ΑρχικήΕιδήσειςΣτερεά ΕλλάδαΓια υποτιμητική στάση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού προς το περιφερειακό συμβούλιο μιλά ο Κώστας Μαρκόπουλος

Για υποτιμητική στάση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού προς το περιφερειακό συμβούλιο μιλά ο Κώστας Μαρκόπουλος

Για υποτιμητική στάση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού προς το περιφερειακό συμβούλιο μιλά ο Κώστας Μαρκόπουλος

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2024

Σπύρος Πέππας

Ο Κώστας Μαρκόπουλος κατηγορεί τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό για υποτιμητική στάση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ανακρίβειες σε ανακοινώσεις για έργα χωρίς χρηματοδότηση και σοβαρές καθυστερήσεις. Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Σπανός δεν απάντησε σε ερωτήσεις για την πρόοδο σημαντικών έργων, όπως το φράγμα στα Ψαχνά και το αρδευτικό δίκτυο ?μφισσας, γεγονός που ενισχύει τις κατηγορίες για αδυναμία και αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του κ. Μαρκόπουλου:

Κατά το χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο εγκάλεσα τον κ. Σπανό να μας δώσει εξηγήσεις και πληροφορίες σχετικά με συνεχή Δελτία Τύπου της Περιφέρειας, μετά από συναντήσεις με αρμόδιους Υπουργούς. Τα Δελτία Τύπου ωστόσο, αν και συνοδεύονταν από πολύ όμορφες φωτογραφίες, το περιεχόμενο τους αφορούσε έργα χωρίς χρηματοδοτήσεις, αλλά και πληθώρα ανακριβειών στα όρια του ψεύδους. Π.χ. ενώ ανακοίνωνε ότι συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα για το φράγμα στα Ψαχνά, την ίδια ημέρα το Υπουργείο Υποδομών έδωσε πληροφόρηση ότι το έργο κόβεται στη μέση, με μεγάλο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων να μην έχει πρόσβαση στο δίκτυο και να παραμένει στις ασύμφορες γεωτρήσεις https://search.app/4Qf1UrJkvcNaePW97 Και βέβαια ούτε χρηματοδότηση έλαβε για το αρδευτικό του ελαιώνα ?μφισσας που τα έργα έχουν διακοπεί για έναν χρόνο, ούτε για την Κωπαϊδα, για την οποία κατά την συνεδρίαση λογοδοσίας οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι άκουσαν έκπληκτοι τον κ. Αντιδήμαρχο Αλιάρτου κ. Λουκά Αποστόλου να αποκαλύπτει ότι το 70% του Κωπαϊδικού καλλιεργητικού πεδίου φέτος καταστράφηκε. Ακόμη μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Σταϊκούρα, ανακοίνωσε την παράκαμψη ψαχνών ως έργο προαίρεσης χωρίς να διευκρινίσει πως «προαίρεση» δεν σημαίνει χρηματοδότηση αλλά «θετική αύρα του Υπουργού», για το μέλλον, δλδ μηδέν χρηματοδότηση. Ούτε κατά την συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας έλαβε απαντήσεις για το χρονίζων πρόβλημα ΧΥΤΥ Χαλκίδος (ενώ οι μελέτες ΦΟΔΣΑ έχουν ολοκληρωθεί), ούτε για την Παράκαμψη Βασιλικού, ούτε για τις μαρίνες Σκύρου και Ροβιών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε επίμονο ερώτημα μου να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να μην αρκείται σε Δελτία Τύπου αμφιβόλου αλήθειας απλά εσιώπησε, αναδεικνύοντας είτε την αμηχανία του είτε την αδυναμία του.

Τέλος στην πολύκροτη υπόθεση Λινού-Πρόγραμμα-Διατροφή-Παιδί και Γεύματα (4.950.000 € από το 2016) ενώ ζητήθηκαν στοιχεία από 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης (σχολεία, πρακτικά απολογισμού, εγκρίσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμμετοχή Υπουργείου Παιδείας κλπ) το μόνο που παρέδωσε ήταν τα σχολεία με κωδικούς…

Η εικόνα του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, αναβλύζει αλαζονεία, αδυναμία, αναποτελεσματικότητα, συσκότιση διαχείρισης και κυρίως αδικαιολόγητη στάση πληρωμών και ημιτελή έργα παντού, προφανώς από κακή διαχείριση.

Ο έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι ολικής αποκάλυψης της πραγματικής εικόνας εγκατάλειψης της Στερεάς.