ΑρχικήΕιδήσειςΒοιωτίαΓιώτα Πούλου: Να σταματήσει εδώ η περιβαλλοντική καταστροφή στον Αγιο Βασίλειο Καπαρελλίου!

Γιώτα Πούλου: Να σταματήσει εδώ η περιβαλλοντική καταστροφή στον Αγιο Βασίλειο Καπαρελλίου!

Γιώτα Πούλου: Να σταματήσει εδώ η περιβαλλοντική καταστροφή στον Αγιο Βασίλειο Καπαρελλίου!

Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Σπύρος Πέππας

Με ερώτηση στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαντήσει για τη νομιμότητα των μελετών εγκατάστασης ΒΑΠΕ στη θέση "Μαύρο Σπιθάρι" και τα μέτρα προστασίας από την ηχορύπανση στον ?γιο Βασίλειο. Τονίζουν την ανησυχία των κατοίκων για την υγεία και το περιβάλλον, απαιτώντας άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κας Πούλου:

Με ερώτηση που κατέθεσα σήμερα στη Βουλή μαζί με εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαντήσει αν έχουν ελεγχθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις των μελετών της εγκατάστασης ΒΑΠΕ στη θέση "Μαύρο Σπιθάρι" στον ?γιο Βασίλειο, αλλά και οι εξειδικευμένες μελέτες που οι πολίτες, με δικές τους δαπάνες, ανέθεσαν, για τα επίπεδα ηχορύπανσης και που απέδειξαν ότι θα είναι διπλάσια των επιτρεπόμενων ορίων!

Ζητάμε επίσης να απαντήσει για το αν προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα μέτρα, για να προστατέψει το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, καθώς και την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου, από τη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση που θα προκαλέσει η κατασκευή της εγκατάστασης μόλις 530 μέτρα από τα σπίτια τους, κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους!

Οι κάτοικοι της περιοχής δίκαια ανησυχούν και αγωνίζονται για να μη βρεθούν και πάλι προ τετελεσμένων από τη συνέχιση των εργασιών, πριν την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης από το ΣτΕ.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση! Κι εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα τους, μέχρι τη δικαίωσή τους!

Το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Κυβερνητική ολιγωρία απέναντι στις παρατυπίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Βοιωτίας

Με την υπ’ αριθμ. 1152/07-02-2024 Αναφορά που κατέθεσα προς τον κ. Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος είχα θέσει υπόψη του το Υπόμνημα της Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Βασιλείου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Μαύρο Σπιθάρι», πολύ κοντά στην Παραλία Αγίου Βασιλείου Βοιωτίας. Το σχετικό υπόμνημα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων, το οποίο μάλιστα αποφάσισε να προσφύγει, από κοινού με τους κατοίκους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι κάτοικοι της περιοχής επεσήμαιναν ότι η νέα εγκατάσταση ΑΠΕ θα προκαλέσει υψηλή ηχητική ρύπανση και ενόχληση και προέβησαν σε σχετική εξειδικευμένη μελέτη, καθώς επίσης και σημαντική αλλοίωση του φυσικού κάλλους του παραλιακού οικισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα το 2009, έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του περιβάλλοντος με αυτοφυή βλάστηση – πευκοδάσους.

Επιπλέον, επεσήμαναν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις μη τήρησης των νομίμων όρων και προϋποθέσεων σεισμικότητας της περιοχής, βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια στην κατασκευάστρια εταιρεία. Κατέληγαν, μάλιστα, ότι υπάρχει κίνδυνος να ολοκληρωθούν οι εργασίες με σημαντικές αυθαιρεσίες, πριν την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης της νομιμότητας του έργου από το ΣτΕ και για αυτό προέβησαν σε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.

Συγκεκριμένα, έχουν προσφύγει με αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά της υπ’ αριθμ. 906236/28.12.23 προέγκρισης οικοδομικής άδειας και της υπ’ αριθμ. 971773/04.03.24 οικοδομικής άδειας που εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θηβαίων και βάσει των οποίων η κατασκευάστρια εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες (διάνοιξη οδών, επιπεδοποίηση των πλατειών ανέγερσης κλπ) για την κατασκευή των θεμελίων των πέντε ανεμογεννητριών ΒΑΠΕ της αιολικής εγκατάστασης «Μαύρο Σπιθάρι». Ήδη διαπιστώνεται στο κατασκευασμένο έργο ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για την προστασία των πρανών και τη διαχείριση των ΑΕΚΚ.

Η Αναφορά μου ουδέποτε απαντήθηκε και έκτοτε οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν με ολοένα αυξανόμενη ανησυχία την εξέλιξη μιας πιθανώς μη αναστρέψιμης κατάστασης που, αν δεν ανακοπεί έγκαιρα, θα υποβαθμίσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής τους και θα προκαλέσει πολύ σοβαρή βλάβη στο φυσικό και το οικιστικό περιβάλλον.

Επειδή, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον του Αγίου Βασιλείου.

Επειδή, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ποιότητα διαβίωσής του, προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 24).

Επειδή, τίθεται ζήτημα πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης στην υγεία των κατοίκων του οικισμού Αγίου Βασιλείου, λόγω μη επιτρεπτών επιπέδων θορύβου από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση μόλις 500 μ. από τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

Επειδή, τίθεται ζήτημα πρόκλησης κινδύνου για την ασφάλεια των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου, λόγω ανακριβών στοιχείων για τη σεισμικότητα της περιοχής και, κατά συνέπεια, της στατικής ευστάθειας των προγραμματισμένων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Επειδή, οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν προ τετελεσμένων και εξακολουθεί ο κίνδυνος της ολοκλήρωσης των έργων, αναγκάζονται δε να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για προσωρινά μέτρα, μέχρι την ουσιαστική εκδίκαση της προσφυγής τους στο ΣτΕ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ελέγξει εάν η συγκεκριμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της παραλίας του Αγίου Βασιλείου Βοιωτίας πληροί ή όχι τις προϋποθέσεις του νόμου, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξειδικευμένες μελέτες ηχορύπανσης;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα, ώστε να αποτραπεί η μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου Βοιωτίας, λόγω των παρατυπιών και αυθαιρεσιών στην κατασκευή της ως άνω εγκατάστασης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Βέττα Καλλιόπη

Καραμέρος Γεώργιος

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Χρηστίδου Ραλλία