, καθώς οι επιχειρηματίες είναι διστακτικοί γιατί παραμένουν πολλά σε εκκρεμότητα. Περιμένουμε και πολλά μέτρα στήριξης έπειτα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η στήριξη των επιχειρήσεων μέχρι τώρα είναι ελάχιστη. «?μεση χρηματοδότηση για να έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις».

Δάνεια

Το «χτύπημα» που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με πολλές από αυτές να επιδιώκουν δάνεια για την χρηματοδότηση τους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας ξεκαθάρισε πως «Λίγες είναι οι επιχειρήσεις που θα πάρουν δάνεια λόγω της γραφειοκρατίας. Αν εφαρμοστούν τα τραπεζικά κριτήρια θα αποκλειστούν πολλές αιτήσεις, για αυτό πιέζουμε την κυβέρνηση ώστε η ρευστότητα να είναι ίδια για όλους. Εάν δεν δοθούν δάνεια το αύριο της επιχειρηματικότητας είναι αβέβαιο.»

Στη συνέχεια της συνέντευξης έγινε λόγος για την συνεργασία των Δήμων με τις τοπικές επιχειρήσεις. «Από πληροφορίες που έχουμε φαίνεται πως οι δήμοι θα συνεργαστούν με τους επιχειρηματίες, δίνοντας άνεση στο χώρο, πέρνοντας λιγότερα χρήματα. Πιστεύω ότι η πρώτη συνεργασία θα είναι αυτή που ζητάμε, στη πορεία θα τα δούμε όλα. Αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι η ρευστότητα και η αντιμετώπιση από τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις και η τοπική κοινωνία. Να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες για να μπορέσουν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας. Δυστυχώς η υγειονομική κρίση θα μας φέρει οικονομική καταστροφή αν δεν προσέξουμε όλοι».

Η κίνηση στα καταστήματα που άνοιξαν

Όπως επισημαίνει ο κ. Αγνιάδης, αναφορικά με τις επιχειρήσεις που ήδη είχαν ανοίξει, τις πρώτες ημέρε υπήρχε μια ικανοποιητική κίνηση η οποία στη συνέχεια μειώθηκε. «Προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει με το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι ένας σημαντικός πυλώνας της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να συγκρίνουμε την κίνηση και να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.» Η ζημιά στην οικονομία είναι τόσο σοβαρή, ώστε ο κ. Αγνιάδης υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί επανακίνηση αλλά επανίδρυση, «χρειάζονται θυσίες από όλες τις πλευρές.»

Ανεργία

Οι προβλέψεις για την ανεργία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι αναμένεται να φτάσει και 20%. Ο κ. Αγνιάδης ανέφερε, σχετικά με τις επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει, «Στοιχεία δεν  υπάρχουν, αλλά βάσει μηνυμάτων που παίρνουμε θα υπάρξει μια αύξηση στην ανεργία. Θέλουμε από την πολιτεία να μην ενισχύσει μονάχα την ανεργία αλλά και την απασχόληση. Υπάρχει μια πρόταση που την στηρίζουμε όλοι αλλά είμαστε σε πρωτόγνωρες εποχές, είμαστε σε μια περίοδο επανίδρυσης της κοινωνίας.»

Οι επιχειρήσεις της περιφέρειας πρέπει να στηριχθούν, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, με μείωση της φορολογίας, ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει ζωτική ανάγκη μόνιμων λύσεων και όχι μονάχα προσωρινών ενέσεων στην οικονομία.

Πρωτογενής τομέας

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Αγνιάδης ανέφερε «Θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα έχει μια αναβάθμιση. Θέλουμε δεν θέλουμε θα πάμε προς τον πρωτογενή τομέα, αυτά είναι κα τα μηνύματα που παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω θα πάει καλά γιατί είμαστε όλοι μια αλυσίδα.»