ΑρχικήΕιδήσειςΕλλάδαΝέα μέτρα στήριξης για το υψηλό κόστος ρεύματος - Επιδότηση για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Νέα μέτρα στήριξης για το υψηλό κόστος ρεύματος - Επιδότηση για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Νέα μέτρα στήριξης για το υψηλό κόστος ρεύματος - Επιδότηση για πράσινα και κίτρινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε τριπλό πακέτο στήριξης για τους καταναλωτές που πλήττονται από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά την εξειδίκευση των μέτρων, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το ύψος του έκτακτου φόρου και των επιδοτήσεων, καθώς αυτές θα καθοριστούν στο τέλος Ιουλίου.

Τα τρία μέτρα

Έκτακτη επαναφορά τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο: Θα ισχύσει προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο: Το ποσό θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες για να υπάρχει εικόνα της διαμόρφωσης των τιμών. Η επιδότηση θα καλύπτει πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.

Ενσωμάτωση νέας ευρωπαϊκής οδηγίας: Θα εφαρμοστεί έκτακτος μηχανισμός παρέμβασης για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι για τους οικιακούς καταναλωτές το όριο κατανάλωσης θα είναι 500 κιλοβατώρες. Το ποσό της επιδότησης θα διευκρινιστεί, αλλά οι επιδοτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο θα είναι μεγαλύτερες.

Τι συνέβη μετά τις 11 Ιουλίου;

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ένας παρατεταμένος καύσωνας από την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια, η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία λόγω πολέμου, και η μη εκτόνωση της ζήτησης από Ουγγαρία και Ρουμανία προς τη Δύση, προκάλεσαν αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Η διάρκεια αυτού του φαινομένου προβλέπεται ότι θα κρατήσει μερικές μέρες ακόμα. Αν κρίνουμε από τα futures, δεν θα έχουμε συνέχιση του φαινομένου τον Αύγουστο.

Συνέπειες των αυξήσεων

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν γύρω στα 180 ευρώ και τα βράδια, που δεν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, γύρω στα 600 ευρώ. Ο υπουργός εξήγησε ότι λόγω ευρωπαϊκών προϋποθέσεων, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί έκτακτος μηχανισμός, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει άπραγη, ιδιαίτερα μπροστά στα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη». Γι' αυτό το λόγο προχωρά με τα τρία νέα μέτρα.

«Ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών έχει ολοκληρωθεί. Η νέα οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό, αλλά απαιτεί τρεις μήνες κρίσης για να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αδρανής μπροστά σε αυτά τα κέρδη», σημείωσε ο υπουργός.

Στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας τα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα χρωματιστά τιμολόγια

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η επιλογή του τιμολογίου εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ. Τον Ιανουάριο, οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια ήταν χαμηλότερες και από τον Δεκέμβριο, όταν υπήρχαν επιδοτήσεις. Τον Ιούλιο, οι τιμές ανέβηκαν, αλλά παραμένουν χαμηλές.

Τέλος, ο υπουργός παρότρυνε όλους τους αγρότες να εγγραφούν άμεσα στο ειδικό τιμολόγιο ΓΑΙΑ, το οποίο τους εξασφαλίζει σταθερές τιμές ρεύματος για δύο χρόνια, προ κρίσης.